Такозвана МПЦ остала без томоса Фанара: Споран назив „македонска“ и коме припада дијаспора

Иако се заједничка литургија у Истанбулу најављивала као историјска, скопски медији пишу да је македонска јавност остала затечена

Стефан и Вартоломеј (Извор: AntenaM)

Дуго очекивана заједничка литургија свештенства МПЦ-ОА и васељенског патријарха Вартоломеја у Истанбулу није окончана најављиваним добијањем томоса од Цариградске патријаршије о аутокефалности ове цркве.

Како Танјуг сазнаје у Београдској патријаршији, у преговорима патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана није постигнута сагласност о аутокефалности Охридске архиепископије која искључује дијаспору.

Македонски медији пишу да након јучерашње заједничке литургије многа питања остају отворена за МПЦ-ОА, најпре када ће и да ли ће Васељенска патријаршија издати томос о аутокефалности Македонској православној цркви –  Охридској архиепископији и како ће се поставити према дијаспори, односно да ли ће Васељенска патријаршија у замену за давање томоса тражити дијаспору МПЦ-ОА.

Заједничка литургија (Извор: Религија.мк)

Остаје и даље под знаком питања да ли ће Црква у Скопљу моћи да задржи назив „македонска“ и прихвати да буде преименована само у Охридску архиепископију.

Иако се јучерашња заједничка литургија у Истанбулу најављивала као историјска, скопски медији пишу да је македонска јавност остала затечена.

Скопски портал Плусинфо пише да, како сада ствари стоје, МПЦ-ОА је аутокефална црква за Српску православну цркву (СПЦ) и Руску православну цркву (РПЦ), али не и за Васељенску патријаршију и још неке православне цркве.

Томос аутокефалности од Цариградске патријаршије МПЦ-ОА би могла да чека унедоглед, а у пракси би, кажу, све могло веома брзо да буде завршено.

Име највећи проблем

Међутим, највећи проблем ипак остаје име Цркве у Северној Македонији, јер назив „македонска“, кажу, највише смета васељенском патријарху Вартоломеју и Грчкој православној цркви.

Иначе, јучерашњој заједничкој литургији патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана присуствовао је и премијер Северне Македоније Димитар Кочевски, који је прочитао „Оче наш“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новости онлајн, 13. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

Оставите коментар