Епископ Фотије: Обновљени разговори СПЦ и тзв. МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

После вишегодишње паузе представници Српске православне цркве и непризнате Македонске православне цркве сели за преговарачки сто. Информацију о наставку дијалога саопштио је епископ зворничко-тузлански Фотије

Извор: Религија.мк

Представници Српске православне цркве и непризнате Македонске православне цркве, послије вишегодишње паузе, прошле недјеље су поново сјели за заједнички преговарачки сто.

Како преноси Религија.мк, сусрет је протекао далеко од очију јавности, а на њему је учествовао и патријарх српски господин Порфирије.

Информацију о наставку дијалога саопштио је епископ зворничко-тузлански Фотије, током једне скорашње бесједе.

Владика српски није открио ко је учествовао у делегацијама, осим да је у разговорима учествовао предстојатељ Српске цркве.

Епископ бачки Иринеј: Дијалог је једини начин да се превазиђе македонски раскол

Епископ Фотије је говорио и о дијалогу љубави, истичући да ће се, по вољи Божијој, црква у Сјеверној Македонији нормализовати односе са Српском црквом.

„Позивам све да се моле за исцјељење раскола из 1967. године. Исцјељење раскола биће за добро Цркве, али и за два братска народа“, додао је Фотије, преноси „Етос прес“.

Епископ зворничко-тузлански г. Фотије је у проповеди на Ђурђевдан ове године, између осталог, рекао:

„У саставу Синода СПЦ ових дана сам био у пратњи Његове Светости. Првог дана имали смо састанак са представницима Македонске православне цркве у Епархији нишкој. Занимљив је то дијалог љубави, вере и наде и надамо се да ће, ако Бог да, да ће до јединства доћи, али прво да се сви помолимо Богу.

Македонска православна црква, односно Охридска архиепископија, ће у мају на овогодишњем заседању Сабора у Београду, да се врати канонском јединству са Српском православном црквом, а тиме и канонском јединству са свим помесним православним црквама.  Велики је изазов који стоји пред нама и ако Бог да молитвама Владике Николаја Охридског и Жичког, молитвама Светих Кирила и Методија и осталих светих, Светог Саве Српског, да се успостави то јединство , да зацели тај раскол од 1967. године. Сада смо на прагу решавања тог проблема, ако Бог да, па вас позивам да се молите Богу, сви ви и сви ми, да се у славу Божију и на добро наших светих Цркава то реши. Али и за добро нашег српског народа и за добро македонског народа, који су два братска народа“, пренеле су Поуке.орг.

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

  1. Ова вест долази ненадано (за нас већину неупућених) и тим пре треба да заблагодаримо Господу ако се полувековни раскол унутар СПЦ убрзо залечи!

    Али, намеће се чудна и непријатна паралела — мислим на дугогодишње притиске да се део Србије преда Албанцима е да би се други део Србије вратио под контролу Београда (Прешевска долина, север КиМа). Преведено — (пре)дај још од својега да би добио обећање да ћеш добити назад делић својега!

    Да није слично и овде?

    Наиме, знамо за антицрквено рушилачко деловање КП Вартоломеја у НАТО-окупираној Украјини. Такође, познато је да КП држи у резерви још томоса којима прети поретку и јединству Православља.

    Поредак у СПЦ, нарушава (између осталог) управо од мајке отргнута МПЦ, а својим екстремним деловањем покушава да штету нанесе и Мирашева секта у ЦГ.

    Моја недоумица је — да ли ћемо обновљено јединство у СПЦ (ако га буде), или само обећање истог, морати на неки начин да платимо подршком КП-у у рушилачком походу против Руске Православне Цркве Московског Патријархата? Питање спекулативно, али ако неко има бољи увид у стање ствари, био бих захвалан за коментар.

    13
  2. У ком то забораву претка треба сматрати братом са потомком?

    12
  3. https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=05&dd=09&nav_category=167&nav_id=2151806

    Е сад још само да уђу у канонско јединство са Мирашем и у правом су друштву. Какав прст у око СПЦ-и!

    Спаси Господе!

    14
  4. Па ово је стара идеја да се непризната Црква врати у окриље СПЦ чији је део (који је српски крвник одвојио ) . Међутим договор је да се на тај начин од СПЦ добије аутокефалност и да онда „ регуларно ” буде призната . Дакле ништа од враћања у поредак СПЦ . На тај начин би се и СПЦ додворила Васељенској Црквици ( намерно овако пишем јер она скоро да и нема паству , само силне грчке епископе ) и не би добила ништа сем што би себи одсекла руку . Аналогија са признањем Космета од стране српске државе . То је чак и екумениста тзв. Патријарх Иринеј успео да изврда . Међутим како се појавио миротворачки пар господе АВ и М. П. ово је постало стварност и једно и друго и тотални прекид веза са Русијом . Време је сазрело . ПРАТИТЕ СЛЕД ДОГАЂАЈА јер ово је само део онога што ће овај двојац урадити , наравно не отворено , лично , него истурањем других компромитованих особа .

    22
    1
  5. Вероватно сте схватили да сам погрешио иницијале друге особе . Треба П. П. уместо М.П.

    11
  6. Како схватити изјаву Вл.Фотија после “признавања”, од стране КП-а, Мак.Цркве као канонске!?

    Не каже ни речи о разбојништву КП-а, него ће наводно МЦ да се врати под окриље СПЦ за неки дан!

    Докле иде наш сопствени цинизам?

    Пре ће бити да као што је проглашена за “канонску” МЦ може очас посла постати “аутокефална” јер тако каже Папа са Босфора.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading