РТС: Италијани се тешко опраштају од маски, деца постала зависна

Иако су у Италији, од 1. маја, укинуте зелене пропуснице и ношење маски у многим местима на затвореном, Италијанима је тешко да се опросте од маски, јавља дописница РТС-а Сања Лучић

Фото: Sputnik/Владимир Астапкович

Италијани и даље да носе маске. Није ретко видети их и на улицама са маскама, чак и у аутомобилима или на отвореном, иако око њих нема никога. У затвореном их носе скоро сви.

У многим ситуацијама се догодило да сам била једина особа без маске јер, иако више није обавезна, Италијани као да не желе да је се ослободе.

Свакодневно срећем особу која, осим хируршке маске преко које носи ФФП2, носи и визир, увија косу марамом и тако одлази у кафић.

На мојe питањe зашто и даље носе маске одговори су различити: „навикли смо се“, „осећамо се сигурније“, „пошто су обавезне у превозу, не можемо више да их скидамо и стављамо, па нам је лакше да их стално носимо“, „мислимо да је боље задржати опрез јер је вирус још ту“, „никако је нећу скинути“, „осећамо се голи без ње“.

Не тако ретко, дешава се да вас они који носе маске, гледају са подозрењем јер их не носите или се удаљавају од вас.

Деца су навикла на маске, стручњаци забринути

После поподневног предаха уз кафу са пријатељима који имају две ћерке, приметила сам да девојчица од шест година не скида маску, иако смо седели у башти.

Марина Муштовић: Мир и тишина у Италији или Како дресирати један народ

Када сам је у шали питала да ли јој је то модни детаљ, она ми је одговорила: „Навикла сам да је носим“. Но, она није изолован случај.

У Италији, наиме, велики број деце носи маску која им служи као нека врста цуцле или плишане играчке, помаже да се успавају и без које одбијају да легну или изађу напоље.

Одрасли се, између осталог, сматрају друштвено одговорнима те настављају и даље да носе маске, са децом је случај различит.

Како пише дневни лист Република многа деца су изјавила: „Волим да носим маску јер ме тако нико не види“.

Стручњаци су забринути, јер деца нису у стању да препознају изразе лица људи око себе и њихова навика ношења маски нема никакве везе са страхом од заразе.

У истраживању, Република преноси искуство маме девојчице од седам година која је изјавила да јој је ћерка рекла да воли да носи маску, јер је тако нико не види.

„Када је пандемија експлодирала, објаснили смо нашој ћерки зашто је важно да је носи, сада се осећам принуђеном да је терам да је скине, јер она то не жели“.

Драго Ђорђевић: Ношење заштитних маски за лице непотребно и штетно за децу

Слично је и искуство једног оца који је испричао да његов син иде у школу са две маске: хируршком и ФФП2, што чини и када иде у парк.

„Постао је зависник. Пре неки дан је урлао на мене да неће да изађе из куће ако му не ставимо маску. Покушавамо на све начине да му помогнемо“.

Директорка школе Висконти Пјера Гуљелми је изјавила за Републику да има „много ђака који су потпуно зависни од маске и са њом иду да спавају, те да се родитељи обраћају психијатрима не би ли им помогли“.

Психолошка зависност деце

Према истраживањима, најмање је једно од десеторо деце развило психолошку зависност од маски.

„За децу је маска симбол сигурности, живота, будућности тако да су је буквални заменили са оним што је некада била цуцла“, изјавио је Емануеле Каропо, регионални референт Светске здравствене организације.

Италијански полицајци протестују, неће розе маске

Према његовим речима, психолошка штета је огромна, у ове две године се проширила хипохондрија и асоцијалност, чак и међу децом.

„Уколико узмемо у обзир да се до десете године живота детета развија невербална комуникација, и то изразима лица, сада разумемо колико је тешко најмлађима да разумеју емоције и изразе који их прате“, рекао је Каропо.

Рената Тамбели, доцент психопатологија у детињству на Универзитету Сапијенца, рекла је да је СЗО још 2020. године говорила о могућој штети психолошке природе уколико деца дуго буду морала да носе маску.

„Ради се о аспекту који политика није узела у обзир, а сада плаћамо последице“, рекла је Тамбели.

Као да мере нису укинуте

У Италији је од 1. маја је ступио на снагу декрет, који каже „адио“ зеленим пропусницама, док ће маске бити обавезне само у превозу, возовима, авионима, трајектима, бродовима, биоскопима, школама, затвореним концертним дворанама, спортским центрима, позориштима и болницама.

Стефано Монтанари: У Италији годишње умре 650.000 – уверен сам да је више од половине имало вирус корону

На тим местима је потребно носити маску ФФП2. У свим осталим затвореним местима неће више морати да се носе.

Маске више не морају да се носе у тржним центрима, супермаркетима, кафићима и ресторанима, као ни у банкама, поштама, музејима и код фризера.

Већина Италијана, међутим, маске и даље носи, а многи од вас траже да их ставите, нпр. код фризера (иако више није обавезно), правдајући се претераном близином и „боље остати опрезан“.

Сања Лучић

Опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Страшно, експеримент успео…

  8
  1
 2. @ Слађана

  Eksperiment je bio ”španski grip”

  Ovo sad je rezultat višedecenijskog programiranja.

  5
  1
 3. Шпански грип је био 1918.

Оставите коментар