Александар Вучић: Србија добро разумела поруку Немачке, наш избор је да будемо на европском путу

Изјаснили смо се сукобу у Украјини два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у. Једино је изјашњавање Србије било неочекивано или делимично очекивано за разлику од осталих, рекао Вучић у Берлину

Александар Вучић са немачким канцеларом Олафом Шолцом (Фото: AP Photo/Michael Sohn)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Берлину са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

„За нас су важне речи канцелара Шолца који је данас више пута поновио да је уверен у европску будућност Западног Балкана, али не ’ у илузији‘, и то је важно обећање за све људе на Западном Балкану и Србију“, навео је Вучић након разговора са немачким канцеларом, додавши да је са немачким канцеларом разговарао и о ситуацији у Украјини.

„Ми смо се изјаснили о питању правне и политичке природе сукоба у Украјини два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у. Једино је изјашњавање Србије било неочекивано или делимично очекивано за разлику од свих осталих. Ми нисмо отворили поглавље 31 и имамо обавезу да се постепено усклађујемо са свим одлукама ЕУ. Канцелар је данас био јасан и снажно поновио ставове Немачке. Србија има другачији однос по питању Косова и Метохије, немојте да вас подсећам да је Србија била деценију под санкцијама и да имамо другачији сентимент према њима. Србија је добро разумела поруку Немачке и других и о томе сам известио Шолца. Избор Србије је да буде на европском путу и бићемо чврсто опредељени ка том путу“, рекао је Вучић.

Казао је да су регионални односи били кључно питање.

„Разговор је био отворен и садржајан и обећао сам да Србија неће бити узрочник било каквих проблема и да ће Западни Балкан што се тога тиче имати мир и стабилност“, навео је Вучић.

Он је додао да ће бити настављен разговор о напретку у дијалогу са Приштином.

„Мислим да неће бити лак, то сам рекао и Шолцу, али даћемо све од себе да пронађено компромисна решења, али она не могу бити само наша жеља“, казао је Вучић.

Томас Брај (Дојче веле): Рат у Украјини доноси прекретницу и у Србији?

Он је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.

„Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору”, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 4. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. „Избор Србије је да буде на европском путу и бићемо чврсто
  опредељени ка том путу“,
  Ово није став већинског дела народа – већинске Србије, већ
  само лични став Александра Вучића.
  “Што је баби мило, то јој се и снило!“

  23
 2. Кад се погледају неке ситне ствари, одлуке, закони који се доносе, приватизација, код Орбана се види да је патриота а код Вучића се види да није.
  Вучићу треба да ти судимо за геноцид над српским народом, тер си ти дозволио да нацисти отворе четири лабораторије којима трују овај народ и шире болести као што је корона. Дакле, нису то лабораторије у Украјини или Кини већ овде у Београду. Колико људи је побијено короном. Колико мртвих у Србији. Колико људи и данас умире од последица короне.
  Крваве су ти руке.
  Колико кључних фирми из појединих сектора привреде си продао које су Србији доносиле приход.
  Дижемо кредите за плате радницима у тим твојим страним инвестицијама да би странци имали бесплатну радну снагу. Јел то у интересу Србије.
  То је злочин против овог народа Александре Вучићу.
  Не могу даље да пишем само се изнервирам јер неки и даље мисле како он води добру политику. За кога добру? За њега, Синишу најмањег, Брнабићку…Да не помињем окореле злочинце против овог народа Михајловићку, Гордану Чомић…
  Поднеси оставку и са свим твојим страним инвестицијама иди из Србије.
  Ниси нам потребан.
  Буди човек бар једном у животу и поднеси оставку.

  16
 3. Последњи је час да се покрене потписивање народног захтева за смену А.Вучића са места председника Републике Србије због трајне неспособности за обављање те дужности. ***** ***** ***** **** **** **** *. Његове изјаве су конфузне, нелогичне и веома опасне по опстанак Србије.
  Посебан проблем представља то што је одавно широко прекорачио уставна овлаштења и деловања председника.


Оставите коментар