Вашингтон пост: Запад се спрема за сценарио украјинске владе у егзилу

САД и Европа разматрају и наоружавање украјинског покрета отпора против руске окупације, али би то могло да доведе до директног сукоба НАТО-а и Русије

Фото: Спутњик/Стрингер

И поред тога што украјински званичници и војска поручују да ће истрајати и одбранити земљу, Запад се припрема и за другачију могућност – украјинску владу у егзилу и вишегодишње борбе између руске војске и украјинских побуњеника.

Украјинска армија за сада пружа отпор, али у западним престоницама предвиђају да се не може још дуго рачунати с тим и да ће руска војска пре или касније поразити украјинску, преноси „Вашингтон пост” позивајући се на неименоване америчке званичнике. Сједињене Државе и Европска унија припремају се и за сценарио у којем ће украјински председник Володимир Зеленски и његови сарадници напустити земљу и функционисати као влада у егзилу. Из иностранства би ова влада руководила и устаницима, који ће се, како се процењује, сигурно подићи против руске окупације. И САД и ЕУ намеравају да подрже владу у егзилу и разматрају подршку оружаном отпору против руских трупа, наводи вашингтонски дневник, додајући да су извори из Вашингтона и Брисела инсистирали да, због осетљивости ситуације, остану анонимни.

Недељама пре почетка рата, из Вашингтона су на основу обавештајних података упозоравали да ће Русија украјинске нападе на Русе у Донбасу искористити као изговор, напасти Украјину и пробати да у Кијеву инсталира проруску владу. Администрација Џозефа Бајдена објавила је сазнања америчких служби мислећи да ће се после обелодањивања руских планова шеф Кремља Владимир Путин можда предомислити, али је руски председник крајем фебруара покренуо рат баш по сценарију какав су америчке службе описале.

Директор ЦИА Вилијам Бернс: Путин љут и фрустриран што није заузео Кијев за два дана

Зеленски је одмах по избијању сукоба саопштио да је „мета број један”, али је одбио понуду да му Америка помогне да с породицом оде из земље. Иако и даље тврди да не жели да напусти Украјину, разматра могућност да, у случају да Кијев падне, избегне у Лавов, у близини границе с Пољском. Чак и ако би Зеленски и његов кабинет отишли у иностранство, Запад би радио на томе да буду признати као једина легитимна влада. Рачуна се да ће у припреми за овакав развој догађаја послужити и резолуција Генералне скупштине Уједињених нација, која је прошле недеље великом већином гласова осудила руску агресију.

Амерички и европски званичници верују да би оружје које је НАТО већ послао или га и даље шаље Украјини могло, у случају да украјинска војска буде поражена, да заврши у рукама побуњеника. Према овим изворима, Запад разматра могућност да финансира и наоружава украјинске побуњеничке групе, али још није одлучио да подржи „герилску борбу”, јер жели да избегне рат с Русијом.

Бивши саветник шефа Пентагона: Украјина пред потпуним војним поразом

Уколико би Бајденова администрација и европске владе наоружавале и тренирале украјински покрет отпора, био би то још један ризик да дође до директног сукоба између Северноатлантског савеза и Русије. „Њујорк тајмс” је прошле недеље јавио да око 20 земаља чланица западне војне алијансе или Европске уније шаље оружје Кијеву и поред тога што је Путин запретио да ће се свако ко се умеша у рат у Украјини суочити „с досад невиђеним последицама”. Званичници владе с Црвеног трга не скривају да је циљ руског напада „демилитаризација” Украјине и „уништење оружја које прети” Русији. Под тим се досад подразумевало наоружање које је НАТО већ послао или и даље шаље у Кијев за украјинску војску, а убудуће би то постало и оружје које се доставља украјинским устаницима.

Вашингтон и Москва поново би се нашли у ситуацији као осамдесетих година у Авганистану, кад је Америка обучавала и наоружавала авганистанске побуњенике који су се борили против совјетске инвазије и просовјетске владе у Кабулу.

Ј. Стевановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading