У Албанији активирана команда за америчке специјалне операције на Балкану

Моћи ћемо да се боримо заједно ако се укаже потреба, као што смо радили у Авганистану и шире, рекао  албански министар одбране Нико Пелеши

Тирана (Фото: Википедија)

ТИРАНА – Оружане снаге САД активирале су у Албанији оперативну групу за специјалне операције на Балкану, чији ће задатак бити учешће у разним акцијама, а једна од мисија, према писању приштинских и америчких медија је супротстављање јачању руског утицаја.

На церемонији у албанском Министарству одбране у Тирани америчка амбасадорка у тој земљи Јуриј Ким рекла је да постоји више разлога за америчко војно присуство на Балкану, похваливши албанске власти што никада нису оклевале да распореде америчке снаге.

„Нисмо могли да тражимо јачег и лојалнијег пријатеља и савезника. Наше билатералне везе су важније него икад”, истакла је Ким на церемонији синоћ у Тирани, уприличеној поводом активирања команде специјалних снага, преноси РТС.

Извор: Балкан инсајт

Албански министар одбране Нико Пелеши навео је да ће Албанија искористити ову прилику да повећа стандарде својих оперативних снага.

„Моћи ћемо да се боримо заједно ако се укаже потреба, као што смо радили у Авганистану и шире”, рекао је Пелеши.

Амерички медији су пре месец дана покушали да расветле шта се крије иза акције Американаца да успоставе базу својих специјалних оперативних снага (SOCEUR) у Албанији.

Амерички портал „Бизнис инсајдер” посветио је подужи чланак тој бази у Албанији.

Према наводима тог медија, Москва може да покуша „дестабилизирајуће сценарије” у региону, а америчке специјалне снаге ће бити ангажоване у различитим мисијама.

Америчке „зелене беретке“ у заједничкој вежби са албанским снагама, јул 2021. (Фото: US Army/Sgt. Devin J. Andrews)

„Албанија није близу Русије, тако да немате ту физичку близину противнику. Али Балкан је важан и Русија на њему још има велики утицај. На крају крајева, Руси су Словени, као и већина становника Балкана, са врло малим изузецима, попут Грчке. Русија је увек играла на ту карту да манипулише и контролише ситуацију”, рекао је неименовани извор, кога цитира „Бизнис инсајдер”.

У чланку се помиње и приближавање Албаније Турској.

Како наводи амерички портал, за ово питање је везано и успостављање ове базе, преноси Танјуг.

Одлука SOCEUR-а да успостави нови штаб за специјалне операције у Албанији могла би да буде тактички покушај да се одржи део тог приступа или да се Турска одврати од повлачења других земаља НАТО-а са њом, наводи се у објашњењу отварања базе команде америчких специјалних снага у Албанији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. Prebacili su “stručnjake” za proizvodnju i promet
  HEROINA iz Avganistana.
  Oni su LOGISTIKA.
  Stiže brzo OPREMA.
  Razlog. Jednostavan.
  Transportni sistemi i troškovi na udaru drastičnih poskupljenja, (dizel,benzin i kerozin) sada i dalje ove godine, a ROBA mora da
  stigne do EVROPSKIH ŠMRKAČA, bez obzira na sve.

  Posao je posao.

  Priča je priča ( uvek za malu decu).

Оставите коментар