Апел Скупштини Србије за усвајање Резолуције о геноциду НДХ

Резолуцију је покренула Смиља Тишма, најстарија посланица у парламенту Србије и преживело дете логораш Јасеновца

Злочини усташа (Фото: Википедија)

Представници Организационог одбора „Апела за усвајање предлога резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима од 1941 до 1945. године”, поново су данас затражили да парламент одржи ванредну седницу, и то 27. јануара, и усвоји предлог те резолуције, пренео је Танјуг.

На конференцији у Медија центру, затражили су да се влада изјасни о том предлогу и да, како кажу, „закаже седницу скупштине”, на којој би та резолуција могла да буде усвојена, додајући да траже баш 27. јануар, када се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, као и Савиндан.

Учесници скупа су поручили да би та резолуција била „громобран”, који би онемогућио нову „Олују”, али и како би се, кажу, спречио војни пакт између Загреба и Приштине, потписан 17.децембра 2021.године, алудирајући на споразум који су Загреб и Приштина потписали о билатералној сарадњи у области одбране, а који предвиђа сарадњу у образовању и обуци војног кадра, развој заједничких вежби, сарадњу у области одбрамбене индустрије…

Наводећи да је усвајање Резолуције превентивно деловање, како би се, како су рекли, зауставио геноцид над Србима, представници Апела указали су да су Срби у 20. веку преживели три геноцида, али да се „политика геноцида и данас води према нашем народу”.

Смиља Тишма: Немојмо по други пут да убијамо жртве одбијањем Резолуције о осуди геноцида у НДХ

Резолуцију је покренула Смиља Тишма, најстарија посланица у парламенту Србије и преживело дете логораш Јасеновца, која је прочитала писмо које је упутила генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, а у коме захтева поништавање војног пакта Приштине и Загреба.

Навела је да је реч о срамном споразуму, који, каже, мора да брине сваког ко је заинтересован за мир и стабилност на Балкану.

Додала је да није могуће проценити крајњи домет тог споразума и слања хрватских инструктора да обучавају косовске снаге, а речи председника Хрватске Зорана Милановића приликом потписивања – „Немојте да запустите север Косова, нећете моћи да га решите”, протумачила као експлицитно позивање на нову „Олују”.

Један од иницијатора Резолуције пуковник Гојко Рончевић Мраовић оценио је да је усвајање Резолуције примарно питање безбедности и биолошког опстанка Срба, и затражио подршку председника Србије, председнице владе и председника парламента.

Неосуђивање геноцида над српским народом у НДХ: наставља се завера ћутања

Иначе, Тишма и неколико посланика, међу којима су, Радован Тврдишић, Ђорђе Комленски, Јадранка Јовановић, Братислав Југовић, Владан Глишић, Маријан Ристичевић… затражили су у децембру прошле године да се предлог резолуције стави на дневни ред седнице парламента.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. “Хрвоје Класић: Припадници хрватског народа били међу најагилнијим
    и најсуровијим спроводиоцима расистичких и геноцидних политика током
    Другог светског рата у Европи”

    vaseljenska.net/2022/01/26/hrvoje-klasic-pripadnici-hrvatskog-naroda-bili-medju-najagilnijim-i-najsurovijim-sprovodiocima-rasistickih-i-genocidnih-politika-tokom-drugog-svetskog-rata-u-evropi/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading