На тзв. Косово од 3. јануара могу само ревакцинисани, до тада вакцинисани уз још један доказ

Уз доказ о ревакцинацији са две дозе, дозвољена још и могућност уласка са једном дозом и негативним ПЦР тестом или са доказом да је особа прележала ковид-19

Фото: К. К.

Косовска влада донела је одлуку о новим противепидемијским мерама које ступају на снагу 6. децембра. Сва лица која улазе на Косово од 3. јануара 2022, па надаље, морају да имају доказ о вакцинацији са две дозе. До тог датума, за улазак је уз доказ о вакцинацији са две дозе, дозвољена још и могућност уласка са негативним ПЦР тестом, не старијим од 48 сати, али уз потврду о једној дози вакцине – не старијој од четири недеље, или –  потврда о једној дози вакцине заједно са доказом да је особа прележала ковид-19 (позитивни ПЦР тест не ранији од 21 дана и не старији од 180 дана).

Новина је и то да су из ових мера на прелазима изузета деца до 12 година старости, а не 16, како је претходно било.

Такође, на појединим прелазима и приштинском аеродрому постоји могућност вакцинације од стране мобилних тимова за све оне који улазе на Косово, као и за лица са привременим или сталним боравиштем. То су прелази: Врбница, Мердаре, Бела земља и Ђенерал Јанковић.

Прелепљивање таблица при уласку на КиМ (Фото: Стање ствари)

Остаје полицијски сат од поноћи до 5 ујутру.

Маска и даље остаје обавезна, осим када се возите сами или имате чланове породице у аутомобилу, док трчите и вежбате или док једете или пијете.

Ограничење саобраћаја и даље траје од 00.00 до 5.00 часова ујутру, осим у одређеним случајевима, као и раније, како је то влада у Приштини објашњавала приликом ранијих мера.

Само два путника могу да путују таксијем.

У јавном превозу особље и путници морају да поседују једну од потврда да немају корона вирус, односно да нису оболели од ковида-19.

Забрањен је рад ноћних клубова и организовање фестивала, концерата, екскурзија, ходочашћа, венчања, веридби, породичних и друштвених журки.

Ресторанима се дозвољава да раде са 50 одсто попуњеношћу капацитета у затвореном простору и до 70 одсто на отвореном. Пружање услуга дозвољено је од 5 до 23 сата, док је музика дозвољена до 21.30.

Марко Пејковић: Кажи ми шта мислиш о ковид мерама – па ћу ти рећи шта мислим о теби

Такође, сви корисници социјалних и пензионих програма су изузети од редовног подношења захтева (одлазак на шест месеци).

Мере су уведене, како је и најављено прошле недеље – због опасности од појаве, односно ширења новог соја – омикрона.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 1. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар