Маринко М. Вучинић: Десет начела за будућност СНС – али без Косова и Метохије

Очигледно је да у овом низу овешталих политикантских  флоскула нема места за КиМ, али се говори о политици изградње новог пријатељства са суседима и јачању сарадње у међународној заједници

Маринко М. Вучинић (Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије)

Прошао је још једно „историјско окупљање“ Српске Напредне странке поводом 13 година од њиховог оснивања а чији је основни циљ био да да се покаже њихова изузетна политичка снага пред предстојеће изборе у априлу 2022. године. Скуп је био организован по већ виђеним обрасцима акламативног подржавања култа страначког вође који је и најважнија залога за напредњачке „успехе“ на претходним изборима. Још једном се показала изразита лидерска природа ове странке и њена везаност за лични облик владавине који је данас доминантан у нашем разореном друштву.

У свом еуфоричном обраћању А. Вучић није рекао ништа посебно ново (што иначе слушамо веома често на телевизијама под његовом контролом у његовим маратонским монолозима), понављао је већ толико пута изречене оцене о до сада невиђеним „историјским“ успесима напредњачког режима не пропуштајући прилику да и овога пута упути прегршт увреда на рачуна опозиције и људи који имају критички однос према његовој визији достигнутог тзв. Златног доба. У свом познатом маниру он је само додатно продубио већ изузетно велике и све опасније поделе у нашем друштву. „Нема повлачења пред најгорима, пред онима који би да пљачкају нашу земљу. И зато да се борите јаче него икада. Данас сте показали какао изгледа пристојна Србија. Док сте ви долазили мирно аутобусима, неки други, којих је вишеструко мање понашали су се другачије.“ Следећи и овога пута пре свега своју зацртану маркетиншку мантру он се посебно обраћао обичном, малом човеку, пензионерима чији је он посвећени заштитник јер они знају да поштују државу и власт (посебно се поклонио пензионерима као његовом најлојалнијем бирачком телу). Себе је представио као непоколебљивог борца за државну сувереност и одбрану српских националних интереса, као човека који не попушта пред притисцима јер је увек посвећен борби за Србију и њене државне интересе. А. Вучић је истакао у свом говору на овој свечаној напредњачкој Академији да је посебно поносан на једно од десет политичких начела усвојених на Изборној Скупштини по којем ће Србија водити самосталну, независну, суверену политику у интересу грађана Србије а не било које друге земље. “Србија се налази на европском путу, морамо да показујемо одговорност и озбиљност, а не мржњу и острашћеност. Сувише смо мали као народ, иако велики по срцу, да бисмо имали право на сукобе. Србија је све време уз своје пријатеље којима није окренула леђа, упркос свим притисцима да то учини, да рачуна и у погледу КиМ на пријатељску подршку многих земаља. Морамо да чувамо мир и стабилност у целом региону а не можемо да допустимо да се понови „Олуја“ и „ Бљесак“ и друга протеривања нашег народа.“

Скуп СНС-а у Арени (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Када се сагледају ставови које је А. Вучић изнео на овом напредњачком окупљању мора се поставити суштинско питање: Како је могуће да је у свом обраћању он посветио решавању положаја Срба на Косову и Метохији неколико узгредних и рутинских реченица које понавља у свакој прилици, а да ни после овог скупа немамо јаснију слику и представу шта је суштинско одређење његове косовске политике, јер он и даље упорно говори о одржавању мира, стабилности, да немамо права на одлучније реаговање али да нећемо дозволити прогон српског народа на Косову и Метохији. Очигледно је да А. Вучић улази и у ову изборну кампању отворено маргинализуј ући најважније питање наше националне политике, државног суверенитета, обезбеђивања територијалне целовитости и одржања српског националног идентитета. То очигледно није више један од главних приоритет напредњачке политике и А. Вучића (ако је икада и био), што се јасно може показати увидом у десет начела за будућност њихове политике усвојених на Изборној Скупштини.

1. Стално јачање друштвене и државне стабилности Србије,
2. пуна самосталност Србије у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике,
3. политика изградње новог пријатељства са суседима и јачање сарадње у међународној заједници,
4. Економија у фокусу политике СНС,
5. демографски опоравак, подстицај рађању деце и подршка породици,
6. образовање и наука као темељ убрзаног развоја и напретка Србије,
7. очување српске културе, језика и идентитета,
8. Нулта толеранција према организованом криминалу и корупцији,
9. Чиста и здрава Србија,
10. Развој културе политичког дијалога у друштву.

Очигледно је да у овом низу овешталих политикантских фразетина и флоскула нема места за Косово и Метохију (али се говори о политици изградње новог пријатељства са суседима и јачању сарадње у међународној заједници која иначе врши непрестани притисак на Србију да призна независност лажне косовске државе Косова) што је више него јасан показатељ да је Косовско питање за А. Вучића само прагматична прилика да себе непрестано представља као бескомпромисног борца за српске националне интересе, али све је то дозирано у границама његове маркетиншке и предизборне агенде.

Овакво доношење напредњачких политичких начела за будућност и то без изричитог наглашавања суштинског значаја Косова и Метохије дешава се у време када је Приштина са Тираном потписала 13 споразума који трасирају пут за њихово уједињење. Скоро 80% грађана Албаније би подржало прикључење косова овој држави. Судећи по медијским извештајима премијер Албаније Еди Рама рекао је да верује да ће се Албанија ујединити са Косовом и да би он гласао за то на референдуму али је навео да не зна када ће се то и догодити. При томе отворени Балкан за њега није препрека за сарадњу али је неопходно да Србија призна Косово. Аљбин Курти је изјавио да је интеграција између наших држава од суштинског значаја. „Ако ме питате хипотетички о мирном референдуму о националном јединству прекршио бих закон о тајности гласања – кажем отворено гласао бих за.“

Очигледно је да политичари са Косова и Албаније имају исти циљ и јасно одређену политику за разлику од А. Вучића коме је најважније да на фарсичном напредњачком скупу посвећеном пре свега потврђивању његовог култа месијанског вође, праћен френетичним поклицима Ацо Србине, упућује еуфоричне позиве страначком чланству да мора остварити највећу изборну победу на предстојећим изборима а да при томе Косову и Метохији буде посвећено неколико овешталих и испразних реченица. И што је још важније – јер буди озбиљну забринутост – нема спомињања Резолуције Савета Безбедности 1244, положаја Косова и Метохије у уставном и државном устројству Србије и темељног одређења да Косово и Метохија не могу бити предмет политичке трговине и међународног посредовања чији ће резултат бити да је Србија ипак успела нешто да добије.

Стеван Гајић: Вести као морфијум или „Само немој о Косову“

Политичка начела за будућност су показала да су сва заклињања А. Вучића о резолутној одбрани Косова и Метохије и суверенитета Србије само још један у низу његових покушаја да избегне своју уставну обавезу у артикулацији јасне политике у односу на решавање проблема положаја српског народа на Косову и Метохији јер све указује да се и даље ради на бескрупулозној куповини времена до предстојећих избора. А после тога ће кренути у политику изградње новог пријатељства са суседима и јачање сарадње у међународној заједници. Без обзира на његове све безочније политикантско маневрисање ради одржања на власти Косово и Метохија остају најважније и најсудбоносније питање наше државне и националне политике.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 29. 11. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Паметни човече, није ваљда да си нешто од Вучића очекивао и да си изненађен?

    14
  2. Da nije knedle u grlu zbog Kosova i Metohije slatko bih se smejao na svako od 10 nacela. Ne bih da budem mizantrop pa cu dopustiti da neki od njih stvarno veruju u ciljeve, od kojih su neki nedostizni i ozbiljnijim drzavama a drugi zvuce kao parodija SNS rijalitija. Ipak ne mogu da dokucim kako ovaj narod ne uocava ostri antagonizam izmedju naprednjackih reci i dela. Reci – jevtine a dela sa nesagledivim posledicama.

    11

Оставите коментар