Еколошке организације траже да РЕМ забрани спотове Рио Тинта на РТС

Наводи се да је прекршен низ чланова Закона о оглашавању, јер пројекат „Јадар“ није добио дозволу за експлоатацију

Фото: Н1

Више еколошких организација упутило је данас Регулаторном телу за електронске медије захтев да забрани оглашавање “опасне поруке компаније Рио Тинто” за пројекат Јадар, која се емитује на Радио-телевизији Србије.

Захтев је потписало више од 30 организација, међу којима је и Удружење грађана „Не дамо Јадар – Лозница против Рио Тинта“, као и Одбранимо реке Старе планине, али и научна саветница Института за хемију, технологију и металургију Драгана Ђорђевић и професорка Биолошког факултета и чланица Скупштине слободне Србије Љиљана Томовић.

У захтеву се оцењује да је прекршен Закон о оглашавању у члану 6 а у вези са огласном поруком која се позива на мишљење одређених научника, стручњака или потрошача, те се додаје да порука мора бити потврђена, документована и поверљива.

Rio Tinto – blizi nam se referendum? from serbia

Истиче се да је у огласној поруци наведена лажна тврдња да је једно од најзначајнијих лежишта литијума у Србији, те се наводи да та тврдња није потврђена, документована, нити проверљива и да се том поруком утиче на формирање мишљења јавности.

У захтеву се наводи и да је прекршен низ чланова Закона о оглашавању, јер пројекат „Јадар“ није добио дозволу за експлоатацију, као и да је прекршен члан 10. којим је забрањено подстицање или одобравање поступака који су забрањени прописима о заштити животне средине и изношење неистинитих тврдњи.

Наводи се да је поруком прекршен и Закон о јавном информисању и медијима, који прописује истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисање грађана Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 12. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading