Политика: Црна Гора се колеба око пописа

У јавности је све присутније уверење да изјашњавањa грађана о националној, верској и језичкој припадности ове године неће бити, иако је то законска обавеза

Подгорица (Фото: Н. Ђурић)

ПОДГОРИЦА – Да пописа становништва Црне Горе неће бити у овој години како би се избегло прво слободно изјашњавање грађана о националној, верској и језичкој припадности верује посланик Демократског фронта и универзитетски професор Будимир Алексић, и не само он.

Центар за демократску транзицију, близак претходној власти, предложио је да се из пописних питања уклони изјашњавање о језику, нацији и верској припадности, што је изазвало бројне реакције политичких партија, интелектуалаца, невладиног сектора…

У јавности је све присутније уверење да пописа ове године неће бити, иако је то законска обавеза, а такву могућност најављују и из Владе Црне Горе. Истина, нико из власти не жели децидно да се изјасни хоће ли га бити, али се шаљу поруке попут „пандемија је учинила своје, видећемо”, „јесте законска обавеза, али нема довољно средстава, а ни Завод за статистику (Монстат) није спреман”…

Мало ко разуме зашто Влада Црне Горе не жели слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима на попису становништва, како то сада пројектују протагонисти црногорског идеолошког пројекта кроз структуре бившег антисрпског режима.

„Попис треба да се одржи ове године, како то закон налаже. Међутим, Монстат је припремио нацрт закона и проследио га влади на усвајање, с предлогом да влада тај текст усвоји у другом кварталу ове године и да га проследи скупштини на изгласавање. Влада је, међутим, тај предлог закона одбила, одлучивши да се тим питањем позабави тек у четвртом кварталу текуће године, што значи да тај закон неће моћи да се примени у овој години, па према томе у овој години неће бити ни пописа”, каже за „Политику” Алексић  и наставља:

„Али, то није суштина проблема; суштина је у томе што су наредне године избори у 12 општина, а по препорукама и стандардима ЕУ резултати пописа одржаног у време локалних избора не могу се прихватити као релевантни. Из ове чињенице произлази следећи проблем: 2023. године пописи ће бити вршени само из регистара, а не путем обиласка грађана (тако предвиђају међународни стандарди), што значи да из регистара неће бити могуће доћи до сазнања о националној, верској и језичкој припадности грађана.”

Зато овај професор јавно пита да ли то влада зна, или намерно жели да избегне традиционални попис на којем би се грађани Црне Горе први пут слободно изјаснили о својој националној, верској и језичкој припадности.

Алексић каже да је последњи попис становништва у Црној Гори, одржан 2013, „био фалсификован и његови резултати су били јасно пројектовани”.

„Тим пописом број Срба и број говорника српског језика је знатно смањен у односу на стварно стање, и о томе постоје необориви докази. Имајући то у виду, јасно је да би слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима показало да је проценат Срба и говорника српског језика знатно већи него што то званични, фалсификовани резултати из 2013. показују. Због тога је толика узнемиреност протагониста асимилације Срба из реда бившег режима. Они не могу да прихвате чињеницу да грађани треба да се о свему слободно изјашњавају”, поручује професор Алексић.

Указујући на чињеницу да је бивши режим годинама вршио асимилацију српског народа у Црној Гори, Алексић додаје: „верујем да је у парламентарној већини сазрела свест да Црна Гора може опстати само као заједница равноправних народа и равноправних грађана”.

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић оценио је да се попис становништва апсолутно мора одржати ове године и истакао да верује „да ће то бити један од најслободнијих и најдемократскијих пописа који су икад одржани у Црној Гори”.

„При попису становништва треба поставити сва питања која су и иначе постављана, како бисмо знали и имали релевантне податке о свим актуелним темама у Црној Гори. Они који желе да се нека питања избаце из будућег пописа (попут изјашњавања о језику и религијској и националној припадности), вероватно то раде јер знају да су можда фалсификовали или вршили притисак на одређену популацију да се у вези с појединим питањима другачије пишу него што се објективно осећају. Према томе, апсолутно смо за попис у овој години, да се сва питања ставе на дневни ред као и сваког претходног пута, и не видим разлог да ове године буде другачије. Јер, ако неко сматра да нешто треба да се изостави, зашто то нису тражили 2013. године на попису него тек сада?”, каже Јоковић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Жртвујмо попис!
    Докле год жртвујемо попис нећемо морати да пописујемо жртве!

    Позната ли је ова методологија?

Оставите коментар