Мило Ђукановић: Српски званичници манипулишу причом о Резолуцији о Сребреници

Сребреница није двориште Србије, већ двориште Босне. Где год се догоди геноцид, здраворазумска политика мора да га осуди, навео председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: СРНА)

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је данас да изјаве званичника Србије о томе што је црногорски парламент усвојио Резолуцију о геноциду у Сребреници „нису ништа ново“ и да су то “манипулације“.

Он је подсетио на „претходне медијске кампање из Београда, где се манипулисало тиме да неко хоће да отима православне храмове“.

„Тако се и сада покушава манипулисати како је Резолуција осуда Србије и српског народа, иако у њој постоји прецизан део да се осуда геноцида не може односити на народ, већ да су геноцид чинили појединци, а да је на политикама да направе јасан отклон у односу на те појединце који су направили тако нечовечна дела“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да државно руководство Србије коментарима чини огромну штету својој држави и њеном народу.

Ђукановић је поручио да се Црна Гора не меша у питање Сребренице, већ у „питање геноцида“.

„Сребреница није двориште Србије, већ двориште Босне. Где год се догоди геноцид, здраворазумска политика мора да га осуди. Свеједно да ли се догодио у Руанди, или на Балкану“, навео је Ђукановић.

Он је, коментаришући политичку кризу унутар парламентарне већине која је ескалирала усвајањем Резолуције и смењивањем министра правде који је релативизовао геноцид у Сребреници, рекао да би евентуалним падом Владе могло да дође до избора нове и, ако то не би уродило плодом, тек тада би се ишло на нове изборе.

Он је у данас у Бару новинарима казао да је по његовом тумачењу Устава могуће да у току једног мандата парламента дође до промене мандатара за састав владе.

Ђукановић је истакао да то не значи расписивање избора, већ враћање мандата председнику државе, а процедура доделе тог мандата би се одвијала као и у првом наврату.

„Тада када се формира парламентарна већина од најмање 41 посланика, та већина обраћа се председнику државе да јој додели мандат“, објаснио је Ђукановић.

Он је истакао да „не треба да зебемо да би смо падом ове Владе по аутоматизму морали да идемо на изборе“.

Ђукановић је казао да ДПС није бојкотовала парламент, већ да је то била „порука за оне који нису испунили очекивања демократске и проевропске Црне Горе“.

„Одмах након после избора смо казали да смо политика и партија који је стварала ову државу, према томе имамо одговорност да је изграђујемо. Нема бојкота институција, има само доприноса даљем развоју институција“, казао је Ђукановић.

Он је поручио да је ДПС обавезна да развија и заштити државу када, како је рекао, „њени противници, макар били и актуелна власт, желе бацити љагу на државу“.

„Покушај бацања љаге је покушај стварања недоумице да ли Црна Гора осуђује геноцид или не осуђује“, казао је Ђукановић.

Додао је да се „у тај вакуум покушала убацити нова власт стварањем конфузије какав је однос Црне Горе према томе“.

„Пошто смо били свесни да се може догодити да неко неодговоран баци љагу на Црну Гору, вратили смо се у парламент, гласали за усвајање Резолуције и за смењивање човека који је, нажалост, био члан Владе, а који је покушао да негира геноцид у Сребреници. И то је врло једноставно за разумевање“, казао је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 21. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. „…где год се догоди геноцид, здраворазумска политика мора да га осуди…“

  Па онда осудите геноцид над Србима које је починила НДХ, а наставила неоендехазија.

  И престаните злоупотребљавати реч геноцид — Сребреница је пројекат западних спец-служби и и њихове мас-пропаганде. Никакве резолуције не мењају ту стварност.

  Сад, што сте се ви од своје воље ухватили у врзино коло где вам је припало намештање пертли на натовским чизмама, за то ћете одговор дати Јанку Вукотићу, Владики Раду, и да не набрајам даље.

 2. ЦГ се ослања на дисперзију кокаина по ширем региону/европи а не на туризам, те зато политичка каста може да приушти овакво „пуцање себи у ноге“ 😃
  А ко извиси – Будва и Бока, претежно српски крајеви… ако је то случајно…
  1. Црна Гора је држава која се највише ослања на туризам од свих држава Европе (и једна од само двије државе на цијелом континенту у којима је туризам одговоран за преко пола БДП-а) -> 2. Туристи из Србије су најбројнији па тако и највећи извор прихода (после тога руси којима је ЦГ већ увела санкције) -> 3. На самом почетку сезоне ЦГ усвоји резолуцију о нечему што се није десило на територији ЦГ (другим ријечима не тиче је се) -> 4. Та резолуција таргетира само Србе (не смију рећ шта мисле о знате чему) -> 5. Србија као земља са доминантно српским становништвом реагује на још једну у вишедеценијском низу дискриминаторних мјера према Србима.
  Да је Црна Гора ћерка Насера Орића и Наташе Kандић не би се овако понашала према Србији и Русији, прије свега из финансијско-егзистенцијалних разлога. . . а заправо је ћерка Његоша (у Русији хиротонисаног за митрополита) и неке курве из Напуља (вјероватно поријеклом Албанке).
  Митрополит Јоаникије је поручио да ће власт у Црној Гори, ако не буде одговорна, брзо поћи у заборав, пише Дан. Прича о одговорности, а мјесецима политички јачао партију која је Србе оптужила за „геноцид“ и предложила обрачун са сваким ко ту лаж негира. Пред изборе у Никшићу, пред изборе у Херцег Новом. Како је Јоаникије „Демократе“ учинио јачом опцијом и прелио им гласове. „Демократе“, најљигавији од свих деривата Комунистичке партије. Све странке у Црној Гори чији посланици су гласали ЗА или били уздржани на Резолуцију о геноциду у Сребреници су или деривати Комунистичке партије (ДПС, СНП, СДП, СД) или су им оснивачи били апаратчици Савеза комуниста (Небојша Медојевић, Миодраг Лекић). Јоаникије као нешто „реаговао“ на резолуцију о Сребреници, а на следећим изборима ће поново да подржи комунистичке изроде из „Демократа“ који су је изгласали.
  Али они слушају Јоаникија. Гласаће за оног за кога им МитрополијаЦП каже. Е сад, нажалост, Јоаникије није онај каквим га наивни Срби овдје замишљају и неће радити у корист Српства.
  Нама је очигледно исто са Милом или без њега, ми смо у ЦГ мањина.
  Ствар је само у томе ко боље асимилује Србе у ЦГ, Мило или Кривокапић/Бечић?
  Треба нам етнички сепаратизам и престанак субвенционисања ЦГ од стране Срба(Србије/РС).
  ДПС нема више сам већину за владу. Главни проблем је да је захваљујући МитрополијиЦП, ова подмукла антисрпска опција у виду Демократа стекла значајну подршку, коју неће тек тако изгубити, а да МитрополијаЦП, за разлику од Мираша, има упориште у народу. Процеси су заправо неповољни за Српство у ЦГ.
  Срби треба да прихвате горку чињеницу да су мањина у ЦГ и да су сами криви за то, далеко више од Београда. И да почну да се понашају као народ, а не као робови и припадници култа „ЦГ државности“.
  Како ће 1/3 становништва успоставити власт над 2/3 несрба?
  Једино рјешење за ЦГ долази споља, из Србије, и то колапсом ЦГ државности. Економским, демографским, престиж-политичким уништавањем ЦГ државоида. Српска опција нема демократски капацитет. Са националним црногорцима, србогорцима и минорним дијелом Албанаца уз епску мобилизацију са СПЦ смо једва набрали 51%. Срба у ЦГ има 1/3 максимум. Срби у ЦГ имају само Србију, коју не воле, гледају као „братску државу“, а не као своју. Маштају о некаквој митској „његошевској ЦГ“ која никад није постојала нити може постојати.
  У ЦГ причи макар, Београд је позитивац, апсолутни.
  Док Срби треба да престану да себе виде и као завичајне/државне црногорце, а почну да себе виде као брђане, старохерцеговце, бокеље, приморце и зећане. Који хоће припајање Србији.

  7
  1

Оставите коментар