Комесарка ЕУ: Немамо у плану да враћамо мигранте у Србију

Упитана колико има истине у томе да ЕУ планира да дислоцира већину миграната и избеглица из тамошњих кампова у Србију, Јохансонова одговара: „У томе нема нимало истине, нема погрешније ствари од тога“

Илва Јохансон у Прихватном центру у Обреновцу (Фото: Бета/Ненад Петровић)

Европска унија не враћа илегалне мигранте у њихове земље порекла у оном броју колико би то могла на основу одбијених захтева за азил, али нема у плану да их шаље у Србију, изјавила је данас Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове и миграције ЕУ.

Напротив, како је рекла за РТС, циљ ЕУ је да Србији помогне да се илегални прилив људи смањи.

Упитана колико има истине у томе да ЕУ планира да дислоцира већину миграната и избеглица из тамошњих кампова у Србију, Јохансонова одговара: „У томе нема нимало истине, нема погрешније ствари од тога. Оно што ми треба да радимо је да заједнички управљамо миграцијама”.

„Ја сам овде да у томе помогнем, да утврдимо којим путевима мигранти стижу у Србију, како бисмо радили и са тим државама. И да бисмо видели шта можемо да урадимо на повратку оних који немају услове да остану”, рекла је она.

Како је објаснила, два и по милиона евра подршке коју је ЕУ доделила Србији је подршка подршка за мигранте који су већ овде, да се њима помогне, како би, рецимо, могли да се школују, да буду део друштва.

„И ја мислим да је фер да подржимо Србију у томе. Али то није једина подршка коју пружамо. Ми помажемо и земљама које су на путу којим мигранти долазе до Србије, као што гледамо како да помогнемо онима који треба да се врате у своју матичну земљу”.

Јохансонова је истакла да је Србија веома поуздан партнер када се говори о миграцијама, да има трезвен и реалан приступ том питању.

„Миграције нису нешто чега се треба плашити, али се миграцијама мора управљати. И нико то не може да ради самостално јер су миграције по дефиницији прекограничне. Зато морамо да радимо заједно. Европска унија и Србија, али и друге државе које се налазе на мигрантском путу”, рекла је европска комесарка, пренео је Танјуг.

Током боравка у Београду комесарка ЕУ састала се с председником Србије Александром Вучићем и присуствовала потписивању Уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама – Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању.

Такође је обишла мигрантске кампове у Обреновцу и Димитровграду и са министром унутрашњих послова Александром Вулином договорила заједнички рад српске полиције и Фронтекса на границама Србије.

Вулин: Србија неће бити паркинг за мигранте

Србија неће бити „паркинг за мигранте”, а за решење проблема ирегуларних миграција неопходно је да ЕУ пронађе јединствено, заједничко решење, изјавио је данас министар унутрашњих послова Александар Вулин у разговору са европском комесарком за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон.

Вулин, који је данас са Јохансон обележио почетак заједничког рада припадника европске Агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс) и граничне полиције Србије, на граничном прелазу Димитровград ка Бугарској, рекао је да сваки мигрант који је заустављен на српској граници јесте мигрант мање у Бечу или Берлину, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

„Заустављајући их заједничким радом Фронтекса и српских граничара, и на овој граници, они неће бити у могућности да илегално прелазе границу, неће доћи у Србију и продужити свој пут ка Западној Европи. Сваки килограм хероина који зауставимо овде је килограм мање на нашим улицама, али и на улицама европских градова. Сваки терориста кога пронађемо на нашим границама је терориста мање на нашим улицама, али и на улицама европских градова”, навео је Вулин, преноси Бета.

Он је рекао да ће, захваљујући помоћи Фронтекса, српска полиција моћи да користи и њихове капацитете, не само када је у питању борба против ирегуларних миграција, већ и борба против прекограничног криминала, шверца и других облика криминала карактеристичних за граничне појасеве.

Извор: Београдски глас

„Све што Европа помогне и уради да граница Србије буде сигурнија и јача, то ће и стабилност и мир у Европи бити извеснији и сигурнији. Живимо у истом свету, имамо исте непријатеље, морамо се против њих и борити”, рекао је Вулин.

Јохансон је навела да је Србија поуздан партнер ЕУ у области ирегуларних миграција и изразила задовољство због доласка припадника Фронтекса на границу Србије и Бугарске.

Она је указала да је заједнички рад Фронтекса и српске граничне полиције важан за спречавање међународног, прекограничног и других видова криминала, као и илегалних улазака.

„Задовољна сам и лично сам веома срећна што сам данас овде. Илегалне миграције се одвијају преко границе и зато је веома важно да радимо заједно на спречавању таквих илегалних активности. Поносна сам на Фронтекс, који је Агенција од које сви много очекујемо и која сваким даном све више напредује у својим активностима”, рекла је Јохансон.

Навела је да је Европска унија спремна да продуби своју сарадњу са Србијом у спречавању свих облика криминала и илегалних миграција.

Истакавши да је задовољна досадашњом сарадњом и да се радује њеном даљем унапређењу, Јохансон је изразила спремност да се размотре могућности проширења заједничких активности и на друге граничне прелазе у Србији.

Представник Фронтекса Золтан Нађ рекао је да ће припадници те Агенције заједно са колегама из Србије радити на спречавању свих видова криминала, кријумчарења дрога, спречавању нелегалног уласка у земљу и других видова прекограничног криминала.

„Наш главни фокус биће спречавање кријумчарења људи и илегалних миграција у земљи”, казао је Нађ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар