Нова Влада Израела без Бенјамина Нетанијахуа

Вођа партије центра „Има будућности” Јаир Лапид објавио да је успео да образује владајућу коалицију са странкама које се противе досадашњем премијеру Израела Бенјамину Нетанијахуу

Јаир Лапид (Извор: Нова српска политичка мисао)

ЈЕРУСАЛИМ – Мандатар за састав нове израелске владе, вођа партије центра „Има будућности” (Јеш атид), Јаир Лапид објавио је касно вечерас да је успео да образује владајућу коалицију после читавог низа састанака са лидерима странака које се противе досадашњем премијеру Израела Бенјамину Нетанијахуу.

Лапид је о томе обавестио председника Израела, Рувена Ривлина око пола сата пре истека мандата који му је поверен почетком маја.

„После интензивног рада у корист грађана Израела и две године политичке кризе, председавајући „Јеш атида” обавестио је председника Ривлина да је успео у формирању владе”, наведено је у саопштењу Лапидове странке.

У поруци послатој у председнички кабинет пише да је Лапид почаствован што може да обавести председника да је успео у формирању владе, пренели су израелски медији.

Такође је наведено да ће први премијер у ротационој влади бити вођа десничарске странке „Јамина” (Десно), Нафтали Бенет.

Формирање владе промене, како су је назвали новинари, потенцијално значи крај дугогодишње владавине премијера Бенјамина Нетанијахуа, преноси Бета.

Он је на тој функцији био узастопно 12, а укупно 15 година.

Драматична објава Лапида и његовог коалиционог партнера Бенета значи и да су спречени пети узастопни избори у Израелу за нешто више од две године, наводи Асошиејтед прес.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар