Европска комисија: Вакцинација деце није политичка одлука

Стално присуство вируса може учинити вакцинацију деце пожељном, јер циркулација вируса може постати опасност за појаву и ширење различитих сојева, нагласио званичник Европске комисије

Фото: CCO

БЕОГРАД/БРИСЕЛ– Одлука о вакцинацији деце није политичка, него научна одлука заснована на доказима, изјавио је званичник Европске комисије за бриселски портал Еурактив.

„Успостављање и примена стратегија вакцинације је у надлежности земље чланице. То укључује одлуку о вакцинацији деце. Поред одлука влада, ово је наравно коначно одлука коју ће донети родитељи са својом децом”, рекао је неименовани званичник.

Европска агенција за лекове је 28. маја одобрила употребу вакцине Фајзер за децу узраста од 12 до 15 година.

Немачка је већ најавила да ће седмог јуна почети вакцинацију тинејџера, док су неке земље наговестиле да желе да деца буду вакцинисана када почне нова школска година.

Европска комисија подржава вакцинисање деце јер је врло вероватно да ће корона вирус постати ендемски вирус сличан грипу, преноси Бета.

„Стално присуство вируса може учинити вакцинацију деце пожељном, јер циркулација вируса може постати опасност за појаву и ширење различитих сојева”, рекао је званичник.

Иако су деца у много мањем ризику од тежих облика болести, званичник је рекао да би вакцинација деце директно допринела обуздавању преношења вируса без ометања образовања и друштвеног живота.

„Већ су уочене последице по ментално здравље тинејџера који не могу да иду у школу или учествују у нормалном друштвеном животу”, казао је званичник.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. На основу којих научних чињеница је донета ова одлука? Где је нестао грип прошле сезоне? Где је нестао „свињски“ грип од пре 11 година, од ког су научници рекли да ће помрети милиони? Сузбила их вакцина?

Оставите коментар