Фондација Алек Кавчић: Суд одбацио захтев издавачке куће Клет

Издавачка кућа Клет и овом, другом тужбом, захтева да фондација прекине да нуде бесплатне уџбенике, каже Кавчић

Алек Кавчић (Фото: Н1)

Фондација „Алек Кавчић“ је саопштила да је суд одбацио као неоснован захтев издавачке куће Клет која је, као привремену меру, тражила да се Фондацији забрани да нуди бесплатне уџбенике преко сајта besplatnabiblioteka.com као и путем друштвених мрежа.

У саопштењу се наводи да је, убрзо након тога, издавачка кућа Клет је још једном тужила фондацију „Алек Кавчић“.

„И овог пута од суда се тражи потпуно иста привремена мера, односно издавачка кућа Клет и овом, друго тужбом, захтева да фондација прекине да нуде бесплатне уџбенике на сајту besplatnabiblioteka.com као и преко свих осталих видова јавног оглашавања. И за ову другу тужбу су послали потпуно исти одштетни захтев као и за прву, и то у износу од 3.660.000,00 динара“, саопштила је Фондација.

Додаје се да у другој тужби издавачка кућа Клет тужи фондацију „Алек Кавчић“ за обмањујуће оглашавање.

„Тврде да уџбеник у ПДФ формату заправо није уџбеник, и ако се ПДФ форма уџбеника може пронаћи на великом броју сајтова образовних институција како у свету, тако и у Србији. Издавачка кућа Клет сматра и да се ПДФ формат не може користити на часовима јер је забрањена употреба електронских уређаја, иако је град Београд најавио да ће од ове школске године свим основцима, од 1. до 4. разреда поклонити таблет рачунаре“, наводи Фондација у саопштењу.

Александар Алек Кавчић, професор на Универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, у САД, почео је од јануара да нуди бесплатне уџбенике за образовање у Србији, који су у електронској форми на интернету, а који су били доступни и за штампу. Тај потез је критиковало више издавачких кућа, уз тврдње да се тиме нарушавају ауторска права.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 12. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Е сад професор Кавчић треба да тужи Клет за узнемиравање , иживљавање , безобразлук , за изазивање панике и нереда и за сурову пљачку српске сиротиње уз помоћ Министарства просвете Србије , ЗУОВа и разноразних друштванцића која воде такмичења по Клетовим уџбеницима и чији се професорчићи финансирају на аустроугарском буџету , продајући српску методику , знање и образовање , и оца и мајку за жуту банку .А српским просветним радницима за утеху пошаљу 50мл спреја за дезинфекцију и дрклаћ од кишобранског сунцобрана , толико је велики , унисекс сиви , може бити и мушки и женски и међуполни . И још је фалило да окаче цедуљче :Господо професори та вам је цена . Бољи и виши проценти одоше код бољих и виших. Не дај се професоре Кавчићу , дељи барабе на суду и Борис нека зове родитеље јер просветари су пали у хибернацију и одавно не знају где терају .

    17
  2. Честитка Фондацији, наставите тако
    и да им најзад видимо леђа.

    17

Оставите коментар