Коха објавила нон пејпер Немачке и Француске о Косову

Обе стране би морале да направе уставне промене како би осигурале примену правно обавезујућег споразума, стоји у споразуму

Факсимил: Коха

На Косову би се створио „аутономни округ северног Косова“ у складу са законима и Уставом Косова. Српска православна црква имаће „привилегован статус“, док је Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, дужна да „неће ометати чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“.

Редакција листа добила је документ за који се каже да је „нон-пејпер“, који су припремиле Немачка и Француска, као заједничку иницијативу ове две земље за наставак дијалога и његово закључивање коначним споразумом. Аутентичност овог документа новине нису могле да потврде, али неке дипломате са којима је КОХА контактирала, мање-више су потврдиле да су тачке споменуте у њему, у складу са оним за шта се очекује да се разговара у дијалогу.

Наводи се да ће ове напоре подржати државе чланице ЕУ и Сједињене Државе.

У писму се наводи да ће Европска унија наставити да олакшава процес који ће довести до потписивања правно обавезујућег споразума између две стране, како би се решила сва отворена питања и како би се напредовало европским путем и створиле могућности за побољшању живота људи. Косово не би требало да намеће трговинске баријере Србији, док би Србија требало да поштује статус кво у погледу међународног присуства Косова. Обе стране мораће да поштују мораторијум на међународној сцени.

„Председник Србије Александар Вучић, представљајући Београд, и премијер Аљбин Курти, који представља Приштину, водиће разговоре за финализацију споразума о нормализацији односа између странака. Процес би требало да буде завршен пре краја фебруара 2022. године“, каже се у овом документу.

Процес ће се, према истом документу, заснивати на неколико кључних елемената, поштујући Паришку повељу, Хелсиншки завршни акт и водећа начела Контакт групе за одређивање статуса Косова из 2005. године и обезбедиће примену свих постигнутих споразума током бриселског дијалога.

Што се тиче споразума који би требало да обухвати овај документ, предлаже се да ће „свака странка, према међународном праву, поштовати суверенитет, територијални интегритет и независност друге стране“.

„Стране потврђују да ће регулисати своје границе и разграничити се само заједничким договором, да ће спорове решавати мирним путем и уздржаће се од претњи или употребе насиља у складу са европским духом решавања спорова дијалогом. Обе стране треба да теже јачању међусобног поверења, добре воље и толеранције и заједнички ће радити на промоцији мира, стабилности и развоја у региону. ЕУ би, у име обе стране, требало да ангажује независно тело које ће одредити границу између страна.“

Стране би такође требало да се договоре о успостављању „аутономног округа северног Косова“ као посебне административне јединице регионалне самоуправе на Косову, која би имала право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културом, образовањем, здравством, социјалном заштитом, правосуђем, полицијском службом, урбаним развојем и европском сарадњом, у складу са Уставом Косова и законодавством локалне управе“.

Према овом плану, чију истинитост новине нису могле да потврде, „Аутономни округ Северно Косово“ обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села“.

Документ такође предлаже посебан статус за Српску православну цркву на Косову како би се осигурало оно што се назива њиховом „несметаном активношћу“. Према овом документу, „Црква и њена унутрашња организација треба да буду признати као самоуправна страна у политичком и уставном систему Косова, власништво треба да буде неприкосновено и да ужива привилегован статус“. Заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости. Православну цркву на Косову, као суштински део Српске православне цркве, у складу са уставним променама, треба да води Патријарх Српске православне цркве, који би требало да има седиште у Пећкој патријаршији.

Стране би такође основале економску зону у Митровици као катализатор за економски развој са обе стране границе и у складу са концептом европских региона.

Факсимил: Коха

Обе стране би морале да направе уставне промене како би осигурале примену правно обавезујућег споразума.

„После ратификације правно обавезујућег споразума, Србија се слаже да се неће успротивити косовским захтевима за чланство „у међународним, мултилатералним или регионалним организацијама и у инструментима чија је Србија већ чланица“, наводи се у документу.

Стране се слажу да две државе не могу представљати једна другу на међународној сцени. Обе стране признају суверенитет две државе на њиховој територији која је њима одређена.

У документу се такође помињу начини на којима би се регулисали међудржавни односи између Косова и Србије. Они би „међусобно поштовали независност и аутономију у својим унутрашњим и спољним пословима“.

Стране би размениле „сталне мисије“ и биле би смештене у „седишту одговарајућих влада“. Практична питања решавала би се у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима.

Стране би такође основале „веће за узајамно пријатељство“, које би се састајало једном годишње како би осигурало примену правно обавезујућег споразума.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ предузеће преговарачки процес и организовати, уз подршку Немачке и Француске, састанак у Паризу у јуну 2021. године.

„Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ, након закључења правно обавезујућег споразума, подносиће извештаје у септембру 2022. Генералној скупштини УН, у складу са мандатом Резолуције А/64/Л65/Рев.1.“, наведено је у овом „нон пејперу“.

Саставила редакција Коха диторе; текст је првобитно објављен на албанском језику 

(КоССев, 27. 4. 2021)

Јорн Роде: Лажна вест! Ако и постоји документ — није немачки!

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде негирао је данас да Берлин стоји иза такозваног „нон пејпера“ по коме ће се Београд и Приштина међусобно признати и ту вест назвао лажном.

Роде је тако реаговао на свом Твитеру на писање Кохе да је имала увид у тај незванични документ, који су наводно припремиле Немачка и Француска.

„Такозвани немачко-француски нон пејпер, који је објавила Коха диторе је лажна вест. Можда такав документ постоји, али сигурно није немачко-француски“, навео је немачки амбасадор.

Он је додао да Немачка у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и њеног специјалног изасланика Мирослава Лајчака.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар