Реџеп Тајип Ердоган: Бајден да повуче реч геноцид

Председник САД је дао оцене које су без основа, неправедне и нетачне о тужним догађајима који су десили у нашем крају пре више од једног века, рекао турски председник

Реџеп Тајип Ердоган (Извор: РТС)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган апеловао је на председника САД Џозефа Бајдена да брзо промени декларацију о масакру над Јерменима које је извршило Отоманско царство 1915. године, пошто је Бајден искористио реч „геноцид“.

Ердоган је у понедељак рекао да је таква оцена узнемирујућа и нарушава билатералне односе.

Бајденова декларација од суботе је разбеснела Турску, која је рекла да је саопштење отворило „дубоке ране“ у односима који су већ затегнути бројним питањима, преноси Ројтерс.

У првим коментарима Бајденове изјаве, Ердоган је рекао да ће „погрешан корак“ бити препрека односима, а онда је саветовао САД да се „погледају у огледало“ и додао да Турска и даље жели да успостави „добре комшијске односе“ са Јерменијом.

„Председник САД је дао оцене које су без основа, неправедне и нетачне о тужним догађајима који су десили у нашем крају пре више од једног века“, рекао је Ердоган након састанка кабинета.

Он је позвао да турска и јерменска страна формирају заједничку комисију да истражи догађаје.

„Надам се да ће амерички председник одустати од погрешног потеза што пре је могуће“, изјавио је Ердоган.

Он је критиковао САД и због тога што нису успеле да нађу решење за деценијски стар конфликт између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху, где су САД, Русија и Француска биле посредници, а онда је, како је додао, Вашингтон само стајао немо и гледао како се дешавају масакри.

„Ако кажете геноцид, онда морате да се погледате у огледало и направите процену. Шта се десило са америчким староседеоцима, не морам чак ни да их помињем, али оно што се догодило је јасно. Са свим тим истинама, не можете давати оптужбе о геноциду турског народа“, казао је Ердоган.

Председник Турске је такође рекао да је око 150.000 људи убијено током 1915. године, док Јерменија каже да је страдало око 1,5 милиона људи.

Ердоган каже да је број убијених „преувеличан додавањем једне нуле на крају“

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар