Гордана Чомић: Позивам потписнике апела „212 српских интелектуалаца“ на дијалог

Поводом захтева „212 српских интелектуалаца“, међу којима су Бора Чорба, Емир Кустурица и Матија Бећковић, да се спречи доношење закона о истополним заједницама

Гордана Чомић (Фото: ФоНет/Александар Барда); Геј парада (Фото: ЕПА-ЕФЕ/Коча Сулејмановић)

Да се спречи доношење закона о истополним заједницама затражило је „212 српских интелектуалаца“, међу којима су музичар Бора Ђорђевић, познатији као Бора Чорба, редитељ Емир Кустурица, син Војислава Шешеља, осуђеног ратног злочинца – Александар Шешељ, песник Матија Бећковић и Теша Тешановић, потписан као новинар.

Они су апел упутили Скупштини Србије и државним институцијама јер сматрају да је закон о истополним заједницама „непотребан, лош, конципиран као закон из породичноправне материје, да представља очигледан корак у правцу легализације истополних бракова, што ће убрзо водити и могућности усвајања деце“, као и да је „због фактичког задирања у породичноправну материју противуставан и да би његовим усвајањем држава угрозила вођење пронаталитетске политике“.

Подсетимо, у току је јавна расправа у вези са доношењем закона о истополним заједницама које је покренуло Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог на челу са министарком Горданом Чомић, која је најавила да би овај закон могао да се нађе пред народним посланицима до краја пролећног заседања парламента.

Петиција Коалиције за природну породицу против предлога закона министарке Чомић

 

Чомић истиче за Данас да њено Министарство јавно позива потписнике апела на дијалог о њиховим идејама да се истополне заједнице регулишу кроз више закона, као и о тврдњи да закон о родној равноправности није потребан јер род не постоји.

– Само дијалогом о њиховим идејама можемо заједно градити културу људских права, владавину права и културу компромиса. Очекујемо позитиван одговор и дијалог у формату који потписници апела желе, каже Чомић за наш лист.

Иначе, у апелу „српских интелектуалаца“ пише да „очигледна намера да се сви заступници пропородичне политике и демографске обнове застраше и да им се забрани јавни и научни рад“, као и да се деловање свештених лица ограничи искључиво на храмове.

Горан Милетић, члан Организационог одбора Београд прајда, објашњава за наш лист да је саопштење „212 српских интелектуалаца“ пуно неистина.

– Посебно забрињава теза о прогону научника и застрашивању, које у пракси нема, већ постоји јасна осуда јавности због ширења идеја којима се подстиче дискриминација према ЛГБТ заједници, што је у законима јасно дефинисано као говор мржње. Далеко од истине су и тврдње да закон није уставан или да ће деловање свештених лица бити ограничено на цркве, чиме се закон не бави – истиче Милетић.

Гордана Чомић: Живот у истополној заједници људско право

Предраг Аздејковић, главни и одговорни уредник геј магазина „Оптимист“, истиче да је „шачица српских интелектуалаца против сета прогресивних, људскоправашких закона, што не изненађује када погледамо списак“.

– Можете мислити, познати српски интелектуалац Теша Тешановић је против, што ми само показује да смо на добром путу и да су сви наведени закони од великог друштвеног значаја. Оно што забрињава је то што су српски интелектуалци заглављени у 18. веку, дубоко конзервативни и противе се свим стандардима модерног света. Али оно што је добро јесте да њихова друштвена моћ опада као и њихов јавни утицај – указује Аздејковић. Такође, нашег саговорника забрињава „ћутање прогресивних људи о овим законима“.

– Они су одлучили да ћуте јер ако их подрже страхују да ће их обележити као Вучићеве ботове. Тај кукавичлук мене доводи до лудила а не тамо неки Теша Тешановић и ортаци. Ови закони су важни за наше друштво и људе који живе овде, без обзира ко га доноси. Фале подржавајући гласови јер ћуте као кукавице и јако сам разочаран – наглашава Аздејковић.

У чему је кривица „сина осуђеног ратног злочинца“?

Више од 10.000 људи подржало LGBTI заједницу

Петицију да се у Србији донесе закон о грађанском партнерству којим би се регулисала истополна партнерства до сада потписало више од 10.000 људи. У тексту петиције се наводи да Припаднице и припадници LGBTI заједнице немају једнака права као остале грађанке и грађани Србије, јер не могу уживати права, обавезе и заштиту који произлазе из законског уређења односа између партнера.

Јелена Диковић

(Данас, 20. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Sjećam se ovog ******* kad je bila u DS i bila predsednik Skupštine R. Srbije: Mislio sam da je odavno ******, ali ne lazi vraže, evo je sad gospođa ministarka, i to u vladi onih koje je tako krvnički progonila!?Ima li ovaj naš narod imalo pameti, sjeća li se ičega, šta je ovo? Propast došla u našu Srbiju…

Оставите коментар