Гордана Чомић: Живот у истополној заједници људско право

Није брак, нема усвајања деце, то је људскоправашки закон, то је истополна заједница и закон који уређује међусобна права и обавезе. Ништа више и ништа мање, рекла министарка за људска и мањинска права

Гордана Чомић (Фото: Танјуг)

Усвајањем Закона о истополним заједницама Србија ће показати приврженост чланству у Савету Европе и одлучност да људска права буду једнако примењена на све грађане и грађанке, па и на ЛГБТ популацију, изјавила је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

„ЛГБТ заједница има права да законом уреди права и обавезе међусобног живота“, рекла је Чомић новинарима у Палати Србија пре почетка првог друштвеног дијалога о предлогу Нацрта закона о истополним заједницама.

На питање да ли ће припадници ЛГБТ заједнице имати иста права будући да се користи термин истополна заједница а не брак, Чомић је казала да је закон који ће бити донет пре свега „људскоправашки“ законски акт.

„Није брак, нема усвајања деце, то је људскоправашки закон, то је истополна заједница и закон који уређује међусобна права и обавезе. Ништа више и ништа мање од тога“, рекла је Чомић.

Миша Ђурковић: Чомићкини или СНС закони?

На констатацију да се у Скупштини неретко чују хомофобичне изјаве и питање како у том контексту очекује да ће закон бити усвојен, Чомић је казала да је дијалог једини механизам да се разговара о разлозима зашто неко сматра да људи, зато што имају лично својство и вољу да живе у истополној заједници, не могу да имају права као сви други.

„Не верујем да постоји довољно добар аргумент за то, али верујем у добробит сумње на који смо сви обавезни, да чујемо свачији аргумент“, рекла је министарка.

Изразила је наду да ће размена аргумената, као и предлози, идеје и критике допринети да се донесе најбољи закон, нагласивши да се Србија тако пење на лествици друштава која поштују људска права.

ЛГБТ удружење „Да се зна!“ поднело притужбу против Ј. Кипријановића, уредника „iFamNews Србија“

Kако је рекла, Србија ће вероватно бити 49. или 50. земља у свету која ће усвојити такав закон.

„Расправа ће трајати у оквиру законског система, и по захтеву и потреби свих заинтересованих, јер желимо да овај закон предложимо Скупштини Србије као текст који ће укључити идеје, опаске, предлоге свих заинтересованих у нашој земљи. То треба да буде модел за сваки будући закон“, нагласила је Чомић.

У првом тематском друштвеном дијалогу о Нацрту закона о истополним заједницама учествовали су Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб, представници мисије Савета Европе у Србији, делегације ЕУ у Србији, ЛГБТ удружења.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 10. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Да ли је и САНУ учествовао? Само питам, због референдума.

    12
    2
  2. I dalje će to biti greh. Šta god uradili i koliko god prava imali i dalje će u duši osećati greh svog izbora.

Оставите коментар