Миша Ђурковић: Чомићкини или СНС закони?

У Србији прошле године умрло два пута више него што је рођено. Ако се усвоје Закон о истополним партнерствима и измене Закона о забрани дискриминације, то ће значити да нас руководство свесно води пут нестајања

Извор: iFamNews – Србија

Код комуниста је увек постојао слоган да револуција не може да чека. Тако смо осмог фебруара добили у јавност Полазне основе за израду закона о истополним заједницама и расписан тендер за ангажовање невладиних организација које ће да раде тај закон. Није прошло ни месец дана, а они су већ изашли са нацртима закона!? Дакле у свега неколико недеља они су завршили тендер, ангажовали писце, написали законе, усагласили их са радним групама министарства, усвојили и пустили на јавну расправу. Овом ударништву ни Алија Сиротановић не би имао шта да замери. О озбиљности посла најбоље говоре Полазне основе за Закон о истополним заједницама, углавном прекопиране  из актуелног Породичног закона, где постоји и чувена формулација која је изазвала салве смеха не само сваког правника у Србији него и сваког са мало здравог разума. Ту се каже да истополну заједницу не могу склопити „рођени брати сестра, брат и сестра по оцу и мајци, стриц и синовица, ујак и сестричина, тетка и братанац, тетка и сестрић“, као и „тазбински сродници у првом степену праве линије, односно свекар и снаха, зет и ташта, очух и пасторка, те маћеха и пасторак“. Сад како би особе различитог пола могле да склапају истополну заједницу, макар и инцестуозну, министарка нам није објаснила…

Цео овај пакет је, наравно, заснован на неистинама, пропаганди и на правном и политичком насиљу. Јавна расправа о фундаменталним питањима је наменски ограничена на свега пар недеља како би се заправо избегла стварна расправа и показивање воље демократске већине грађана. На било каквом референдуму или изборима такав програм би добио таман толико гласова колико и листа госпође Чомић на прошлогодишњим изборима, дакле 30591 или мање од 1%, где ни њено стрељање пред камерама није помогло.

О свему овоме ћемо детаљно говорити и понудити анализе и оквир онога што нас терају да усвојимо. За прву реакцију само оно што је најважније знати. Они износе три аргумента и сва три потпуно нетачна.

1. Не усваја се закон о истополним „браковима“ него закон о истополним заједницама. – Тачно је, међутим, да се предлог закона само не зове законом о браку, а да у суштини намерава да права истополних заједница регулише максимално широко и да га решава кроз породичноправну материју. Нису случајно полазне основе углавном узимане из Породичног закона Србије.

2. Истополни партнери не могу да регулишу права у Србији. – Такође нетачно. Свако може да склопи било какав уговор који је у складу са законом и обичајима ове земље и да га овери код јавног бележника. Дакле, тиме могу да се регулишу оставина и разна друга имовинска права и код тих особа.

3. Србија је у обавези да законски регулише истополне заједнице због одлуке Европског суда за људска права Олијари и други против Италије. – Такође нетачно. Могу да вам наведем бројне пресуде Европског суда за људска права које никад нису имплементиране, како у другим државама, тако и у Србији. Многе европске државе, чланице Савета Европе попут Пољске и Мађарске нпр. све више гледају како да се заштите од штетних одлука ове институције, и посебно све штетнијих одлука поменутог суда који, не само да доноси идеолошки мотивисане одлуке неокомунистичког типа, већ убрзано тако претумачује и своје раније одлуке.

Миша Ђурковић (Фото: ИН4С)

Русија је донела посебан закон где је изричито речено да све што стиже у пакету од Савета Европе и Европског суда за људска права, ако је у супротности са њиховим уставом није валидно и релевантно за њих. Узгред, у пресуди се не каже да је држава дужна да донесе посебан закон већ да регулише одређена права што може да се уради и уз промену закона о наслеђивању итд.

Што се тиче измена Закона о забрани дискриминације, који је пре свега писала ранија повереница за равноправност, госпођа Невена Петрушић, он јасно иде у правцу проширења ионако прешироких и такође неокомунистички схваћених одредби о томе шта је дискриминација. Уз то иде и радикално пооштравање казни за нове вербалне деликте и деликте мишљења. Иза целог подухвата је јасна идеја да се пре свега додатно застраше и прогоне стручњаци који се најозбиљније боре против овог неокомунистичког лудила и покушавају да одбране право на природну породицу и пре свега право родитеља да васпитавају децу у складу са својим уверењима, а што би требало да им гарантују и Универзална декларација о људским правима и сви други валидни међународни документи. Са овим наша држава иде у правцу Норвешке где се верујућим људима одузимају деца.

На крају морам да кажем да још нисам видео нацрт нове верзије Закона о родној равноправности који се у Политици већ увелико представља и промовише заједно са ова друга два предлога, све са интервјуом поверенице Јанковић, особе која је за прогон водећих српских патриотских интелектуалаца награђена још једним мандатом на истом месту. Свака част! Упутио бих читаоце у међувремену на одличну анализу ранијих предлога коју је Виктор Радун објавио 2017. године. За почетак, тај закон је по дефиницији противуставан јер наш Устав не познаје неокомунистичку категорију рода (џендера) већ само пол. Србија већ има Закон о равноправности полова. Занимљиво је да, кад они говоре о равноправности родова, прича се опет своди на изједначавање особа мушког и женског пола. А шта је, молим вас, са осталих 75 родова које признаје Фејсбук, питао би се неко? Зашто се они дискриминишу? Хоће ли се приликом родног уједначавања броја запослених у вртићима или у рудницима (предлози из ранијих верзија) водити рачуна да буде једнако и трансродних особа колико и мушкараца и жена?

Виктор Радун: Примедбе на Закон о родној равноправности

У Србији је прошле године умрло два пута више људи него што је рођено. Ако се усвоји овај пакет, то ће значити да је наше руководство свесно изабрало да нас води пут нестајања. Баш ме занима шта поводом овог пакета закона имају да кажу министар Ратко Дмитровић, министар Селаковић, посланик Ђукановић, посланик Јованов, посланик Бакарец и други истакнути функционери владајуће странке. И пре свега онај ко на крају о свему одлучује. Поштована господо, да ли је ово политика за коју се залажете? Молим вас да онда то лепо ставите и у свој партијски програм, да на наредним председничким и парламентарним изборима изађете с таквим обећањима која нужно воде и ка увођењу и формалног брака и могућности за такве супружнике да на крају усвајају и децу. Поштено.

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 9. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Баш ме занима шта поводом овог пакета закона имају да кажу министар Ратко Дмитровић, министар Селаковић, посланик Ђукановић, посланик Јованов …………..
  ++++
  Поштовани,
  Не битно је, шта сви они мисле и да ли мисле.
  Оно што је битно јесте, да су сви они, део једне исте-сатанистичке екипе, од једног оца са Андрићевог венца и једне мајке која тренутно води ј…у кућу у Немањиној број 11.
  Министар образовања ( из исте ј…е куће ) је већ рекао шта мисли.
  Када је крајем прошле и почетком ове године, потписао сагласност издавачима уџбеника Биологија за осми разред основне школе.
  Знатно пре, него што је и почела прича о педерима и њиховим проблемима, која тек треба да буде законски регулисана, у већ штампаним уџбеницима за нашу децу већ је била спремна лекција
  „ Полни и родни идентитет “, која ће ђаке научити следеће:

  ПОЛНИ ИДЕНТИТЕТ:
  – особе мушког пола
  – особе женског пола
  – међуполне особе;
  РОДНИ ИДЕНТИТЕТ:
  – особе мушког рода
  – особе женског рода
  – трансродне особе
  – родно неутралне особе

  А на тему хомосексуалне оријентације стоји: „ Различитост никако не треба да буде основ за предрасуде, осуду и дискриминацију, а право на родни идентитет и сексуалну оријентацију је ЗАКОНОМ ЗАГАРАНТОВАНО ПРАВО свакога од нас “.
  http://srbinaokup.info/?p=116961

  У донетим решењима издавачима од 10.9.2020. до 28.1.2021. док смо ми родитељи спавали зимским сном.
  http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/03/Katalog-udžbenika-za-4.-i-8.-razred-OŠ-finalno-1.pdf
  на страни 37.

 2. Лепа анализа., става сам да људи који у ово доба истине, виде истину, чувају снагу за сутра, биће нам потребнија. Осовине и зупчаници су давно постављени, окрећу се, увек подмазани, механизам ради савршено, ако спречимо данас постављање шареног стакла преко отвора где гледамо у датум, па биће постављено прекосутра. За то време сат ради, враћа планету Земљу, 100 година у назад, директно у СССР. У вези политичких програма, за шта људи гласају? Државна економска политика је бар 20 година, таква да минималац и потрошачку корпу пројектује на трочлану породицу. Стратегија свих власти на делу, је да од двоје, остане једно. Људи за то гласају.

 3. Ова тема је имала значај претпрошле године, док се покоравање одвијало, ситним корацима. Ми смо, ево годину дана сведоци да се од тога одустало и прешло на покоравање, чизмама од седам миља. Уз дужно поштовање према свим интелектуалцима, крајње је време да обрате пажњу на садашњи тренутак и увиде колико је лепши у односу на било који следећи. Да и клизаво је.

  7
  1

Оставите коментар