Здравко Кривокапић: Желим добре односе са Србијом, али нећу уцене

Ја не желим да имам било који утицај, нити из Црне Горе у односу на деловање ове владе, нити из друге државе, нити из страних амбасада, поручује Кривокапић

Здравко Кривокапић (Фото: Филип Краинчанић/Нова С)

„Много тога указује на постојање криминалних активности код представника бивше власти, али они су се за 30 година тако заштитили да их ви законски не можете померити ни за јоту. Дакле, постоје утемељене индиције да је у све умешан врх црногорске државе, али то је на неком другом да доказује. Не могу да кажем да не бих желео да имамо најбоље односе са Србијом, међутим морам да нагласим да никада нигде нисам ишао непозван, али ћу бити радостан уколико добијем позив да дођем у Београд. Немам никакве лоше намере према господину Вучићу, ја сам само рекао једну реченицу која је апсолутно тачна – а то је да се он виђао са господином Ђукановићем више пута него што сам ја са једним мојим кумом“, истакао је у великом интервјуу за Нова.рс премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Први човек Владе Црне Горе говорио је за наш портал о првих сто дана од успостављања његовог кабинета, осврнувши се истовремено на све изазове са којима се сусретао – од заоставштине претходне власти, преко трзавица са лидерима Демократског фронта, па све до избора у Никшићу.

Према његовим речима, избегавао је на било који начин да се умеша у изборни процес у свом родном граду, јер је, како каже, премијер свих грађана, додајући да изборни резултати, какви год били, неће представљати „смак света“.

„У понедељак ће сви да поново шетају једни поред других“, наводи он.

Кривокапић се осврнуо и на односе са Србијом, понављајући да нема комуникацију са шефом српске државе Александром Вучићем. Он за наш портал открива и докле се стигло у изради закона који ће омогућити грађанима Србије и Црне Горе двојно држављанство, као и хоће ли предстојећег лета постојати препреке за долазак на црногорско приморје.

Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

Докле се стигло са изменама закона који се односе на двојно држављанство. Хоће ли моћи грађани Црне Горе и Србије да имају два пасоша?

Кад смо направили прву анализу, ми смо видели да је одређени број наших грађана оштећено, иако живе овде, имају породице и плаћају порез. То је један вид дискриминације. Ми смо се определили да све што личи на дискриминацију решимо и већ смо отпочели процедуру израде закона о држављанству. Тај закон представља проблем одређеним политичким партијама, јер они мисле да тај човек који је ту, а дошао је из Србије или Републике Српске, унапред профилисан бирач, а то није тачно. Сваки човек има право да се одређује слободно, независно шта је по националности. Увек се ишло том линијом да ми имамо најмање либерални закон о држављанству, јер ваљда је логика како најмања држава треба да има најмање либерални закон. Баш напротив, постоје многобројни примери малих држава које имају изузетно либералан закон о држављанству. Ми ћемо ту да нађемо меру која је прихватљива у корист ових грађана о којима сам малопре причао. Нацрт тог закона, према нашим плановима, би требало очекивати у мају месецу, а онда следи скупштинска процедура која не зависи од владе.

Својевремено сте изјавили како председник Србије Александар Вучић и Мило Ђукановић имају веома блиске односе. Након те изјаве, Вучић вас је позвао да наведете доказе за то. Постоје ли такви докази?

Видите, јавност много више зна него и сам премијер. Ја сам само рекао једну реченицу која је апсолутно тачна – а то је да се господин Вучић виђао са господином Ђукановићем више пута него што сам ја са једним мојим кумом. А то је апсолутно тачно. За то постоје материјални докази и ја не желим да сада будем полицајац. Тачно знам шта сам рекао и зашто сам то рекао, а да ли је неко повређен више или мање, то не зависи од мене. Ја ништа лоше нисам мислио. Добра намера је основна карактеристика мог битисања. Немам никакве лоше намере према господину Вучићу. Мени је жао што сам морао да кажем оно што је тачно.

Какав је сада ваш однос са Вучићем? Имате ли комуникацију?

Са председником Србије, господином Вучићем сам се срео два пута. Први пут на сахрани митрополита Амфилохија, а други пут на сахрани патријарха Иринеја. То су места где се не одвијају договори и приче, јер у питању је чин односа човека према ономе ко је отишао на други свет. Ми смо ту куртоазно, врло коректно, разменили неколико реченица и то је све. После тога није било никаквог контакта. То су чињенице.

Зашто је то тако?

Ја сам човек на којег ви не можете да утичете. Може да грми и да сева, али ја сам тај који јесам. Не могу да будем другачији. Ја не желим да имам било који утицај, нити из Црне Горе у односу на деловање ове владе, нити из друге државе, нити из страних амбасада. Ја желим да чујем, саслушам и изаберем оно што је најбоље за Црну Гору, а не како би неко волео да изгледа наша земља. Спреман сам на све договоре, јер, наравно, не могу да кажем да не бих желео да имамо најбоље односе са Србијом. Ја нигде нисам отишао непозван, али ћу бити радостан да се одазовем на сваки позив, поготово ако он долази из Србије.

Влада Србије је тражила да повучете одлуку о протеривању српског амбасадора, а премијерка је навела да је то разлог зашто није прихватила ваш позив да дође у службену посету Црној Гори. Постоји ли шанса да то учините?

У овом тренутку сигурно нико у влади не размишља да повуче ту одлуку. Ја не желим да улазим у сукоб са правним мишљењем, а према Бечкој конвенцији све је завршено чим прође 72 сата. Зашто је господин Тарзан Милошевић повучен у року од 72 сата и остао амбасадор? Зато што је то време испоштовано. Ми данас водимо наше релације на томе да ли је господин Божовић формално или неформално постао персона нон грата и да ли је он битан за будуће односе и релације двеју држава. У Србији постоје бројне дипломате које сигурно могу да учине да односи између Србије и Црне Горе буду квалитетнији и плодоноснији, него што је то господин Божовић. Ако Србија сматра да је он њен најбољи представник у Црној Гори, онда нека га предложе нормалном процедуром. Не видим зашто би то сад представљало проблем и било сметња доброј сарадњи и везама. То ми личи на ону реч коју најмање волим – уцена. Ја на уцене најгоре реагујем. Дајте да то не радимо, већ да решавамо проблеме које имамо заједнички, разговором и дијалогом, поштујући обе државе и радећи у интересу и једних и других грађана.

Бројне угледне међународне организације и део српске јавности сматрају да Србија није демократска земља, што, између редова, може да се прочита и у извештају Европске комисије. Како вама Србија изгледа из Црне Горе?

Ја нисам имао времена да се бавим Србијом, јер сам се само и искључиво бавио Црном Гором. Ја знам да је Фридом хаус за 2020. годину Србију сместио у категорију “хибридног режима”. То није добро. Слобода грађана треба да буде мера живота у сваком погледу, а да би слобода била примењена у пракси – демократија то треба да обезбеди. Демократски систем је добар зато што потенцира ону најважнију карактеристику човека, а то је да има право бирања без притиска. Ово су чудни простори и време, због којих сам ја у неколико наврата цитирао Шарл де Гола, који каже: “Једном кад победите, ви сте победили. Други пут кад победите, ви сте доказали да ваша победа вреди. Трећи пут ако победите, ви ћете бити диктатор”. Можда је то мера наших простора и ако би желели да сви будемо бољи и квалитетнији, то не треба да зависи нити од једног човека, нити од једне партије, него од најбољег избора за грађане било које државе. Ово што причам се односи на мој став и не говорим то због господина Вучића или било кога другог.

Како оцењујете одлуку Владе Србије да вам донира 2.000 доза вакцина? Да ли то третирате као хуманитарни гест или политички потез?

То сам доживео искључиво и само као хуманитарни гест, иако знам да је све политика.

Да ли би корак ка унапређењу односа са Србијом могло да буде евентуално изручење Светозара Маровића Црној Гори?

Ми смо као влада све урадили како би господин Маровић био испоручен Црној Гори. Упутили смо чак и једну нову замолницу, која није део уобичајене дипломатске праксе, већ наш покушај да подстакнемо некога да размишља шта је разлог зашто је господин Светозар Маровић толико битан да не може да дође у Црну Гору, иако сви знају да посеђује кафиће и слободно се креће по Србији. Подсетићу вас да је за њим Интерпол расписао потерницу. Нас забрињава што је некоме све могуће, а другом је све ускраћено. Шта је то што Србија не може да уради да би испоручила господина Маровића? Пошто је у једном временском периоду постојао став да је медицинска помоћ кључни елемент зашто је он и даље у Србији, ми смо у нашем допису посебно нотирали да желимо да све медицинске екипе буду око њега како би имао све оно што има и у Београду. Правда мора да буде изнад свега и познанију права се морају привести и премијер и председник, ако то они заслужују.

Делите ли жељу доброг дела верника СПЦ у Црној Гори да владика Јоаникије треба буде нови митрополит црногорско-приморски?

Да, а сад ћу да вам објасним зашто – некада су народно-црквени сабори били мера избора одређеног владике. Наравно, то се временски свело на Сабор Српске православне цркве. Владика Јоаникије је свим својим досадашњим деловањем постао један од најугледнијих епископа СПЦ. Он је рођен овде, баш у Никшићу и читаво своје време, монашког, а касније епископског живота, је везао за Црну Гору и он најбоље познаје прилике у овој земљи. Он је човек који је покренуо литије и неко ко је био, на одређени начин, таргетиран као главни проблем литија. Њега су хапсили због Цркве, што говори да је достојан трона Светог Петра Цетињског.

Чини се да сте од преузимања власти наишли на отпор, не само бившег режима, већ и представника опозиције. Какве данас односе имате са лидерима Демократског фронта, Мандићем, Медојевићем и Кнежевићем?

Ти односи апсолутно нису на оном нивоу на каквом би требало да буду. Не желим да улазим у то ко је крив за такво стање, али ако погледамо број “отровних стрела” које одређени лидери упућују према мени и Влади Црне Горе, онда треба сви да се запитамо о чему се ради. Само ћу да цитирам једну карактеристику коју је својевремено исказао Аристотел: „Добар можете бити само на један начин, а рђав можете бити на хиљаду начина“. Ако заиста желимо да Црна Гора буде другачија, онда дајте да се поштујемо. Минимум свега је поштовање. Не желим даље да коментаришем наше односе, који сигурно нису на завидном нивоу.

Андрија Мандић и Милан Кнежевић (Фото: ЕПА-ЕФЕ/Борис Пејовић)

А какви су ваши односи сада са Дританом Абазовићем и Алексом Бечићем?

Својевремено сам рекао, иако није лепо предвиђати, да се ради о људима који имају потенцијал да буду, не само црногорски, већ европски политичари, јер ће Црна Гора, сигурно, убрзо постати пуноправна чланица Европске уније. Пошто је господин Абазовић члан Владе, сматрам да би било ружно да ја оцењујем члана владе који има изузетан политички шарм. У институционалном смислу, максимално сарађујем са председником Скупштине Алексом Бечићем. Он у сваком погледу испуњава изузетан демократски капацитет. То је уједно и нада да ћемо ми у будућем временском периоду превазићи многобројне проблеме које имамо у овом изазову транзиције власти. Господин Бечић, професионално и пријатељски, жели да добронамерно допринесе да овај процес изнесемо сви заједно.

Један од изазова јесу и предстојећи избори у Никшићу. Хоће ли они указати да се у црногорском друштву заиста нешто променило?

Нажалост, поменути избори су се нашли у жижи интересовања медија и политичара. Ја мислим да није смак света, какав год исход да буде – у понедељак ће сви да поново шетају једни поред других. Надам се да ће Никшић исказати свој слободарски карактер и атмосферу избора претворити у нешто што је у корист Никшића, а не политике. Нажалост, политика доминира у свим сегментима друштва, па и у овом случају. Једино ако живите у Никшићу, ви можете да разумете Никшић, јер је то један изузетан град, где је људски капацитет највећи потенцијал. На људе из Никшића не можете да извршите притисак, они ће показати шта је њихова воља. Најважније је да све протекне у миру.

Након што сте дошли на власт, истакли сте да је добар део владине документације од 2016. до 2020. године уништен. Говорило се да је реч, између осталог, о подацима који се односе на прислушкивање опозиционара. Јесте сазнали ко је наредио да се униште документа?

Све је кренуло одавде (Владе Црне Горе). Ми нисмо нашли нити папир, нити било шта у неком од рачунара. Кад смо кренули у процедуру тражења тачних података за доделу станова, ми нисмо могли да пронађемо ни један једини податак, што је онда покренуло читаву причу. Након што је Дејан Вукшић постао в.д. директора Агенције за националну безбедност и пошто смо му ми рекли шта се овде дешавало, онда је на исти начин покушао да дође до одређених докумената, јер су постојале приче у народу да је велики број тих докумената одвожен, паљен и уништаван. То су сви причали. Верујте, овај народ није ни мало наиван и у свакој причи сигурно има и неки део истине. У тој провери истине, господин Вукшић је дошао до одређених сазнања на основу тачно дефинисаних изјава, чини ми се седам сведока, и то је процесирано. Касније је уследила лоша порука коју је послало Тужилаштво, које је требало да истражи и процесуира све до краја, на најбољи могући начин. Тада би се видело ко је налогодавац уништавања докумената. За сада се претпоставља да је налогодавац бивши директор Агенције за националну безбедност.

Имајући у виду да је недавно обележено сто дана рада Владе Црне Горе, шта бисте издвојили као највећи успех вашег кабинета у претходном периоду?

Ја сам то свео на седам елемената.

Први елемент је овај који се односи на пандемију и борбу са корона вирусом, где смо ми, ипак, били у затеченом стању. Буквално нико није, од јула до доласка на власт нове владе, покушао да било шта уради. Онда је то била трка са временом и могућностима које су условљене тржиштем и ставом који је ова влада пре тога донела, а односи се на чињеницу да желимо да имамо само контакте директно са произвођачима вакцина или владама других држава. Наравно, то у јавности многи нису благонаклоно прихватили, али је то наш став како бисмо сачували безбедност, сигурност и како бисмо водили рачуна о економским ефектима који су везани за набавку вакцина. Доласком вакцине, први пут из Србије, а касније из Русије и Кине, ми смо кренули у један процес у коме ћемо до краја априла имати више од 300 хиљада вакцина. То нам гарантује да ће дочекати туристичку сезону са нашим грађанима који ће бити вакцинисани. То је први значајни елемент, јер здравље нема цену.

Други елемент, који је веома значајан, то је тренутак кад смо лансирали обвезнице три дана после званичног формирања нове Владе Црне Горе. Лансиране су обвезнице у износу од 750 милиона евра. Било је разних коментара, биће их увек, али оно што је сигурно то је да смо на тај начин обезбедили економску одрживост која ће засигурно трајати до 2022. године.

Црна Гора се задужила још 750 милиона евра

Трећи елемент се односи на измене и допуне одређених закона, а један од кључних, због којег је дошло до поделе у Црној Гори, је Закон о слободи вероисповести. Поред поменутог, ми смо применили све друге законе који утичу на то да можемо да обезбедимо функционисање система на прави начин. Један од њих је и Закон о фискализацији, чије је померање везано за шест месеци одлагања, како би на тај начин омогућили привреди да се припреми и како би сви једнако примењивали тај закон.

Четврти елемент можда нисмо промовисали на прави начин, а односи се на пакет мера који је по први пут дат за први квартал ове године. Тим износом, који је можда за неке друге државе на нивоу статистичке грешке (око 160 милиона евра) се даје подршка привреди и грађанима. Овим пакетом мера је покривено најмање сто хиљада грађана Црне Горе и проширен је дијапазон привредних субјеката који могу да користе бенефите који произилазе из овог пакета мера. Ми смо на тај начин дали подстицај како би незапослени могли да се врате на своје послове, јер су наше мере подразумевале додатну стимулацију привредника који имају могућност да то учине.

Пети елемент се односи на дипломатију, која је до сада у Црној Гори није била законски утемељена, јер се није поштовао закон. Број политичких диплoмата у односу на каријерне је био дупло већи. То желимо да променимо и да тежиште померимо ка економској дипломатији.

Шести елемент је везан за нашу есенцијалну карактеристику и опредељеност ове владе – а то је борба против организованог криминала и корупције. Иако нам многи приговарају да су резултати веома слаби у односу на очекивања, ми смо урадили све што је у нашој моћи како бисмо обезбедили и процесуирали одговарајуће случајеве. По први пут је формиран и Национални координациони тим за борбу против криминала и корупције. Тај тим ради буквално даноноћно, као и читава влада, како бисмо успели да све сагледамо и процесирамо. Остатак посла, наравно, препуштамо тужилаштву и судству.

Такође, указао бих указао на седми елемент који бих желео посебно да подстакнемо, а то је добро управљање компанијама, односно корпоративно управљање. За то смо припремили одговарајуће методе и моделе, тако да ћемо већ на некој од наредних седница одабрати најбољи пут којим треба Црна Гора да се креће кад је у питању управљање компанијама које су у надлежности државе. Те компаније требају да раде профитабилно, да имају добар менаџмент и да запошљавају најбоље људе, компетентне кадрове који својем знањем могу да допринесу да те фирме постану успешне.

Вијести: Браћа Ацо и Мило Ђукановић се спомињу у већини кључних афера

Поменули сте борбу против криминала и корупције. У Србији је, како представници власти тврде, борба против мафије. У прошлости се често говорило да се проблем мафије и међусобни сукоб кланова пренео из Црне Горе на београдске улице. Јесте ли ви, сагледавајући тај шести елемент, разматрали информације које су долазиле из Београда? Колико су оне утемељене?

Верујете, ради се о информацијама које се у надлежности Управе полиције и ја не желим да се бавим тим информацијама како не бих својим ставом реметио оно што су стручне карактеристике рада институција. Управа полиције је тек пре 15 дана извршила промену кадрова кроз конкурс. На поменутом конкурсу је било 19 кандидата, а ми сматрамо да је изабрано најбоље кадровско решење и да је нови директор поставио помоћнике који могу компетентно да одговоре свим изазовима, који су бројни. Надам се да ће добра сарадња између институција Србије и Црне Горе допринети да све буде све тачно, егзактно и у корист правде. Највише ми смета што у последње време се међусобно оптужујемо око тога ко је одакле дошао. То ми говори да немамо заједничко деловање. На криминал и корупцију не могу да делују ниједна, а ни друга држава, стога морају да се пронађу модуси како то да се превазиђе у корист оне есенцијалне чињенице – да сви грађани буду безбедни.

Мислите ли да је он то могао на своју руку да уради или је ипак био неко изнад њега ко му је то наредио?

У Црној Гори не може ништа да буде случајно. Сматрам да то треба препустити правосуђу, без обзира што постоји наша стрепња да се понови оно што је било у случају „Снимак“, где је на крају испало да и оно што сте видели – није тачно. Надам се да ипак тужилаштво смоћи снаге и процесуирати овај случај на прави начин. Нажалост, никада до сада у историји Црне Горе се није десило да дођемо до налогодавца. Ја мислим да је дошло време да видимо ко је то наручио, зашто је то урадио и шта је то толико било значајно да треба да буде уништено.

Јесу ли вас прислушкивали док сте били у опозицији?

Ја морам да се прво вратим у деведесете године. Током ’96. године, ја сам, желећи да помогнем одређеној групацији у информатичком смислу, био, условно речено, политички учесник. Тада сам се сусрео са материјалним доказом да неко прислушкује мој кабинет. У претходних пет година сам се два пута обраћао поводом овог питања. Прво Агенцији за националну безбедност, с питањем зашто сам безбедносно интересантан. Тада сам имао доказ који се односио на коришћење мобилних телефона – то понашање мобилног телефона је показивало да вас неко прислушкује. Ја сам тражио да ми неко пружи образложење зашто се то чини. Такође, својевремено ми је један рођак, који се мало бавио тим пословима, дао један број телефона и рекао: „Ово је тај број, ако ти се неко јави кад позовеш, знај да си прислушкиван“. То сам и урадио и особа с друге стране се јавила и ја сам само рекао: „Само ти ради свој посао и све ће бити у реду“. Претходно је моја супруга позвала исти тај број, али јој се нико није јавио. То значи да су заиста постојале индиције да вас неко прислушкује, али ја, свакако, немам чега да се плашим. Оно што говорим вама, то говорим и у свом кабинету, код куће, а и на улици. Ја немам тај проблем. Зашто бих се оптерећивао да ли ме неко прислушкује или не? Данас тврде да је немогуће да вас неко не прислушкује. Једино је питање да ли је то овлашћено законски. Знате, има паралелних система, а можда неко из таквих система вас прислушкује из неког разлога.

Вијести: АНБ незаконито прислушкивала већину опозиционих лидера и црквене великодостојнике

Међутим, зашто би се оптерећивали ако говорите и сведочите истину? Човек који говори истину нема разлога да се плаши да ли га неко прислушкује и зашто то чини. Шта ја то могу да урадим и као премијер? Је желим да буде отворени председник владе који ће сваком грађанину да поднесе рачун за сваки потрошени цент. За све што урадим, ја желим да представља меру истинске доброте према грађанима, не према мени лично или мом приватном интересу. Ми смо изокренули ствари, живимо у времену кад је приватни интерес јачи од друштвеног и државног. То је недопустиво.

Сложићете се, ипак, да би било скандалозно да неко неовлашећно прислушкује премијера државе?

Верујте и ако то ради неовлашћено – ја немам проблем. Једино што је то нелегитимно. Ја желим да све буде легитимно. Ако је неко дао налог за прислушкивање, тај неко има своје претпоставке зашто је то урадио. Можда да би моја безбедност била боља, не знам. Ако раде у интересу државе и ако је то легитимно, онда нека.

Верујете ли да иза прислушкивања опозиције стоји врх ДПС, односно Мило Ђукановић?

Ја немам доказ, стога то може само да буде претпоставка. Ја сам схватио и да политика има своје тржиште и у том надметању свако ради свој посао. Нажалост, имате партије које желе да униште друге, јер су им конкуренција. Ја мислим да треба да развијамо концепт у којем они који су најбољи и најквалитетнији дођу до изражаја.

Да ли досадашња истрага о активностима претходне власти указују на криминалне радње?

Много тога указује на то, али они су се за 30 година тако заштитили да их ви законски не можете померити ни за јоту. Јуче сам се на Савету за приватизацију први пут сусрео са чињеницом да је дат на закуп најлепши део црногорске пјене од мора, са огромном површином, на, замислите – 90 година. Замислите, закуп у првих 30 година износи 0,77 центи, следеће три деценије 0,88, а последњих 30 година 0,99. Особу која је то дала у закуп бих питао да ли би тако поступио да је то његова лична имовина. Овде може да се постави питање да ли је било корупције и зашто је та цена тако ниска? То је само један случај, а има их много. Све ово говори о несистематском приступу претходне владе, која није целовито сагледала све елементе и дала решење у ком ни држава, а ни инвеститор нису оштећени и где грађани осећају бенефите инвестиције.

Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

Дакле постоје утемељене индиције и резултати истраге који упућују на сам врх црногорске државе?

Да, то постоји, али то је на неком другом да доказује.

Рекли сте да имате много пријатеља у Београду, кад ћете у доћи у престоницу Србије на кафу?

Ја сам отишао недавно до Требиња, након чега је већина медија и политичара то оценило као преседан. Замислите шта би био кад бих дошао у Београд. Знам где сам најчешће био и где ме познају чак и конобари, али сад кад бих то урадио, верујте да бих био линчован овде. Да не кажем чак и у региону. Свакако, желим да имам приватност, али је изгледа не могу имати. Ја сам један од ретких премијера који се толико прати и који је увек на тапету, уколико уради било шта што одређени део јавност сматра да је непримерно. Нека буде тако, али нека буде добро за све нас и порука да ће то важити једнако за сваког председника државе, премијера, председника парламента. Људи истог ранга морају да буду једнако третирани. Зашто сам само ја на тапету? Верујте, једва чекам да дођем у Београд и да посетим једну посластичарницу и једну кафану. Наравно, у главном граду Србије имам велики број пријатеља, то су најчешће људи из моје професије, али исто тако имам и бројне рођаке које бих радо посетио.

А хоће ли грађани Србије ове године без проблема моћи да дођу у Црну Гору на море?

Знам да је прошле године преовладао политички став, али то овог пута неће бити. Ми ћемо све учинити да, поготово туристи из региона, буду наши драги гости ове туристичке, али и сваке следеће сезоне. Такође, из контакта са руским амбасадором смо добили сазнања да велики број туриста из Русије жели да дође на туристичко приморје. Ми ћемо се потрудити да спремни дочекамо туристичку сезону и да угостимо све туристе, а поготово оне из Србије који су најбројнији. Иако је био став појединих људи да без ПЦР теста не можете да уђете у Црну Гору, ми смо се определили да европски критеријум буде везан за државе који настоје да приступе Европској унији.

Војислав Милованчевић

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 13. 3. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. … „јер ће Црна Гора, сигурно, убрзо постати пуноправна чланица Европске уније“ .

    Не би ваљало да се пут ка ЕУ угрози а сигурно је само оно што је осигурано.

    Да не би било оспоравања, као рецимо са признањем Косова и/или уласком у НАТО, предлажем да референдум о уласку ЦГ у ЕУ надгледа Мирослав Лајчак. Зашто ризиковати?

Оставите коментар