Вијести: АНБ незаконито прислушкивала већину опозиционих лидера и црквене великодостојнике

Ово је доказ да ми никада нијесмо имали тајну полицију, тј. безбједносну агенцију, већ од 1945. до данас искључиво политичку полицију, каже извршни директор Грађанске алијансе Борис Раонић

Агенција за националну безбедност (Фото: Вијести)

Незаконито прислушкивање и праћење грађана доказ је да у Црној Гори никада нисмо имали безбједносну агенцију, већ искључиво политичку полицију од 1945. до данас. То је „Вијестима“ саопштио извршни директор Грађанске алијансе Борис Раонић након конференције за новинаре Специјалног државног тужилаштва (СДТ) на којој је саопштено да је Агенција за националну безбједност (АНБ), мимо прописа, прислушкивала већину тада опозиционих лидера, поједине новинаре, али и покојног поглавара Митрополије црногорско приморске Амфилохија Радовића. Због тога су осумњичени доскорашњи директор тајне службе Дејан Перуничић и његов подређени, бивши и шеф тајне пратње у тој институцији Срђа Павићевић. На терет им се ставља да су починили кривично дјело – злоупотреба службеног положаја у продуженом трајању.

Према незваничним, али из више извора потврђеним информацијама, на списку за праћење били су и актуелни премијер Здравко Кривокапић, садашњи предсједник Скупштине Алекса Бечић, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, шеф њиховог посланичког клуба Славен Радуновић, градоначелник Будве Марко Бато Царевић, посланик Мило Божовић (ДФ), челници Уједињене Црне Горе и Социјалистичке народне партије Горан Даниловић и Владимир Јоковић, функционер Демократа Борис Богдановић, као и новинарка Невенка Бошковић Ћировић и Петар Комненић.

Снимали до избора

Њихове иницијале новинарима је јуче саопштио шеф Специјалног полицијског одјељења Драган Радоњић, објашњавајући да је тај предмет формиран након што је в. д. директора АНБ Дејан Вукшић поднио кривичну пријаву због утврђених незаконитости. Рекао је да су грађани, према до сада утврђеним чињеницама, прислушкивани од јануара до септембра 2020. године. Крајем августа одржани су парламентарни избори на којима је Демократска партија социјалиста изгубила власт након више од 30 година.

Дејан Перуничић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

„На основу до сада прикупљених доказа, постоји основана сумња да је пријављени Д. П. (Перуничић), у својству одговорног лица у АНБ-у почини… кривично дјело, на начин што је од јануара до септембра 2020. године, противправним искоришћавањем свог службеног положаја, нанио штету и теже повриједио права: А.Р., З.К., А.М., М.К., В.Ј., С.Р., Г.Д., А.Б., Б.Б., М.Б., М.Ц., Н.Ћ. и П.К., на начин што је у више наврата давао усмене налоге С. П. (Павићевић), супротно члану 11 Закона о Агенцији за националну безбједност, да С.П. и службеници АНБ-а изврше праћење и осматрање наведених лица уз коришћење техничких средстава за фотодокументовање, на подручју општина Подгорица, Будва и Цетиње, без претходно издатог писаног налога за праћење и осматрање“, рекао је Радоњић. Додао је да је Павићевић поступао по налозима Перуничића, а затим он усмено наређивао подређенима „да изврше праћење и осматрање именованих“, што су службеници АНБ-а и урадили.

„Којом приликом је координирао и сам учествовао у овим активностима, без претходно издатог писаног налога, за праћење и осматрање, иако је знао и био дужан да зна да је то супротно члану 11 Закона о Агенцији за националну безбједност“.

Ни државе ни институција

Раонић је рекао да се у поплави скандалозних вијести, таква информација доживи као нормална, али да је далеко од тога. „У ствари је, након ликвидација, највећа злоупотреба коју државна институција може да уради. Ово је доказ да ми никада нијесмо имали тајну полицију, тј. безбједносну агенцију, већ од 1945. до данас искључиво политичку полицију. Сигуран сам да нико нема илузија да је ово усамљен примјер, па је сада на правосудним органима да процесуирају све сличне примјере, а ови и сви будући актери добију адекватне казне без олакшавајућих околности“, истакао је он.

Раонић је додао да те злоупотребе нијесу биле аутономне одлуке АНБ службеника, као „што ратни злочини нијесу били кувара из Мориња, па се морају процесуирати и налогодавци“.

„Како државу чине институције, а оне су нам углавном овакве, можемо закључити да Црна Гора још увијек није држава и да тек треба да градимо институције и самим тим државу. Нова власт мора бити свјесна на основу искуства земаља окружења и Источне Европе, да без темељне реформе тајних служби и отварања архива, слобода и напредак не могу бити остварени“.

Славен Радуновић: Поносан сам што су ме доживљавали као непријатеља

Радуновић је јуче „Вијестима“ рекао да се јуче показаним списком не завршава број особа које су незаконито праћене и прислушкиване.

„Такође, ово се односи само на прошлу годину, а нас неке прате даноноћно од 2015. године. Иако смо ми, из Демократског фронта, годинама указивали и доказивали да живимо у заробљеној држави, чије су институције само полуге за контролу приватног посједа Мила Ђукановића и његових рођака и пријатеља, неким аналитичарима и НВО активистима је била потребна оваква потврда, да би могли да схвате да у Црној Гори није требало очекивати да ‘институције система’ рјешавају злочине и разна кршења слобода и права најистакнутијих опозиционара, јер су их неке од тих ‘институција’ и продуковале“, казао је посланик ДФ-а.

Славен Радуновић (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Рекао је да није изненађен, ни увријеђен тиме што су га тајни агенти пратили. „Већ поносан што ме је такав режим доживљавао као непријатеља. А они који су изненађени и који су Ђукановићеву Црну Гору сврставали у ред напредних земаља, па нас учили како треба вјеровати његовим институцијама, нека се сад стиде”, рекао је Радуновић.

Стево Мук: До пуне истине у судском поступку

Предсједник Управног одбора Института алтернатива Стево Мук, казао је да је јучерашња информација Специјалног тужилаштва очекивана.

„Очекивано. Сви смо претпостављали да се противници власти прате. Сада постоји и више информација које то потврђују за макар један број лица у посљедњој години владања. Надам се да ће се утврдити пуна истина у судском поступку, као и да ће једног дана утврдити ко је све и у ранијем периоду био незаконито праћен“, рекао је Мук.

Горан Даниловић: Добро им учињело

„Ако им је то користило, ‘добро им учињело’, него ми се чини да није. Да се позивам на то да је у питању незаконита, опасна и криминална радња, да нису имали право, да се то ради само у тиранијама, сувишно је – сумњао сам да то раде“, казао је Даниловић, коментаришући незаконито праћење. Он је, међутим, рекао да то нису морали да раде, јер је јавно говорио „све што су они жељели да сазнају тајно“.

„Сад им је ваљда јасно да су узалуд радили тај посао. Жао ми је ако су моји пријатељи и контакти били под надзором. Надам се да државне службе више никада неће радити тако нешто, те да ће појединци и приватне агенције извући наук – незаконите радње се једном скупо плате“, казао је лидер Уједињене.

Дејан Перуничић: Без коментара док се правно не заврши

Перуничић је рекао да ништа неће коментарисати, док се случај правно не оконча.

„Док се све правно не заврши, нећу ништа коментарисати, што год да саопште и за шта год да ме оптуже“, рекао је Перуничић синоћ „Вијестима“.

Бато Царевић: Били су спремни на све

Царевић је рекао да не изненађује потврда о незаконитом прислушкивању и тајном снимању, од режима који је био, како је казао, проткан организованим криминалом и корупцијом, иза којег стоје политичка убиства, ликвидација новинара, прогон политичких неистомишљеника, лажне оптужбе и лажни судски поступци…

Марко Царевић (Фото: Приватна архива)

„Ово је само још један доказ да су државни органи, у првом реду службе безбједности, прогонили политичке противнике и да су умјесто да јуре криминалце незаконито снимали и пратили нас који смо се борили против накарадног система и који смо се борили за демократију”, рекао је.

Царевић тврди да вјерује да је то само врх леденог бријега и да ћемо тек у наредном периоду имати прилике да се увјеримо у сва злодјела и нарушавања елементарних људских права грађана Црне Горе у посљедњих 30 година.

„Уопште нисам изненађен овом потврдом, јер ако погледамо шта се десило у Будви прошле године, онда је јасно на шта су све били спремни не би ли задржали власт. На државник органима је сада да процесуирају и казне све који су државне функције користили у партијске сврхе као и за лично богаћење и сматрам да незаконито богаћење јавних функционера треба да буде у фокуси рада Влада и надлежних државних органа“, рекао је први човјек Будве.

И данас саслушања службеника АНБ

Према незваничним информацијама “Вијести”, саслушања у истом предмету наставиће се данас пред специјалним тужиоцем Вељком Рутовићем.

Планирано је да се саслуша већи број службеника Агенције за националну безбједност, рекао је извор “Вијести”.

Радоњић је на конференцији најавио да ће службеници СПО наставити рад у том предмету:

„И идентификовања и процесуирања других лица за које се утврди основања сумња да су извршили кривична дјела која се гоне по службеној дужности, а у надлежности су Специјалног државног тужилаштва“.

Демократе: Најоштрије санкције за све који су кршили права грађана

Демократе су јуче саопштиле да поздрављају напоре директора АНБ Вукшића, који је, како су написали, поступио професионално и одговорно, достављајући тужилаштву доказе о утврђеним незаконитостима на даљи поступак.

„Тиме је омогућено да се процесуирају они који су прекршили Закон о Агенцији за националну безбједност, поступали непрофесионално и вјероватно за рачун различитих политичких или криминалних центара моћи”, оцијенили су из те странке.

Констатовали су да је процесуирање оних који су злоупотребљавали најодговорније државне функције предуслов за успостављање Црне Горе као правне државе и напредак ка пуноправном чланству у Европској унији.

„Сви они који су користили полуге државног апарата да крше Уставом Црне Горе загарантована права грађана, заслужују најстроже санкције. Сваким прекидањем ланаца који спајају криминалне структуре са државним органима и разоткривањем појединаца који су извршиоци незаконитих радњи, јачају се институције државе. Нико не може бити јачи и већи од државе Црне Горе, нити се поигравати са законима, а нарочито не са грађанима“, саопштиле су Демократе.

Петар Комненић: Ко је чувао државу, а ко наносио штету

Новинар Петар Комненић рекао је јуче Вијестима да га информација о праћењу није изненадила, будући да је фокус служби и до сада, како је рекао, био на људима који су имали критички осврт на потезе власти.

Петар Комненић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

„И који су објелодањивали теме и сумњиве послове који су стварна опасност за будућност ове државе. Поштеђени су били они који су наносили штету… Налогодавце ових незаконитости због тога треба тражити на овим адресама“, казао је он.

Комненић је истакао да је радио свој посао и указивао на злоупотребе и девијације:

„Оних који су, очигледно, радили сраман посао и чији интерес није био очување и заштита државе“.

Најавио је да ће тужити све укључене у незаконитости, уколико се информације СДТ-а испоставе као тачне.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 26. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар