Бећир Вуковић: Бјежање од досијеа

Сви смо се, ми, уморили, и преуморили од априорног вјеровања овоме, па опет овоме, па, опет, овоме… Отвори ти, бајто, досије, па ћу ти, тек, онда – вјеровати..!

Бећир Вуковић (Фото: ИН4С)

По неким истраживањима, поред многих других страхова, на свијету највише преовлађује страх од змије.

У „Речнику страха“ (који не држим близу кревета нити ноћу прелиставам), најфреквентнија ријеч је змија. Томе се чуди цивилизовани остатак свијета, једино, ми, на Балкану, потпуно разумијемо ту врсту страха..!

Али, Балканци се (то је опет разумљиво), још и више од змије плаше од – досијеа.

Наиме, није никаква тајна да су досијеи највећа тајна..!

У досијеима су – привремено – прикривена највећа непочинства наших суграђана, који не би ни мрава – згазили..!

Па, опет, пријавили би комшију за нешто што је учинио, а нарочито за нешто што није учинио, а таква пријава у нашим досијеима има снагу – пресуде..!

Неријетко, и смртне пресуде..!

Јер, такав досије, пресудио је Душку Јовановићу, Распоповићу, Шћекићу, Жугићу, и редом, и редом, и редом….!

Та, убиства, у нашој јавности имају статус неразјашњених злочинстава. Али, кад би мало – прочешљали – по досијеима лако би разријешили све ове неријешене случајеве, па чак и од оних злочина ’41, ’42, ’43, ’44, ’45, ’49, ’52, ’53, до овогодишњих..!

Отварање досијеа (али не од стране такозваних експерата), значило би – разлаз – са таквом крвавом праксом; осим, тога, што би сви случајеви били – ријешени – и видљиви као на длану, то би све – потенцијалне – доушнике (!), којих су пуне шуме и чечари, и политичке странке (!), побјегли кућама и женама, и не би се – усудили – укабулили – да носе своје лажне пријаве у Удбу..!

Без, такве – катарзе – нема разлаза – са старим полицијским режимом..!

Један, једини, прави предуслов за очишћење и покајање јесте отварање досијеа, и лустрација доушника, извршилаца, и наредбодаваца..!

Нова власт (са експертима из странака), а не фиктивним, измишљеним, и икс експертима (!), има, први, и основни задатак да – отвори досије – да би могли даље да пресуђују, процјењују, владају..!

У противном, ако нова власт не отвори досије, биће и сама – сумњива..!

У противном – обиће им се све о главу, нема друге..!

У противном (па макар била и чиста и невина попут дјеце), нова власт – батргаће се на старим гестаповским, енкаведеовским постулатима, у, замци, која јој је – већ – постављена..!

Ко не зна, и ко не види да је новој (а још не формираној власти) постављена замка – клопка – тај не види даље од носа..!

Јер, сви – налогодавци – оставили су служби која чува досијее – клопке – у коју ће се врло лако упецати сваки реформатор, а нарочито – експерт – млади љиљан са краватом и фризуром – свака нова политичка мисао, ако, прво, не очисти канцеларију у којој љиљан – мисли да столује..!

Агенција за националну безбедност (Фото: Вијести)

Тајна служба чува досије као очи у глави, и само зналци, који су имали посла са овим мраком, и искусили тај мрак – могу демонтирати тај најмрачнији темељ у несрећној Црној нам Гори.

Народ види са четверо очију, да се само, и само води борба око – отварања – досијеа. Ко се, и зашто, томе јоште одупире. Ако се одупире и бјежи упријеко, ласно је знати и – зашто..?

Овај измучени српски народ никоме ништа више неће опростити..! А, најмање, да му се послије побједе и ослобођења, опет, нека слична наказа, смије у лице..!

Кога је једном змија печила, боји се и – гуштерице, каже народ..!

У противном, тај исти народ може окренути, опет, нову страницу, и прозвати са трга експерте којима није ни дао повјерење. Господо, нема више лудих, и збуњених..!

Уосталом, сви смо се, ми, уморили, и преуморили од априорног вјеровања овоме, па опет овоме, па, опет, овоме…

Отвори ти, бајто, досије, па ћу ти, тек, онда – вјеровати..!

Ето, зато је страх од змије – ништа – у односу на страх од отварања досијеа, и зато би већина наших никоговића пристала да их змија печи међу оба ока, и да оћораве, само да не виде – отварање досијеа..!

Зато, господо, досије на – видјело..!

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 25. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар