Копаоник: Заједничка обука припадника Војне академије Србије и енглеске војске

Како је саопштено из Министарства одбране Србије, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић изразио задовољство што обе стране на тренингу уче једна од друге

Фото: Министарство одбране

Британска амбасадорка Шан МакЛауд, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду, пуковник Ник Илић, обишли су данас припаднике Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије, који на Копаонику реализују заједничку обуку у зимским условима у турно скијању.

Како је саопштено из Министарства одбране, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић изразио је задовољство што обе стране на тренингу уче једна од друге.

„Наш циљ је да унапредимо наставни план и програм у делу који се односи на обуку у зимским условима, како би кадети Војне академије добили врхунску обуку и припремили се за ову врсту ратовања. Током тренинга имаћемо прилику да видимо и део опреме с којом се до сада нисмо сусретали, на основу чега ћемо моћи да се потпуно опремимо и да наредних година унапредимо квалитет школовања на Војној академији, које се односи на зимске услове”, истакао је генерал Зрнић.

Он се захвалио амбасадорки Уједињеног Краљевства у Србији на помоћи да тренинг буде реализован.

Фото: Министарство одбране

Амбасадорка МакЛауд рекла је да је веома задовољна што на Копаонику присуствује обуци у зимским условима.

„Реч је о билатералном тренингу у турно скијању и захвална сам Министарству одбране на прилици да будем данас ту”, навела је она.

Изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду, пуковник Ник Илић, изразио је задовољство превасходно јер је вежба одржана упркос тешким условима, „не само због корона вируса, већ и због захтевних временских услова”.

„Надам се да је ова наша билатерална војна сарадња, коју реализујемо са припадницима Војне академије, само прва од многих ове године, а све ће зависити, наравно, од пандемије короне. Задовољство нам је што имамо прилику да разменимо искуства у обуци кад је реч о ратним условима зими, јер је то баш најтежи начин за обуку”, рекао је пуковник Илић.

Он је изразио наду, како преноси Танјуг, да ће инструктори са Војне академије у будућности доћи у Велику Британију, или на обуке у другим земљама, као што је Норвешка.

Фото: Министарство одбране

Током десетодневне обуке, која је део билатералне војне сарадње две земље, припадници две војске – петорица наставника са Војне академије, са катедри тактике, наоружања и војне опреме Копнене Војске и Центра за физичко васпитање и спорт, и тројица британских инструктора – уз планиране вежбовне активности размењују и искуства о поступцима кад је реч о ратовању зими.

Након презентације борбеног комплета зимске опреме коју користе британски инструктори, данашњи тренинг је настављен турно скијањем по теже приступачном терену Копаоника.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Какав диван пример војне неутралности: вежбати скијање са окупаторском војском на самој граници са окупираном територијом. Још да се пуковник Илић („наше горе лист“) сетио да их колективно одведе на ауторску изложбу …

    Што би рекао господин Буковић: „При овоме мислимо на ове значајне изјаве о туђинским структурама у подземној Србији …“ (наставак овде https://stanjestvari.com/2021/01/29/izlozba-britanci-i-drugi-svetski-rat-u-jugoslaviji/#comment-167214)

  2. Ужас! Помислио би човек ,Стокхолмски синдром на делу, али није баш тако. Ово је класична сарадња са окупаторском војском (окупирано је скоро 30% српске територије на југу Србије). А унутрашња тешко препознатљива окупација полако завршава свој посао. Ужасна и жалосна истина.

  3. strava. Kao da smo retardirani.

Оставите коментар