Тајмс: Мистериозно нестао видео доказ злочина енглеских специјалаца у Авганистану

Сајфулах Јар имао је само 19 година када је његова породица убијена у рацији коју је британска Специјална служба спровела у његовом селу у Авганистану 2011. године

Фото: AP Photo/Médecins Sans Frontières

Видео снимак који наводно приказује јединицу британске Специјалне службе како чини ратне злочине у Авганистану наводно је нестао, а истрагу о наводним масакрима тог одреда пратио је недостатак доказа и ћутање сведока.

Сајфулах Јар имао је само 19 година када је његова породица убијена у рацији коју је британска Специјалне служба спровела у његовом селу у Авганистану 2011. године.

Када су британски војни истражитељи 2017. отишли у Кабул да истраже напад, Јар им је рекао да су му стављене лисице и да је одвојен од оца, брата и двојице рођака. Додао је да је чуо два рафала из ватреног оружја, а када су Британци отишли, његови рођаци су били мртви, а њихова тела су имала рупе од метака.

Видео снимак тог напада је очигледно пресрела америчка авио-јединица, а према новом извештају „Сандеј тајмса“, америчке власти су мистериозно изгубиле снимак и нису га могле доставити британском суду, где је Јaр учествовао у судској ревизији фаталне рације.

Тајанствени нестанак снимка није први пут да се кључни докази изгубе или буду намерно сакривени. Посета истражитеља Краљевске војне полиције (РМП) Кабулу 2017. године био је један од њихових последњих задатака током три и по године истраге оптужби за ратне злочине јединице британске Специјалне службе, током које су утврдили да су британски оперативци у извештајима мисије умешали авганистанске специјалне снаге у слична убиства, од којих су се десетине догодила између 2011. и 2013.

Истражитељи су интервјуисали 42 војника који су рекли да се не могу сетити мисије. Судски документи, о којима је писао „Тајмс“, наводе да је судија ово назвао случајем колективне амнезије.

Оружје коришћено у рацији на авганистанско село уништено је исте године када је Краљевска војна полиција отворила истрагу.

Фото: Reuters/Oleg Popov

Међутим, како преноси РТ, накупило се доказа против британске Специјалне службе. Истражитељи су открили да су британски меци од 5,56 мм, уместо метака од 7,62 мм, које су користили авганистански командоси, коришћени за убијање жртава. Поред тога, испитивани су и извештаји да је на тела жртава подметнуто оружје, како би се касније оправдала убиства.

Извештаји који су уследили након рације на Сајфулахово село 2011. године наводе да је његова породица убијена када је посегнула за оружјем док је британска Специјална служба претраживала њихов посед. Ти извештаји су изазвали сумњу када је британски суд добио на увид електронску пошту старијих команданата у којој су рацију описали као најновији масакр и изразили неверицу према идеји да четворица затвореника посегну за скривеним гранатама и пушкама током рације.

„И на крају су упуцали човека који се скривао у жбуну и који је имао гранату у рукама. То не бисте могли да измислите“, написао је један подофицир.

Британска влада је затворила истрагу крајем 2017. године, а да није процесирала ниједан случај. Исте године је угашена још једна широка истрага наводних ратних злочина, такође без покретања поступка.

Пошто британска Специјална служба обично не подлеже парламентарном надзору, судови су сада једина Сајфулахова нада у потрази за правдом.

„Наш клијент тражи нову истрагу о смрти својих најмилијих и жели да открије да ли је њихова смрт била део обрасца незаконитих убистава авганистанских цивила“, рекла је његова адвокатица Теса Грегори за „Сандеј тајмс“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар