Сандеј тајмс: У извештају Бориса Џонсона Русија непријатељска земља

Главна претња Великој Британији долази од Русије. У прегледу се о Кини не говори на сличан начин, изјавио анонимни извор у британској влади

Борис Џонсон (Фото: Ројтерс)

Британски премијер Борис Џонсон у уторак ће представити извештај о питањима безбедности и одбране у којем се Русија назива „непријатељском земљом“, пише лист „Сандеј тајмс“.

Новине напомињу да ће Џонсон дати такву изјаву у уторак, 16. марта, током представљања свеобухватног прегледа безбедносних, одбрамбених и спољнополитичких питања Велике Британије.

„Главна претња земљи долази од Русије. У прегледу се о Кини не говори на сличан начин. Кина је конкурент који покушава да украде интелектуалну својину и који представља претњу економској безбедности“, изјавио је за британски лист анонимни извор у британској влади.

Како се наводи, Русија је добила ову формулацију због „агресивних упада у британске воде и ваздушни простор“ и инцидента у Солзберију.

Други извор „Тајмса“ сугерисао је да, док Русија представља „непријатељску државу“, Кина је само „глобални изазов“. На тај начин приступ Кини треба да буде комбинација конкуренције, супротстављања и сарадње, у зависности од тога шта је потребно у одређеној области.

Очекује се да Џонсон следеће недеље објави и о намери да се повећа војни потенцијал у сајбер простору и повећају расходи за офанзивно сајбер оружје за супротстављање Москви и Пекингу. Лондон намерава да прошири могућности Националних сајбер снага, чије је формирање објављено у новембру прошле године.

„Дигиталне могућности доносе револуционарне промене у наш начин живота и ратовања, као што је то пре 100 година учинила авијација“, нагласио је премијер, додавши да би земља требало да има све могућности које пружају кибернетичке могућности, као и могућност да се спречи употреба сајбер оружја против Велике Британије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/НСПМ, 14. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading