Мирослав Лајчак: У наредних неколико месеци могућ споразум о свеобухватној нормализацији

Питање размене територија између Београда и Приштине, које је изазвало негативне реакције широм региона, више није тема дијалога, рекао специјални изасланик Европске уније

Мирослав Лајчак (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА)

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је оптимиста у вези са дијалогом и поновио очекивање да две стране могу постићи споразум о свеобухватној нормализацији односа у наредних неколико месеци.

Лајчак је током видео-конференције коју је организовала Школа напредних међународних студија вашингтонског Универзитета “Џонс Хопкинс” рекао да Београд и Приштина демонстрирају посвећеност и схватају да је то у њиховом интересу.

“Када дијалога није било, било је нестабилности. Сада, када две стране разговарају, то ствара утисак да су ствари под контролом. Такође, дијалог се не може заобићи. Две стране желе европску будућност и знају да је једини пут за то кроз дијалог”, рекао је Лајчак.

Упитан да ли се и како може наћи решење за очекивања две стране у којима Приштина тражи обострано признање, док се Београд пита да ли ће и шта добити, Лајчак је рекао да о решењу одлучују три стране.

“У сталном сам контакту са свима, укључујући државе чланице Европске уније, јер и она овде има реч. Не желимо да имамо губитнике и добитнике, јер желимо да сви буду победници”, рекао је Лајчак, преноси Глас Америке.

Потврдио је да питање размене територија, које је изазвало негативне реакције широм региона, више није тема дијалога.

“Многи су указивали да би то значило отварање Пандорине кутије. Европска унија није сагласна са филозофијом – шта год се договоре две стране треба прихватити. Ми смо чувари европских вредности и решење треба да приближи две стране и буде прихватљиво Европској унији”, истакао је Лајчак.

Додао је да решење “треба да буде у духу 21, а не 19. века”, као и да ЕУ не може да жели решење више од самих страна учесница.

Лајчак је током излагања истакао и значајну улогу Сједињених Америчких Држава у, како је означио, обликовању Западног Балкана.

“Не бисмо били успешни без партнера. Сједињене Државе схватају да је ЕУ решење за будућност и то промовишу. У последње две године у томе је било мало потешкоћа, али сада вероватним избором предвиђеног председника Бајдена – очекујемо најближу сарадњу за добробит народа који живе на подручју Западног Балкана”, закључио је Лајчак.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. “Не бисмо били успешни без партнера. Сједињене Државе схватају да је ЕУ решење за будућност и то промовишу. У последње две године у томе је било мало потешкоћа, али сада вероватним избором предвиђеног председника Бајдена – очекујемо најближу сарадњу за добробит народа који живе на подручју Западног Балкана”, закључио је Лајчак.
  ++++++++++++++++++++++
  Ако би могло без ваше добробити за Србе, можемо ми и без тога.
  Колико год се ви трудили да нас усрећите нама је све горе .
  Лепо, овдашње који вас слушају и сарађују са вама, преведите код себе па их усрећите колико год вам је драго.
  А нама како буде… без вашег усрећитељства!

 2. Какав је смисао преговора у којима се већ договорено не спроводи? Е па, госп Лајчак и Европо испослујте да се договорено спроведе у дело, па онда даље…..
  Иначе ће важити она Његошева: „Спушта смо се ми на ваше уже, умало се уже не претрже …“

Оставите коментар