Зоран Чворовић: Нови патријарх да брани КиМ и јединство СПЦ

СПЦ у врло тешком тренутку остала без патријарха и митрополита црногорско-приморског, изјавио проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Фото: Лична архива)

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић изјавио је да је Српска православна црква (СПЦ) у врло тешком тренутку остала без патријарха и митрополита црногорско-приморског, „две најзначајније позиције унутар СПЦ, чији је избор увек имао посебну тежину“.

Чворовић је, у изјави агенцији Бета, истакао да је „већ сада јасно да ће нови патријарх, који треба да се изабере у року од 3 месеца, морати да се носи са најмање три велика искушења“.

„Да у јавности буде бескомпромисни бранилац више пута поновљеног става Сабора, да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије и да би било каква одлука државних власти о признању такозване Републике Косово била велеиздаја“, истакао је Чворовић.

Потом, навео је, „да брани и чува јединство СПЦ, загарантовано постојећим Уставом СПЦ, које је мета свих оних који би да конфедерализују последњу јединствену српску националну установу“.

„И најзад, да одоли притисцима Фанара у вези са признањем противканонске аутокефалности такозване Православне цркве Украјине“, истакао је Чворовић.

Чворовић, који је јавности познат и као аутор књиге „Право и Православље“, је рекао како „верује да ће Сабор имати мудрост да изабере тројицу кандидата који су кадри да одговоре оваквим искушењима и од којих ће потом један апостолским жребом бити изабран за новог српског патријарха“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 20. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар