СНФ: Упокојио се велики борац за српско Косово и Метохију, Патријарх српски Иринеј

Патријарх српски, Иринеј, до последњег свог земаљског дана, Косово и Метохију издизао је изнад сваке земаљске теме, каже се у саопштењу Српског националног форума из Грачанице

Патријарх Иринеј са члановима Српског националног форума (Извор: СНФ)

Широм српске васељене одјекнула је вест да нас је напустио Његово Преосвештенство, Светејши Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г.г. Иринеј.

Одлазак поглавара Српске православне цркве, раван је губитку члана породице сваког православног Србина и свих чланова СПЦ. Његово Преосвештенство је нарочито био везан за Косово и Метохију, где је службовао и предавао на Призренској богословији још пре 60 година, када је службовање Богу и српском народу у комунистичко време на Косову и Метохији, било посебан подвиг у хришћанском свету.

Стога је, Патријарх српски, Иринеј, до последњег свог земаљског дана, Косово и Метохију издизао изнад сваке земаљске теме. На томе му је српски народ вечито захвалан.

Ми чланови Српског националног форума смо нарочито захвални почившем патријарху, што нас је пре две и по године, у тренутку великог искушења у коме се нашао наш народ, примио у Патријаршији. Том приликом је изразио апсолутну сагласност са ставовима СНФ у погледу стања и кретања на КиМ. Његове речи охрабрења, да СПЦ никада неће дозволити било какву трговину светом српском земљом, српским народом и његовим светињама, одзвањају у нама и дан-данас.

Нека Господ прими душу блаженопочившег патријарха Иринеја, и нека нама свима да снаге да преболимо овај велики губитак, и пребродимо искушења пред нама.

Покој души нашег патријарха Иринеја!

У Грачаници, 20. 11. 2020.
Информативна служба СНФCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар