Швајцарска банка УБС: Током пандемије богатство милијардера порасло за 27,5 одсто

Порасту богатства највише су погодовала берзанска кретања током пандемије. Челник Амазона Џозеф Безос је и даље најбогатији човјек на свету

Челник Амазона Џозеф Безос је и даље најбогатији човек на свету (Фото: Гардијан)

Током пандемије корона вируса укупно богатство милијардера порасло је на 10,2 билиона долара, наведено је у извјештају швајцарске банке УБС.

Од априла, када је почела криза узрокована пандемијом, до јула, њихово богатство је порасло за 27,5 посто, док су милиони људи остали без посла, пише британски дневни лист Гардијан, а преноси РТЦГ. Порасту богатства највише су погодовала берзанска кретања током пандемије.

Из УБС-а су напоменули да је њихово богатство достигло нови врхунац подсетивши да је он крајем 2017. године износио 8,9 билиона долара. Број милијардера је порастао у односу на три године раније. Тада их је било 2.158, а сада их је 2.189.

Џозеф Стадлер из УБС-а сматра да су милијардери још више профитирали од кризе јер имају, како је рекао, стомак да купују више дионица компанија у тренутку када тржишта широм свијета крахирају. Међутим, вриједност дионица појединих технолошких компанија, које су у власништву милијардера, знатно је порасла у посљедњих неколико мјесеци.

Стадлер је мишљења да милијардери имају „апетит за значајан ризик“ и да су сигурни да неће прокоцкати своју срећу.

Директор Тинктенк центра Лук Хилијард је истакао да је концентрација богатства „врло ружан феномен из моралне перспективе те да је економски и социјално деструктиван“.

Челник Амазона Џозеф Безос је и даље најбогатији човјек на свету и његово богатство је процијењено на 189 милијарди долара.

Опрема: Стање свари

(Данас, 7. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Stvarno ne znam sta ce im toliki novac? Kad ce ga i kako potrositi? Sto bi rekao Seneka sta ce ti 10 spavacih soba kad spavas u jednoj? Sve sto ne koristis nije tvoje, parafraziram. To je vec ozbiljna bolest.

Оставите коментар