Калифорнија: Фирме у управним одборима морају имати хомосексуалце и мањине

То је први закон у САД који диктира расни састав корпоративних одбора

Извор: Печат

Сакраменто – Гувернер Калфиорније Гевин Њусом одобрио је закон којим се од трговачких друштава захтева да у своје управне одборе уврсте директоре из мањинских заједница.

То је први закон у САД који диктира расни састав корпоративних одбора.

Нова правила за компаније

У те мање заступљене заједнице спадају Афроамериканци, Латиноамериканци, азијски Американци, Индијанци, Хавајци те становници Аљаске и Пацифичких острва. Компаније могу именовати и директоре који се сматрају хомосексуалцима, лезбијкама, бисексуалцима или трансродним особама.

Закон је мотивисан првобитним законодавством из 2018. које од калифорнијских јавних корпорација захтева да диверсификују све своје мушке одборе.

“Када говоримо о расној правди, говоримо о моћи и потреби за седењем за столом”, рекао је гувернер Њусом ове недеље.

Неке конзервативне групе су се побуниле, али међу политичким актерима није било много противника.

Али корпоративни адвокат Кит Бишоп успротивио се закону рекавши да крши клаузуле о једнакој заштити америчког и калифорнијског устава и трговачку клаузулу америчког устава, пише Ју-Ес тудеј, преноси Индекс.

Мање од два одсто Афроамериканаца су руководиоци у највећим америчким фирмама

Национални протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда подстакли су обећања да ће се смањити расне разлике. Ипак, недавна студија дневних новина Ју-Ес тудеј открила је да је тек мање од два одсто Афроамериканаца на позицији руководилаца у 50 највећих државних компанија.

“Нови закон представља велики корак напред за расну праведност”, рекао је један од аутора закона Крис Холден, демократа из Пасадене.

“Иако су неке корпорације већ предводиле борбу против пристрасности, сада ће сви калифорнијски корпоративни одбори боље одражавати разноликост наше државе”, додао је.

За две године, дакле 2022, одбори са четири до девет људи мораће да имају најмање два члана из мање заступљених заједница, а одбори са девет или више људи најмање три таква члана. Компаније које их не буду поштовале могле би се суочити с високим новчаним казнама.

Опрема: Стање свари

(Б92, 5. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. … да иде са Гевином на ручак нека поведе рачуна.

    Од пре пар дана у ресторанима у Калифорнији маске скидају само када треба узети залогај.
    За пиће не рекоше ништа.

    https://twitter.com/CAgovernor/status/1312437371460173825

  2. Па наравно да је мање од 2% кад црнци више воле да пуше крек и тресу ду*етом него да раде. А и остали… Нека се више ангажују па ће бити више заступљени. Зар то није увођење привилегија и дискриминација већине?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading