Европски суд: Незаконит покушај Мађарске да протера Соросов универзитет

Пресуда је донета након жалбе Европске комисије, а ово је још једна од несугласица између ЕУ и мађарског премијера Виктора Орбана

Будимпешта (Фото: Пиксабеј/Политика)

БРИСЕЛ – Европски суд правде утврдио је да мађарска реформа прописа о високом образовању, која је Централноевропски универзитет приморала да већину својих активности измести из земље, није у складу са правом ЕУ.

Пресуда је донета након жалбе Европске комисије, а ово је још једна од несугласица између ЕУ и мађарског премијера Виктора Орбана, поред његовог става о миграцијама и мањинама, као и његовог потеза да повећа државну контролу над судовима, медијима и невладиним организацијама, преноси Танјуг.

Према реформи закона о високом образовању усвојеног у 2017. години, универзитети који су регистровани у иностранству немају права да раде у Мађарској, осим уколико не одржавају наставу и у њиховим матичним земљама.

Европски суд правде је рекао да је реформа правила о високом образовању у Мађарској у супротности са правом ЕУ и обавезама које Мађарска има као чланица Светске трговинске организације, као и да крши одредбе Повеље ЕУ о основним правима.

Централноевропски универзитет пребацио је већину својих курсева ван Мађарске, након дуге правне борбе између оснивача универзитета Џорџа Сороса, Американца рођеног у Мађарској, и владе премијера Виктора Орбана.

Опрема: Стање свари

(Политика, 6. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар