Милорад Додик: Неко са стране намеће питање РС у Вашингтону

Да ли ће се питање РС покренути на разговорима у Вашингтону? Морам да кажем да неко са стране намеће то питање, рекао српски члан Председништва БиХ

Александар Вучић и Милорад Додик (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да „неко са стране“ намеће то да ли ће се и питање Републике Српске покренути на састанку у Белој кући у Вашингтону.

„Да ли ће се питање РС покренути на разговорима у Вашингтону? Морам да кажем да неко са стране намеће то питање. Ако се пружи прилика можда да се употреби нека аргументација, али ми не тражимо и не захтевамо да то тако буде“, рекао је Додик након састанка са званичницима у Београду, упитан да ли је са Вучићем разговарао о томе да ли је могуће да се у оквиру разговора о КиМ у Белој кући може поменути Република Српска.

Додик је рекао да је био на десетине сличних разговора и да ће састанак у Вашингтону бити тежак за Вучића и Србију.

Наводећи да је Вучић најбољи представник Србије за то питање, Додик је приметио да је до пре неколико година косовско питање било за међународну јавност решено.

„Вучић је као одговоран државник то питање ставио у један од важних приоритета, сам себи намећући терет“, рекао је Додик, истичући да је зато данас јасно да нема статуса Косова и даљег кретања ка међународним институцијама без сагласности Србије, што је велики политички капитал.

Он је навео да лично нема поверења у међународну заједницу, али да са њом мора да сарађује.

„Подржавам став председника Вучића и могу да сведочим да је посвећеност у том ставу положај српског народа и државе“, рекао је Додик.

Американци знају шта су радили у БиХ

Он наводи да Американци добро знају шта су радили у БиХ.

„Од нас траже захвалност за постојање РС, а РС је формирана као независна држава, ушла је у рат да одбрани свој народ, а унела је своју самосталност и интегритет у оно што се зове БиХ. Ми то тако видимо, а Американци виде другачије“, рекао је Додик.

Додик каже да је РС захвална за Дејтонски споразум, али није за кршење, за које је делимично оптужио и САД. Истакао је и да Србија, као потписник Дејтона, треба да буде упозната са ситуацијом у БиХ.

Увек га, казао је, изненаде речи које долазе из Сарајева, посебно претње ратом и поручио да је његова обавеза да штити статус Српске.

Зато, истакао је, неће одустати од постављања питања како је могуће да нека међународна заједница дâ право Косову да се издвоји из Србије, а да Република Српска нема то право.

„Зашто је то проблем, ако тражимо одговор не само овде, већ и на другим местима. Како је дозвољено одвајање БиХ од Југославије, какви су то аршини, ко то креира и шта је циљ… Зашто једни имају право, а други немају“, упитао је Додик.

Оцењујући да се све што се ради, ради у сложеним околностима, а да је огромна помоћ коју РС добија од Србије веома важна, Додик је поручио да од тих питања неће и не може одустати.

„Нећемо допустити да други креирају ситуацију. Нећемо одустати од наших права. Овде, данас и увек упозораваћу да је неодрживо да се настави са кршењем Устава БиХ и да је, да бисмо разговарали, неопходно да Република Српска врати статус који је имала“, рекао је Додик.

Додао је да се, како је рекао, неки данас залажу за промене Устава БиХ, а то је, истиче, за њега даље развлашћивање РС.

„Ми само хоћемо да спроводимо Дејтонски споразум и не желимо да нам намећу решење“, поручио је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Полазник Титове школе у Kумровцу и студент Друштвено-политичког смера на ФПН. Улизица сваком професору за оцену и необуздани каријериста спреман на све и свако полтронство.

    2
    1

Оставите коментар