Спутњик: Кју-ар кодови за Московљане за излазак из куће током самоизолације?

Градоначелник Москве рекао да ће грађани за кретање по граду имати пропуснице, а да ће у циљу поштовања самоизолације бити уведена „паметна контрола“

Скенирање Кју-ар (QR) кодом. Фото: pixabay.com

Након што је градоначелник Москве Сергеј Собјањин саопштио је да ће од сутра у главном граду Русије на снази бити режим свеопште самоизолације, грађани ће излазити из својих домова само ако баш морају и уз пропуснице, а то би могли да буду кју-ар кодови[1].

Собјањин је рекао да ће грађани за кретање по граду имати пропуснице, а да ће у циљу поштовања самоизолације бити уведена „паметна контрола“.

Грађани ће морати да се региструју на званичном сајту градоначелника, уз навођење адресе становања, а потом би им био издат кју-ар код који би показивали полицији у случају да тако нешто затражи.

Собјањин је раније у току дана навео да је напуштање домова могуће је само у случају да је потребна хитна медицинска помоћ или у случају неке опасности по живот и здравље, у случају одласка на посао, уколико нема другог решења, обављања куповине, као и за извођење кућних љубимаца и то на удаљености од 100 метара од места становања и изношења смећа.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 3. 2020)


[1] Прим. СС: Кју-ар код (QR = quick response code) су дводимензионалне графике које у себи садрже одређену информацију о кратком тексту, слику, аудио запис или, најчешће, хипервезу ка неком извору на интернету. Код се очитава помоћу мобилног телефона прикљученог на интернет и апликације на мобилном телефону. (Извор)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар