Оливер Јаних: Кошер Холивуд

Према Венити феру, могло рећи да Холивуд иде руку под руку с Кошер ностром

(Compact, фебруар 2020)

Приликом доделе овогодишњих награда Златни глобус почетком јануара комичар Рики Џервејз одржао је буквицу холивудској елити као нико пре њега. Аутор серије У канцеларији на крају свог монолога на отварању приговорио је холивудским звездама да немају морални ауторитет да јавности дају политичке савете. Мало даље отишла је његова опаска да се инвестициони банкар Џефри Епстајн није сам убио. На гунђање гледалишта одговорио је са: „Тишина! Знам да Вам је пријатељ.“

Тиме је погодио право у срце кабале. Наиме, једна од кључних фигура у скандалу с Епстајном је Гизлејн Максвел, за коју се претпоставља да је била „мадам“ његовог педофилско-криминалног сексуалног круга. Она је, с друге стране, кћерка медијског могула Роберта Максвела, о ком се већ и у „мејнстрим“ медијима нескривено говори да је био агент Мосада.

Џервејзово помињање Роберта де Нира било је упирање прстом у ту исту кошер мрежу. Меир Дорон и Џозеф Гелман су у својој књизи из 2011. открили да је велики холивудски продуцент Арнон Милхан радио за Мосад. У једном разговору за израелски Канал 2 из 2013. овај је то признао. Као ексклузиву је испричао да је за своје делатности ангажовао и Роберта де Нира. Де Ниро је седео поред њега у студију и није био одушевљен реченим, али је потврдио.

Бивши израелски агент Ари Бен Менаши у својој књизи Епстајн: мртва уста не говоре тврди да је Епстајна ангажовао за Мосад ради уцењивања виђенијих људи и политичара. Књигу је недавно цитирао и немачки лист Билд, прећутавши, међутим, везу с Мосадом.

То би могло имати везе с чињеницом да су шеф Шпрингера Матијас Депфнер, као и сам Аксел Шпрингер и канцеларка Ангела Меркел (2008) одликовани медаљом части од стране тајне ложе Бнаи Брит. Роберт Максвел је са Чарлсом Бронфманом 1989. покушао куповину Џерузалем поста. Бронфманови су, с друге стране, веома ангажовани у Бнаи Бриту.

Џефри Епстајн и Бил Клинтон (Фото: Backroombuzz.com)

Мафијаш Мо Далиц добио је 1982. награду „Штафета слободе“ од Антидефамацијске лиге, сестринске организације Бнаи Брита. Он је припадао тзв. Кошер ностри, коју су чинили углавном јеврејски усељеници из Источне Европе. Дворског адвоката ове мафијашке скупине Сиднија Коршака, писао је 6. априла 1997. Ванити фер, многи су сматрали „најмоћнијим човеком Холивуда“.

Глумац и продуцент Саша Барон Коен (Борат) добио је 2019. године „Награду за лидерство у међународним оквирима“ коју додељује Антидефамацијска лига, која сарађује с Јутјубом у борби против тзв. говора мржње. У обраћању приликом доделе награде Коен се заложио за пооштравање цензуре на интернету. Године 2016. био је гост листа Билд, рекламирајући свој филм Гримзби. Шпрингеров лист у својим чланцима о Коену никад није поменуо да је његов отац, Џералд Барон Коен, био председник Прве енглеске ложе Бнаи Брита.

Музичка легенда Френк Запа рекао је једном да влада иде руку под руку с војно-индустријским комплексом. У складу с тим би се, према Венити феру, могло рећи да Холивуд иде руку под руку с Кошер ностром. О том се досад није смело говорити. Џервејз је, међутим, прекинуо омерту. За то је требало храбрости. Одмах на почетку свог говора рекао је да је то његов последњи наступ. Надајмо се само на додели Златног глобуса.

Са немачког посрбило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading