Конгрес конзервативаца у Риму: Повратити колективно памћење цивилизације, не изгубити га пред налетом исламизације и глобализације

Циљ је стварање мреже на заједничким темељима, а то су вредности конзервативизма, каже Мари д’Армањак која је пратила Конгрес 

Фото: Nazione Futura

(Boulevard Voltaire, 5. 2. 2020)

Прошлог понедељка и уторка, у Риму је одржан конгрес конзервативаца, под окриљем Американаца. Личности као Марион Марешал (Marion Maréchal), Виктор Орбан (Victor Orbán), Едуар Исон (Édouard Husson) и Ђорђа Мелони (Giorgia Meloni), председник странке Fratelli d’Italia (Браћа Италије) и други, одржали су истакнуте говоре. Сви уједињени под бојама конзервативизма.

Мари д’Армањак (Marie d’Armagnac), која је пратила конгрес, одговара на питања Булевара Волтер (Boulevard Voltaire).

Били сте јуче на конгресу конзервативаца у Риму. Спој између ултра либерализма и фашизма за неке, или конгрес конзервативаца за друге. Шта је то било у Риму?

То је наравно много више од једног конгреса међународних конзервативаца. Циљ је стварање мреже на заједничким темељима, а то су вредности конзервативизма. Овај конгрес није био само академске и политичке природе. Радило се о повезивању те две области деловања. Апсолутно престижни гости су били присутни. Овај конгрес је био заиста веома занимљив, нарочито јер је организован у периоду после Брегзита.

Били су присутни Виктор Орбан, Марион Марешал и друге личности. Матео Салвини није био присутан иако је био најављен. Зашто није дошао?

Не знамо зашто није дошао. Ништа није процурело на ту тему. Отказао је у последњи тренутак. Председник странке Fratelli d’Italia, гђа Мелони, била је присутна дан раније. Она је прва говорила. Увече је одржана приватна вечера са разним говорницима. Ја лично нисам била тамо.

Мари д’Армањак (Фото: Булевар Волтер)

По Вашем мишљењу, чији говор је био је најзначајнији? Који говорници су се истакли?

Искрено, сви су били добри. Не може се рећи да је један говорник био истакнутији  или упечатљивији од неког другог, јер је свако од њих представљао своју земљу. Било је Пољака, Американаца, Француза и Италијана, а такође је ту био и Виктор Орбан. Сви су допринели својим присуством. Њихов је циљ је био повратити колективно памћење цивилизације и не изгубити га пред налетом исламизације и глобализације. То су две различите ствари. Из тог разлога се не може рећи да је то био ултра-капиталистички конгрес. Виктор Орбан је одржао закључни говор на крају дана. Његов говор жељно смо ишчекивали и био је врло запажен.

Шта треба да запамтимо од тог конгреса?

Европска унија је била критикована. Енглески писац и мислилац Даглас Мареј (Douglas Murray) очито је говорио о Брегзиту. Едуард Исон је говорио Немачкој. Објаснио је да су нови конзервативни пол раније били Немци, а сада су то Енглези. Циљ је заиста био: окупити се да би се створила мрежа. То је био циљ овог састанка међународне мреже који би требало да се одржава редовно.

Иако Салвини није био присутан, ипак се срео са Виктором Орбаном. И сам Виктор Орбан се видео са другим личностима. Подсећамо да је Виктор Орбан члан ЕПП-а, чак иако је његово присуство у такозваној европској умереној десничарској странци често проблем. Салвини није дошао, али се ипак срео са људима који су били на овој конференцији.

Треба имати на уму да је Виктор Орбан члан ЕПП-а и да су санкције против њега продужене пре неколико дана. За сада је суспендован. Такође се видео са Силвијом Берлусконијем који покушава да их сустигне. Апсолутно није непријатељски расположен према Виктору Орбану. Орбан се такође састао са Ђорђом Мелони, председницом странке Fratelli d’Italia. А током дана, приватно се састао и са Салвинијем у Риму. Орбан је ипак дошао у Рим да се састане са тројицом лидера италијанске деснице који су савезници за предстојеће изборе – то суЂорђа Мелони из странке Fratelli d’Italia, Силвио Берлуксони из странке Forza Italia и Матео Салвини из Лиге.

Са француског посрбила: Светлана Максовић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading