Данас: Увелико се преговара о Косову „иза кулиса“

Зашто је амерички председник назвао „победом“ споразум о обнављању авио-линије Београд–Приштина

Извор: Снимак екрана/Данас

„Још једна победа“, поручио је путем Твитера амерички председник Доналд Трамп, реагујући на вест о обнављању авио-линије Београд – Приштина.

Он је истакао да су „сви говорили да се то не може објавити, међутим, први пут у последњих двадесет пет година биће успостављени директни летови између Србије и Косова“, изражавајући захвалност амбасадорима Роберту О’Брајену и Ричарду Гренелу.

Трамп је уз твит „поделио“ фотографију са церемоније потписивања споразума, одржане у америчкој амбасади у Берлину.

Наведени споразум потписала је делегација Министарства привреде Србије са представницима компаније „Луфтханза“, у присуству Гренела, америчког амбасадора у Немачкој и специјалног изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине, и О’Брајена, америчког саветника за националну безбедност.

Један од услова да споразум буде спроведен јесте укидање такси на српску робу које је пре више од годину дана увела косовска влада.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је немогуће да Ер Србија саобраћа на линији Београд – Приштина.

Како је нагласио у обраћању новинарима у Давосу: „Морала би Ер Србија да потпише сва документа са државом Косово. Морала би да потпише уговор са аеродромом Адем Јашари, па и Косовом као државом, да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој… Не може Ер Србија да слеће на аеродром Адем Јашари…

Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор.

Вучић се јавно захвалио Гренелу О’Брајену „на енергији и труду“ који су уложили у постизање тог договора, као и Трампу „на интересовању“.

О’Брајен је „ретвитовао“ Вучићев твит, а Гренел се путем Твитера захвалио председнику Србије „на Вашој посвећености и пријатељству“.

Обнављање авио-линије Београд – Приштина дипломатски извори Данаса тумаче као доказ да се „у затишју“ бриселских преговора о проналажењу коначног решења за Косово „увелико преговора иза кулиса, уз активну улогу Вашингтона“.

„Гренел и О’Брајен су људи од највећег Трамповог поверења, и представљају део вашингтонске администрације која би пристала и на поделу Косова, уколико се о томе претходно договоре Београд и Приштина. У наредним месецима биће настављено појачано ангажовање САД на решавању косовског проблема. Постизање споразума представљало би двоструку добит за Трампа – тиме би он забележио огроман спољнополитички поен на међународној сцени током надметања за други председнички мандат, а и умањио би се утицај Русије, главног спољнополитичког ривала Америке, на Србију“, прецизирају дипломате.

Наим Лео Бешири, извршни директор Института за европске послове, оцењује за Данас да је договор Београда и Приштине о успостављању редовне авионске линије између два града „добар сигнал – после више од годину дана готово угашеног дијалога у којем посредује ЕУ“.

– Амбасадори САД О’Брајен и Гренел као и две стране успели су да се договоре да нискотарифна авио-компанија Евровингс у власништву немачке Луфтханзе саобраћа на редовној линији на релацији Београд – Приштина после више од 20 година. Спровођење договора условљено је наставком преговора, односно укидањем царина како је најавило ресорно министарство у Србији. У фебруару 2017, када је формирана радна група као последица Бриселског споразума, поред успостављања линије, у преговорима се очекивало и да се поврати радар на Копаонику за цивилне и војне потребе који је уклоњен после бомбардовања, да СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) конкурише за надзор ваздушних услуга на Косову, које од 2013. обавља мађарска компанија, и да Ер Србија која послује у саставу Етихада из Уједињених Арапских Емирата има редовну линију ка Приштини, објашњава Бешири.

Наш саговорник напомиње да „како су преговори обавијени велом тајне, нису ни изложени оценама јавне одговорности, па ће немачка компанија, уместо компаније из Србије или са Косова, руководити летовима“.

– Имајући у виду чињеницу да приштински аеродром има око два и по милиона путника годишње, треба очекивати да део путника преседа у Београду у будућности, али је већа вероватноћа да ће се конекције правити са немачким градовима осим уколико Ер Србија не направи другачији договор са Евровингсом и Луфтханзом. За сада нам остаје да се надамо да су договори направљени у доброј вери и да ће напредовање Косова ка ЕУ натерати косовске власти да либерализују тржиште авио-превоза и да Ер Србија почне да лети из Приштине после дуге паузе. До тада, остаје нам да се радујемо да се још једна покидана веза између два народа успоставља, истиче Бешири.

Наредни кораци

Портал Спутњик преноси да ће Србија о намери да се обнови авио-линија између Београда и Приштине званично обавестити Унмик и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војнотехничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад јужне српске покрајине. „Да би дошло до реализације Писма о намерама биће потребно да се у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244 СБ УН. Да би до лета између Београда и Приштине заиста дошло, неопходно је да Влада привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине антицивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из Централне Србије и БиХ, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством ЕУ“, прецизира тај портал.

Марија Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Да ли неко нормалан верује да ће кад се скину царине на српску робу, то значити извоз српске робе на Косово? Да ли има неког, са барем грамом мозга, ко може да тврди да је тај јадан извоз (кога неће бити, јер се шиптатско тржиште навикло на другу робу) значити нешто за српску привреду? Да ли би било ко пристао да за шлепер „Плазме“ продате Шиптарима поклони Косово и Србе на њему тим истим Шиптарима?
    Бајка је да тема преговора може бити таква трампа.Вучић наводно преговара о потпуно бесмисленим стварима. Шта је велико и патриотско у томе што је „испреговарао“ могућност да Шиптари користе српски аеродром да једноставније путују по свету? Па се тај лет да Немцима уз још глупље образложење да се то ради јер се не признаје Косово. Од прве до последње ставке, све је на штету Србији, а на корист НАТО и Шиптарима, као његовим завезницима. Значи, бесмисленост и штетност овог споразума је тотална.
    Међутим, основно питање је како је могуће да један узурпатор, издајник и лопов, формално постављен за некаквог председника једне колоније, иза леђа свима и на своју руку, уопште преговара о било чему. Нити му то омогућава функција коју само блати, нити неко специјално овлашћење Скупштине, нити било какав акт неке институције, нити би било какав озбиљан страни партнер могао да има посла са таквим преговарачем. Јасно је да се ради о испуњењу програма којим се остварују интереси Америке, газећи свако међународно и домаће право. Пошто је потпуно очигледно о чему се ради, било би нормално да неко ко себе представља опозицијом обзнани да ће после одласка са власти актуелног преваранта, поништити све уговоре које су он и његови преваранти потписали. Међутим, то се не догађа. Сви на политичкој сцени Србије су посвећени томе да се изјавама не замере Америци, чиме би себе дисквалификовали из борбе за власт. Никога од њих не занима борба за интересе Србије.
    Вучић се само врх леденог брега издаје и упропашћавања Србије.

Оставите коментар