Књига Новака Бјелића: Косово и Метохија су својина наших предака и наших потомака

Трепча је вечна српска тема, исто као што је и Косово и Метохија нераскидиви део српске судбине, пише Војислав Радуловић о књизи “Казивања о Трепчи 1303-2018”

Новак Бјелић, некадашњи директор рудника „Трепча“ (Извор: Вечерње новости)

Поручује својом књигом Новак Бјелић свима па и аутору чланка “Србија да прва повуче непризнавање Косова”, објављеног у “Политици” од 20. децембра 2019. године. Незапажено је ове јесени, бар што се медија тиче, прошла појава књиге Новака Бјелића “Казивања о Трепчи 1303-2018”, мада је промоција на “Коларцу” била импозантна.

Говорили су о књизи митрополит Амфилохије Радовић, историчар Милош Ковић, професор Универзитета Слободан Вујић, два бивша министра Владислав и Живадин Јовановић и аутор.

Ништа није вредело. У медијима мук. А неће моћи. Тема књиге је врућа и судбинска.

О њој се не може ћутати.

Трепча је вечна српска тема, исто као што је и Косово и Метохија нераскидиви део српске судбине.

Лепо каже аутор на једној од страница ове књиге, описујући како је једну страну делегацију одводио под земљу, у ревире Трепче: “Водим вас у срце Косова…”

Док пише о Трепчи “у срцу Косова”, која као вечна тема, кроз седам векова прати историју и судбину српске државе, Бјелић се, за разлику од немалог броја својих сународника, нарочито оних који себи приписују атрибут европске елите, не устручава да каже да су Трепча, Косово и Метохија српске земље, да су ратови, најезде и окупације, као што је и ова најновија, пролазни, и да ће то парче свете српске земље увек бити српско. То бележи и историја.

Косово и Метохија, каже Бјелић у својој књизи, најмање припадају нашој генерацији, чак нама понајмање. “Они су својина наших предака и наших потомака”.

Насловна стрна књиге „Казивања о Трепчи 1303-2018“ (Извор: Службени гласник)

Било је окупатора и пре ових, казује даље Бјелић, али су се Косово и Метохија, са Трепчом у свом средишту, увек враћали и остајали тамо где су одувек били, у срцу Србије.

Било је кроз историју ратова, најезди и разних окупатора, али се на крају увек завршавало тако да су завојевачи одлазили, а Косово и Метохија су остајали где су одувек били.

Свака сила за времена. И ово ће да прође.

Зато, казује даље Бјелић, а то јесте једна од главних порука његове књиге, тешко да могу данас да разумем оне који кажу да нам је потребан “унутрашњи дијалог” о Косову, о “разграничењу”, тј. подели те српске покрајине. То је нонсенс. Ко нам даје право да поклањамо и делимо оно што ми нисмо створили за свог живота, него су га стварале и оставиле нам га у аманет генерације и генерације наших предака. Па, то пише и у оној  резолуцији 1244 ОУН, коју нисмо ми писали, а у којој се гарантује суверенитет и територијални интегритет наше државе. И та резолуција нам даје за право да не дозволимо никоме да са Косовом праве рачун без крчмара, тј. без Србије.

Исто онако као што се, док је био генерални директор Трепче, у драматичној последњој деценији прошлог века, борио да посрнулог рударског гиганта извуче из суноврата, Бјелић данас верује да Косово није изгубљено, да никаква “бомбашка дипломатија” и сецесионистичка стратегија западног дела “међународне заједнице” не могу Србији отети Косово и Метохију са Трепчом у њеном средишту.

Бјелић у то чврсто верује.

А ко верује, и то је одавна знано, тај и успева.

И још нешто, о каквој пропуштеној прилици и катастрофи говори аутор чланка са почетка овог текста господин Бошко Јакшић. Ко има морални и сваки други кредибилитет да гаси пожаре које је сам изазвао?

Уосталом, то питање је први у историји недавно упутио турски председник америчком председнику, парафраза: Амери ће пожељет Апача, ал’ Апача више бити неће, алудирајући на геноцид који су амерички досељеници починили над староседеоцима Индијанцима, преноси “Политика” од 17.12.2019. године.

Управо и о томе говори Бјелићева књига у одељку генеза и карактерологија Американаца.

Војислав Радуловић, некадашњи помоћник генералног директора ТрепчеCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ко толико воли шиптаре може да им да свој стан, своја кола, своју викендицу, своју фабрику … своју… шта год пожели.
    Косово и Метохија није моја, није власништво појединца. Она је српска земља и тако ће остати.

Оставите коментар