Доналд Туск: Русија је стратешки проблем а не партнер

Морао сам стално да подсећам друге да Русија није наш стратешки партнер, већ стратешки проблем, изјавио одлазећи председник Европског савета

Доналд Туск (Фото: Бета/АП)

Одлазећи председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да је уверавао лидере ЕУ да је Русија „стратешки проблем, а не стратешки партнер”.

„Морао сам стално, готово сваке недеље да подсећам друге да Русија није наш стратешки партнер, већ стратешки проблем. Био сам чак означен као мономанијак, јер сам толико био фокусиран на ту тему”, рекао је Туск у говору на Универзитету у Брижу.

Према његовим речима, његов циљ је био да одржи европско јединство, коме је „агресивна политика Кремља” била главни изазов.

„Био сам и даље сам убеђен, да у овој игри није само у питању будућност независности Украјине и безбедност централне Европе, већ и суверенитет Европе као политичког ентитета. И не сумњам уопште да је стратешки циљ Владимира Путина не само да поврати контролу над територијама СССР-а, већ и да систематски ослаби ЕУ стварањем унутрашњих подела”, рекао је Туск, јавио је Тасс а пренео Танјуг.

Он је додао и да се његов напор на крају исплатио јер је појачано јединство ЕУ кроз санкције Русији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Својом памећу, овај само отежава будућу судбину Пољака. Та патологија мора да их кошта.

Оставите коментар