Александар Вучић: Српском наслеђу на КиМ потребна заштита, Косово не може у Унеско

Александар Вучић је истакао да је позиција Србије у Унеску јака и да Косово ни данас, ни идуће године неће моћи постати чланица те међународне организације

Александар Вучић у седишту Унеска (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, у обраћању на 40. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, да и даље постоје притисци да се српско наслеђе на Косову и Метохији преда неком другом и да му је неопходна заштита.

Вучић је казао да је веома важно шта ће бити усвојено у Унеско, јер је за очување мира и стабилности веома важно чување културног наслеђа.

То је, како је нагласио, важно за сваку нацију, а тако и цели свет.

Вучић је истакао да се Србија залаже да се Повеља Унеска и даље поштује.

Подвукао је да је неопходно да се посвети посебна пажња заштити културног наслеђа од свих облика насиља.

С тим у вези је указао да је српско културно наслеђе на КиМ, које је под заштитом Унеско, угрожено, а као примере навео манастире Дечани, Пећ, Грачаницу, и друге.

Манастир Високи Дечани

„То културно наслеђе није важно само за српски идентитет, већ за целу Европу и свет”, нагласио је Вучић, истичући да Повеља Унеско мора бити поштована.

Вучић је додао да ће Србија бити спремна да конструктивно и блиско сарађује са свим земљама које су чланице Унеска.

Казао је да је неопходна сарадња како би се суочили са заједничким проблемима.

„Мир је један од најважнијих циљева, али је немогућ уколико не учимо шта су културе, без комуникације, без познавања међусобних разлика. Унеско је један од главних стубова који држе све”, подвукао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да Унеско мора да пружи одговоре на изазове са којима се суочава човечанство и нагласио да су миран међудржавни дијалог, толеранција, као и међудржавна размена врло важне за очување стабилности.

Косово ни данас, ни идуће године не може у Унеско

Вучић је истакао да је Србија успела да направи добру основу за сигурну позицију Србије у Унеско и да Косово ни данас, ни идуће године неће моћи постати чланица те међународне организације.

Остварили смо добре контакте И тешко је да ће Косово постати члан Унеска ни данас, ни идуће године”, подвукао је Вучић у изјави за РТС.

Пренео је да је на конференцији Унеска указао на то колика је угроженост наших манастира на Косову и Метохији, пре свега оних јужно од Ибра, као и на то да се руше српска гробља И да та опасност још увек постоји.

Захвалио се Унеску на подршци коју су до сада пружали. Када је реч о мултилатерализму рекао је да је то популарна реч о којој се често говори.

То је тема у Паризу и свуда у свету и ми чини ми се добро пливамо у тим водама, истакао је председник, преноси Танјуг.

Моја је одлука да ли ћу путовати и биће добро образложена

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутра саопштити одлуку да ли ће отпутовати у Загреб на седницу Европске народне партије (ЕПП) и да ће његова одлука бити добро образложена

„Одлуку да ли идем у Загреб сам донео и сутра ћу је саопштити, преноси Танјуг.

Разговараћу сутра са генералним секретаром ЕПП Жозефом Долом, којем ћу прво саопштити одлуку, а онда целокупној јавности пренети одлуку са образложењем”, нагласио је он у изјави за РТС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар