Немачка улази у техничку рецесију

С обзиром на то да је и у другом тромесечју испред бројке о економском расту стајао минус, то значи: Немачка је у рецесији

Фолксвагенова фабрика у Волфсбургу (Фото: Гети)

У четвртак следеће недеље, у осам сати ујутро, Немачка ће званично ући у рецесију. Тада ће, наиме, врховни немачки статистичари објавити податке о економском расту у трећем тромесечју ове године и, по свему што је до сада познато, испред бројке ће стајати минус, пише Дојче веле.

С обзиром на то да је и у другом тромесечју испред бројке о економском расту стајао минус, то значи: Немачка је у рецесији.

„Многи очигледно једва чекају да немачка привреда западне у тешку кризу. Јасно, лоше вести боље се продају. Али стварност изгледа друкчије”, сматра уредник економске редакције Дојче велеа Хенрик Беме.

Као прво, објашњава он, ради се о небитној, такозваној „техничкој рецесији”, зато што је неко некад смислио да је рецесија кад су два узастопна тромесечја у минусу.

И друго, већина стручњака слаже се да ситуација у стварности није лоша и да неће дуго да траје, наводи се у тексту, и додаје да ће до краја године немачка привреда опет расти, макар то било само пола процента, преноси Танјуг.

„Немојте погрешно да ме схватите: многа предузећа тренутно преживљавају напета времена. Трговински ратови, не само између Американаца и Кинеза, задају им главобољу. А уз то и ова бескрајна прича око Брегзита, што свеукупно гледано успорава економске активности. То снажно осећају немачка машиноградња и хемијска индустрија. Аутоиндустрија, укључујући и добављаче, налази се у процесу највећих промена откако се производе аутомобили”, напомиње Беме.

Аутомобили, машине, хемија: кад три највеће индустријске гране у Немачкој имају потешкоће, то несумњиво оставља трагове.

Несигурност која влада у бројним фирмама очигледно се преноси и на оне који укупно стање прате и који би из тога требало да саставе прогнозе: ту готово ништа више није у реду. Једноставно зато што је свет постао много комплекснији и зато што многи модели на основу којих се раде прогнозе потичу још из аналогних времена.

Дигитални преображај није уграђен ни у један модел за састављање прогноза. Тако се догађа да је индустријска производња у августу изненада порасла, иако је већина рачунала на смањење. А онда ти исти људи одмах упозоравају да тај раст може бити кратког даха и да ће већ у септембру предзнак економског раста бити негативан.

И шта се догодило? Четири недеље касније објављено је да је индустрија у септембру изненадила с позитивном билансом пословних налога. Говори се чак о стварању основа за раст.

„Посматрачи сматрају да је могуће да ће највећа привреда у Европи крајем године поново бити на курсу раста, а то је лоше за све оне који су се надали паду немачке економије”, оцењује се у тексту.

Оно што се често заборавља јесте да је за Немачком деценија економског раста. „Многе фирме више нису могле да примају пословне налоге, јер су њихови капацитети били попуњени. Показатељ те потражње је и често спомињани недостатак стручне радне снаге. Постојала је чак опасност од прегревања немачке привреде – са свим негативним последицама које то може да има, као што је рецимо страховит пораст цена”, указује Беме.

Зато, како наводи, бројним предузећима недвосмислено одговара одређено смањење активности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 11. 2019)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Супер, све знамо о немачкој привреди.
    Мене, ипак, више занима шатао нашој економији каже овај човек.
    http://rs.n1info.com/Biznis/a543111/Culibrk-Budzet-nije-razvojni-vec-predizborni-vlada-kao-anti-Robin-Hud.html

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading