Хановер први у Немачкој добио градоначелника турског порекла

Белит Онај, политичар Зелених турског порекла, постао је први градоначелник у Немачкој страног порекла

Белит Онај (десно) са супругом Дерјом (Фото: Х. Дитрих/ДПА)

У Хановеру, главном граду немачке саветне покрајине Доње Саксоније, на власт је доспела странка Зелених – након 70 година владавине СПД! Градоначелник је сада политичар турског порекла: први такав случај у Немачкој.

Ем зелен, ем турског порекла – нови градоначелник Хановера се побринуо за прави спектакл на немачкој политичкој сцени. У граду којим су 70 година владале социјалдемократе, и држави у којој још није било градоначелника страног порекла, све бруји о Белиту Онају. Тај 38-годишњи посланик покрајинског парламента је у недељу у другом кругу избора са 52,9 одсто гласова победио свог главног такмаца – нестраначког политичара Екарда Шолца (47,1%) који је био кандидат ЦДУ (у Немачкој је стара традиција да странке као своје кандидате на разним изборима номинују људе који одбијају чланство у партијама).

То што у ужој конкуренцији није било никога из СПД јесте логична последица распада те странке на свим нивоима, али и афере са дојучерашњим градоначелником Штефаном Шостоком који је у априлу морао да поднесе оставку и најавио нове изборе. Шеф Шостоковог кабинета Франк Херберт је оптужен да је од 2015. наовамо поред плате добијао и неке незаконите вишкове. Обојица тврде да су невини, али смена у врху градске управе је постала неминовна.

Обећања

У првом интервјуу након победе, Онај је за јавни сервис НДР рекао да хоће да буде „градитељ мостова“ који доприноси превазилажењу подела у друштву. Осим тога, он је најавио да ће радити на концепту потпуног избацивања аутомобила из центра Хановера те да ће се борити да кирије у том граду буду приступачне. Најавио је и да ће настојати да градска власт функционише као добро уигран тим и да ће водити разговоре са свим странама када је реч о теми реформе саобраћаја.

Свестан да је јавност озлојеђена због афере бившег градоначелника, Онај је најавио и врло транспарентан рад „како би убудуће градска управа била добро заштићена“ од нерегуларности.

Родитељи Белита Онаја су у Немачку дошли из Истанбула почетком 70-их година као гастарбајтери. Онај о себи говори као о „либералном муслиману“. Политиком је почео да се бави после напада десничарских екстремиста на неколико турских породица у Золингену у мају 1993. у којем је убијено петоро људи. Још као ученик, учланио се у СПД. Касније је завршио право у Хановеру где је био активан у студентском Демохришћанском кружоку (РЦДС) да би 2008. прешао у странку Зелених.

Нови ханзеатски град

Хановер има нешто више од 530.000 становника и једно је од најважнијих европских саобраћајних чворишта. Спада у ханзеатске градове – оне који су на северу Немачке још од средине 12. века били повезани у трговинску мрежу (Hansa Teutonica) која се постепено гасила да би била обновљена крајем 20. века; Хановер је додуше тек 2018 добио дозволу да се поново зове „ханзеатским градом“. Седиште је девет универзитета, небројених културних институција, као и погона за производњу возила посебне намене аутомобилског концерна Фолксваген који је са 15.000 запослених и највећи послодавац у региону.

Саша Бојић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 11. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар