Дојче веле: Европски музеји и колонијално наслеђе

Након што је Емануел Макрон јавно изрекао реч, која је била табу – реституција – и у Немачкој се захуктала дискусија о повратку опљачканог афричког културног наслеђа из доба колонијализма

Фото: United Archives International

Културно благо из Африке се налази у многим немачким музејима. Келнски Раутенштраух-Јест музеј у сарадњи са кенијским Народним музејом покушава да одговори на питање: како бисмо могли изложити реституисане експонате?

„У музејском свету у Немачкој се догађа револуција“, казала је Нанете Снеп, директорка Раутенштраух-Јест музеја који се налази у центру Келна. Она тек недељу дана води радионицу у оквиру International Inventories Program (ИИП); програма који су покренули Народни музеј Најроби и Гете институт из Кеније. Циљ је поставка кенијског културног добра у музејима и институцијама широм света. Након говора француског председника, Емануела Макрона у Уагадугуу 28. новембра 2017. почело је ново рачунање времена: „Пост-Уагадугу ера“, казала је Снеп изражавајући тако велику наду.

Пост-Уагадугу ера

Француски председник је у главном граду Буркине Фасо обећао да ће вратити све опљачкане експонате земљама из којих потичу. „То је био гром из ведрог неба“, казала је Снеп, која од јануара 2019. ради у келнском музеју, а пре тога је водила Државне етнолошке збирке Саксоније. Макрон је задужио француску историчарку уметности Бенедикт Савој и сенегалског економисту, Фелвина Сара да напишу извештај о реституцији афричког културног наслеђа.

Након што је један државник јавно изрекао реч, која је била табу – реституција – и у Немачкој се захуктала дискусија о повратку опљачканог афричког културног наслеђа из доба колонијализма.

Дебата и у Немачкој

„Музеји сада активно разматрају како би могли да систематски истраже порекло. Тема је доспела и у јавност“, казала је у разговору за Дојче веле Холанђанка Нанете Снеп. Највећи проблем је транспарентност. „Многе земље у Африци не знају шта се све налази у европским музејима“. С обзиром да су суседне земље попут Холандије, Велике Британије или Француске одавно кренуле са дигитализацијом својих уметничких збирки и постављају их на интернету, Немачка се у том смислу осећа под притиском да то такође треба да уради.

Фото: Дојче веле

Нанете Снеп има посебно знање у овој области. Она је 16 година радила у Музеју Кеј Бранли у Паризу. „Тадашњи председник Жак Ширак се побринуо за то да се свих 350.000 експоната могло видети у бази података на дан отварања, 21. јуна 2006.“

Нема реституције без транспарентности

Не ради се само о реституцији, већ и о бољој сарадњи и бољем истраживању експоната. Познати подаци одавно „нису више довољни“. Поједине експонате који се у келнском музеју могу видети у стакленим витринама, у Најробију можете купити на пијаци. Тако да се ради о знању и задобијању поверења. „Постоји неповерење према некадашњим колонијалистима“, каже Снеп. Она сматра да време такође игра велику улогу, јер се сада пре свега ради о „упознавању“. Снеп сматра да се геополитички однос моћи мења. „Равноправна сарадња, онаква како смо ми испробали у ИИП, је будућност“, сигурна је Снеп.

Стање у немачким депоима је често лоше

Аргумент против реституције је дуго био да ће се Африканцима најбоље помоћи ако се њихови експонати буду чували у немачким музејима. Али, немачки музеји често нису у добром стању.

Фото: Дојче веле

Буђ и црвоточина уништавају експонате, а по лошем времену знају да буду у води до глежњева. „Знам многе депое у Европи на које се не може увек бити поносан. Зато бисмо у том случају морали да наступамо са више скромности“, каже Снеп. Али, депо музеја који она води налази се у згради изграђеној 2010. и у одличном је стању, што је такође одлично за експонате који се у њему складиште.

Други састанак у Најробију

Крајем новембра одржаће се други састанак у Најробију. Учествоваће још два колектива: The Nest из Кеније и SHIFT из Немачке и Француске. Научни и уметнички резултати овог дијалога ће 2020. и 2021. бити изложени у Најробију, Франкфурту и Келну у оквиру пројекта „Invisible Invetories“ – у Келну, наравно у Музеју Раутенштраух-Јест. Директорка овог музеја Нанете Снеп каже ипак да се тек на почетку. „Али“, наглашава, „ИИП има велики потенцијал.“

Сабине Елце

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 2. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. Француски председник је у главном граду Буркине Фасо обећао да ће вратити све опљачкане експонате земљама из којих потичу
  ++++
  Лепо од њега.
  Али, највећи број опљачканих експоната је у Лондону и Вашингтону.
  Наравно, њима на памет не пада да их врате.
  А и када би их вратили, могли би те музеје да затворе.
  Трајно.
  Или их претворе у магацине.

Оставите коментар