У Луганску oбележено 800 година Српске православне цркве

У Духовно-образовном центру Светог Нестора Летописца у Луганску свечано је обележено 800 година аутокефалности Српске цркве

Извор: Фејсбук страница Олге Милуновић

У част јубилеја 800 година од оснивања Српске православне цркве, у Духовно-образовном центру Светог Нестора Летописца на Универзитету Тарас Шевченко у Луганску 24. септембра је одржан сусрет са представницом Центра за српску културу Милош Црњански при Универзитету Владимир Даљ Олгом Милуновић. Том приликом су студенти Института за културу и уметност и Института за трговину, услужне технологије и туризам Универитета Тарас Шевченко имали прилику да се упознају са српском културом и традицијом.

Слушаоцима је представљен задивљујући духовни феномен који постоји у српском народу – светосавље, као и дела и значај Светог Саве за српску историју и културу. Посебно је наглашен значај култа Светог Саве у опстанку народа и очувању његовог идентитета у времену вишекевовне турске окупације.

Током предавања студенти су показали изузетно интересовање за традицију и особеност културног и историјског искуства српског народа. Имали су прилике да пробају српску нарадну ношњу и учествују у малој инценацији срског обичаја дочекивања гостију.

Историја луганског краја је нераскидиво повезана са Србијом, посебно трагедијом српских сеоба из 18. века, када су се под претњом исламизације и прогона многи Срби преселили у Донбас и тамо нашли своју нову домовину, у којој су могли слободно да исповедају своју веру, чувају културну традицију и преносе је деци. Досељени српски хусари постали су не само једни од првих насељеника ових простора, већ и браниоци руских граница.

Данас се чини да су српски и лугански народ блиски као никада раније у историји, захваљујући заједничкој вери и актуелном заједничком искуству страдања од у основи истог непријатеља.

Овај сусрет, који је обележила топла и домаћа атмосфера уз наду у поновне сусрете, значајно је допринео блискости народа сродног историјског али и духовног искуства, који отвара пут не само даљој културној и хуманиутарној сарадњи, већ и јачању заједничких вредности на чијем темељу би требало градити једно другачије и праведније друштво за словенске и православне народе, али и цео свет.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Олге Милуновић)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар