Двери, Народна странка и Нова странка напустиле округли сто na ФПН, предлажу бојкот избора

Бошко Обрадовић  истакао да је „на ову фарсу бојкот једини одговор“ и да ће предложити да наредни избори за Двери буду непостојећи

Бошко Обрадовић (Фото: ФоНет/Огњен Стевановић)

Представници Народне странке, Двери и Нове странке напустили су округли на Факултету политичких наука оцењујући да власт нема намеру да испуни захтеве опозиције о фер и поштеним изборима и да не желе да ослободе медије, те ће Двери и Народна странка предложити страначким органима да бојкотују изборе.

На округлом столу су из Савеза за Србију остали Небојша Зеленовић и Зоран Лутовац јер су према речима лидера Двери Бошка Обрадовића они били учесници и на претходним округлим столовима на ФПН, те да ће Савез данас одлучивати о томе да ли ће учествовати на будућим округлим столовима.

„Представници власти током разговора показали су да немају апсолутно никакву жељу да промене било шта по питању слободе медија и фер и поштених избора. Њима одговара овакво стање и настоје и даље да крше закон и Устав Србије“, рекао је новинарима потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Он је рекао да властима медији служе као њихова „тољага“ и додао да су се представници власти на састанку ругали њиховим предлозима и да у таквом амбијенту не могу да воде дијалог.

Обрадовић је истакао да је „на ову фарсу бојкот једини одговор“ и да ће предложити да наредни избори за Двери буду непостојећи.

„Власт није спремна да апсолутно било шта промени“, истакао је Обрадовић.

Он је казао да је предложио да се потпише заједнички документ са властима јер је председник Србије Александар Вучић обећао да ће прихватити све захтеве опозиције, али да су представници власти то одбили и да је на њихово понашање једини могући одговор бојкот избора.

Зоран Живковић: Наставићемо борбу за фер и поштене изборе

Лидер Нове странке Зоран Живковић пошто је напустио округли сто на Факултету политичких наука рекао је да није очекивао да ће на тим састанцима бити решен проблем, али да ће наставити да се боре за успостављање услова за фер и поштене изборе.

Он је новинарима рекао да најављивање бојкота шест месеци раније помаже само властима те да ће Нова одлуку о бојкоту донети тек по расписивању избора.

„Наш циљ је да наставимо борбу за изборне услове и ми ћемо је наставити. Није округли сто једини начин за то, постоји начин како се то ради и побеђују ауторитарни режими без обзирана на тешке медијске законске и друге потешкоће показатељ за то је 24. септембар 2000. године а онда 5. октобар“, рекао је Живковић новинарима.

Он је казао да ће актуелна власт сигурно отићи и да власт сама одређују на који ће то начин бити.

„Отићи ће на онај начин на који бране своју позицију власти. Ако бране на силу са позивањем на крв тако ће отићи, ако прихвате нормализацију односа у друштву и да закони важе и да медији буду слободни онда ће тако и отићи. Они одређују своју судбину не само политичку него и сваку другу“, рекао је Живковић.

Упитан да ли ће доћи на следећи састанак рекао је да то зависи од теме округлог стола и услова.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 19. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар