Вредност конвертованих кредита индексираних у швајцарским францима око 58,5 милијарди динара

Вредност око 90 процената кредитних партија стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који су конвертовани у евре износи око 58,5 милијарди динара

Зграда Народне банке Србије (Архивска фотографија: РТС)

Вредност око 90 процената кредитних партија стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који су конвертовани у евре износи око 58,5 милијарди динара, показују последњи подаци Народне банке Србије (НБС).

Лекс специјалис за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајцарцима донет је крајем априла, а ступио је на снагу 7. маја.

Посебним законом о конверзији, предвиђени рок за договор са банкама за пребацивање стамбених кредита из франака у евре је био до 7. јула ове године.

Међутим, поједини корисници стамбених кредита индексираних у швајцарским францима из оправданих разлога нису били у могућности да у року од 30 дана од пријема понуде за закључење уговора о конверзији закључе са банком поменути уговор, а прихватили су понуду за закључење.

У наредном периоду се зато, кажу за Танјуг у НБС, може очекивати додатни раст кредитних партија конвертованих у евре, у складу са Законом о конверзији.

„Народна банка Србије ће детаљно проверити поступање банака у вези са применом Закона о конверзији и уколико утврди било какве неправилности, наложиће њихово отклањање, без обзира на закључен уговор о конверзији”, кажу у Централној банци.

Ако НБС утврди да је банка у уговор унела одредбу која је супротна Закону о конверзији, истичу, наложиће забрану њене даље примене, односно, одредити други начин отклањања неправилности, у складу са својим надлежностима.

Влада Србије је иначе почетком августа донела Уредбу о накнади трошкова банкама у вези са конверзијом и умањењем дуга, а којом је уређена садржина захтева за накнаду трошкова.

Уредбом се прописују ближи услови и обавезни елементи уговора којим се утврђује износ који Република Србија преузима као обавезу на име накнаде трошкова конверзије и умањење дуга.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading