Ана Брнабић: Црвена линија за Србију је признање Косова у садашњим границама

Треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални по том питању. Али да Србија све изгуби, а Приштина све добије – то није прихватљиво, рекла је Брнабићева

Ана Брнабић (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Признање Косова у садашњим границама је црвена линија преко које Србија неће прећи, каже премијерка Ана Брнабић за Танјуг и додаје да у овом тренутку не види на помолу било какво решење косовског проблема. Премијерка наводи да би питање граница са Хрватском и БиХ требало решавати билатерално, али и да није искомпромитовала ниједан став.

Ана Брнабић наводи да Србија неће дозволити да Приштина све добије, а Београд све изгуби.

„У овом тренутку треба да видимо колико највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо и да будемо рационални и реални по том питању. Али да Србија све изгуби, а Приштина све добије – то није прихватљиво, а ни фер решење”, рекла је Брнабићева.

Али Косово није ту да се купује или продаје, додаје Брнабићева, коментаришући предлоге који се могу чути у последње време о томе да би Србији за признање требало понудити више од чланства у ЕУ.

„Треба се вратити на поље међународног права и правде”, поручује Брнабићева и наглашава да би европске интеграције требало да зависе од других стандарда, а не политичке одлуке која има везе са КиМ.

Истиче, међутим, да је Србија у овом тренутку далеко од било каквог решења, а не види разлог за оптимизам ни када је реч о наставку дијалога, који је прекинут након што је Приштина увела таксе.

„Београд је толерисао многе провокације Приштине због мира и стабилности, али су таксе створиле атмосферу у којој више није могућ никакав дијалог. Чим таксе буду укинуте, и ми смо спремни да наставимо дијалог”, навела је Брнабићева.

Замрзнути конфликт не одговара никоме 

Упозорава и да замрзнути конфликт – замрзнута нестабилност никоме не одговара, понајмање Србима на КиМ, али ни свим грађанима Србије, те да није добра за целокупан економски напредак државе.

Премијерка, међутим, наводи да је Београд претходних година постигао невероватан и неочекиван успех јер су земље за које је косовско питање било затворено, међу којима и највећи пропоненти независности такозваног Косова, пристале да се врате за сто и виде шта би могло да буде обострано прихватљиво решење.

„Председник Александар Вучић успео је да једну тему која је била завршена и затворена поново стави на сто и да данас сви желе да чују шта је за Србију прихватљиво решење”, изјавила је Брнабићева.

Критикује бивше власти што од 2008. године нису урадиле “ништа да би заштитиле Устав Србије, као и одлуку тадашњег Министарства спољних послова после које је уследило по Београд лоше мишљење Међународног суда правде да једнострано проглашена независност Косова није супротна међународном праву, али и пристанак да се косовско питање измести из УН у ЕУ”.

„Чини ми се да смо све до тада учинили на сопствену штету из неког разлога, незнања, неодговорности, небриге, надам се не нечег даљег од тога”, рекла је Брнабићева.

Сужен простор на међународној сцени

Упитана како види простор на међународној сцени у којем се Србија бори за своје интересе, Брнабићева каже да је он веома сужен, а за то окривљује бивше власти, које, каже, током двехиљадитих година нису учиниле ништа да међународној заједници укажу на реалност.

Упитана који су најургентнији спорови које би Србија требало да реши са својим суседима, Брнабићева наводи да је то питање граница са Хрватском и БиХ, али и мост Љубовија–Братунац.

„Ако ме питате шта је приоритетно, односно питање над питањима, то је онда тај мост, јер ми је невероватно да грађани који живе тамо устану ујутру, виде мост, али не могу да пређу него морају да иду на друге граничне прелазе“, наводи премијерка.

Подсећа да постоји јасан договор да ће Србија финансирати мост, Република Српска приступне прелазе, а БиХ граничне прелазе и да ће дати дозволу за њихово отварање, што се није догодило.

Нада се да ће у БиХ ускоро бити формиран Савет министара и да ће се радити на решавању тог питања.

Питање граница решавати билатерално

Када је реч о границама, Брнабићева подсећа да су формиране комисије које се баве тим питањем, али оцењује да у овом тренутку није право време да се са тим настави, јер власт у БиХ није формирана, а у Хрватској „то није опортуно због њихове припреме за кампању“.

„Надам се да ћемо моћи, без претераних емоција и страсти, да седнемо и договоримо се и о том питању”, истиче Брнабићева и додаје да је свакако боље да се то питање реши билатерално, него да се иде на међународну арбитражу, као што су урадиле Словенија и Хрватска, што би могло да одложи улазак у ЕУ, која то питање, све док је на арбитражи, неће третирати као затворено.

“Нама је у интересу и наша политика је политика сарадње, регионалне сарадње и боље повезаног региона”, навела је Брнабићева.

Коментаришући критике које је прате откад је, на предлог Александра Вучића, постала премијер, да је “колаборациониста” и алиби за Вучићеву политику, као и да је зарад власти погазила неке од својих принципа, каже да није компромитовала ниједан свој став.

„Нисам компромитовала ниједан став“ 

Сагласна је, додаје, са Вучићевом политиком и са великим задовољством је прихватила позив да уђе у Владу због, како наводи, “храбрих потеза које је после много времена Вучић учинио, не само у домену економије већ и спољне политике и КиМ”.

“Нисам компромитовала ниједан став, напротив, добила сам простор да помогнем својој земљи, урадим оно што је добро за нас и тиме је променим не на стратешком, него на свакодневном нивоу”, истакла је Брнабићева.

Наводи да у Вучићу има савезника јер обоје, каже, гледају да све што ураде за државу, осете и грађани.

„Имамо добре односе са Кином, а како то грађани виде? Кроз Железару. Дошао је премијер Јапана, то грађани виде кроз фабрику ‘Тојо тајерс’ и тако даље…”, наводи Брнабићева.

Она је критизерима поручила да су могли да критикују и пре 15 година, када су, на пример, по извод из матичне књиге ишли физички на шалтер или када им је послодавац на шест месеци оверавао на шалтеру здравствену књижицу.

Признаје да мора још много тога да се уради, али истиче да би Србија много брже напредовала да су неке ствари које су урађене 2014. или 2016. године завршене много раније.

„Ја сам задовољна свиме што смо урадили, жао ми је што нисмо брже, али тек од 2014. постављамо темеље за развој и нормалну државу. Данас сам поносна што сам део тима Александра Вучића и срећна сам колико је урађено за земљу и колико је промењена у последњих пет година”, закључила је Брнабићева.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 8. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

 1. “Ана Брнабић: Црвена линија за Србију је признање Косова у
  садашњим границама”

  Говори у своје име и име онога који јој то дошаптава, али и
  име Србије и Свих Срба света – никада, ни на овом ни на оном
  свету.
  Косово и Метохија јест и будет Србија!

  Драган Славнић

 2. Премијерка Србије Ана Брнабић надмашује свог “дародавца мандата” председника Вучића, изјавом да је признавање “Косова” у садашњим границама црвена линија коју не можемо да пређемо. Да ли то значи да се од Србије тражи и више од признавања Косова и Метохије за нову државу?
  У даљем излагању на тему Косова се понављају фразе о одговорности претходних власти на заштити Устава Србије. А заборавља се на одговорност садашњих власти које су храбро наставиле њиховим путем, потпуно занемарујући Устав Србије и Резолуцију СБ УН бр.1244. Хвали се како је већ завршена тема “признате државе Косова” поново стављена на сто за преговоре. Помиње добре односе са НР Кином, а не помиње нову улогу Руске Федерације у решавању питања Косова и Метохије. То је и разумљиво, јер је Русија, уместо да буде главни ослонац Србији у очувању Косова и Метохије, изгледа сада постала “камен спотицања” властима Србије у њиховим преговорима око признавања “Косова” за независну државу. Упадљиво је потискивање Руске Федерације из листе често помињаних држава, попут групе “QUINTE”. То може да значи да је наша власт одлучна да Косовско питање реши по налогу и жељи западних држава, истих оних које су у саставу НАТО пакта 1999. године оружаном агресијом и одузели нашу покрајину од Србије. И који су 2008. године подржали сепаратисте у Приштини у самопроглашењу нелегалне државе на територији наше Покрајине Косова и Метохије.

 3. Мука ми је и да читам и да коментаришем. До гуше смо у тешком без-кисеоничном ваздуху лажи.
  Мислим да неко време нећу отварати ове странице.

 4. Srbija I svi m ismo najvise izgubili dolaskom naprednjaka na vlast

 5. Ne razumem komentatore koji brinu za Kosovo. Šta će nama Kosovo, ako vladika Maksim nastavi da širi jeretičke ideje po Americi.

 6. Наследство се не продаје, не поклања, не отуђује… – наследство се прослеђује.
  Косово и Метохија је наследство од предака које се прослеђује потомцима.
  Садашњи нараштај /генерација/ је само посредник у том прослеђивању.

  Драган Славнић

 7. Da nedostojan parafraziram pretke
  Rani sina, pak šalji na vojsku: Srbija se umirit LGBTQ moze…

Оставите коментар