РТС: Уклоњена „застава Косова“ са Новог Брда

„Застава Косова“ уклоњена је са српске средњовековне тврђаве Ново Брдо

Фото: Твитер налог Епархије рашко-призренске

Косовска застава на средњовековној тврђави у близини Новог Брда је уклоњена, након што је јуче постављена, рекао је за РТК2 председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић.

Светислав Ивановић је рекао да је јутрос био на лицу места и да је све склоњено, „као да ништа није било“.

„Разговарали смо о овом случају и са припадницима полицијске службе“, навео је Ивановић.

Каже да нико није обавестио ову локалну самоуправу о постављању заставе и да су за цео случај сазнали из медија.

„Нисмо били уопште обавештени да је постављена, већ смо преко медија сазнали да се тамо нешто дешава, то је било у послеподневним часовима. Нико нас није обавестио, нити министарства, нити невладине организације, и радници општине нису знали шта се дешава“, истакао је председник општине Ново Брдо.

Епархија рашко-призренска оштро је протестовала због недавног неовлашћеног служења римокатоличке мисе на темељима древног саборног храма Св. Николе и постављања политичких обележја тзв. Косова на српске средњовековне културно-историјске и верске споменике у новобрдској специјалној заштићеној зони.

Поводом постављања косовске заставе на српској тврђави у Новом Брду, Министарство културе и информисања указује да „никакве шарене тканине нејасног симболичког значења не могу да послуже другој намени него да обришу прашину векова са бисера српске средњoвековне духовности европске и светске културне баштине“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар