Грађани и свештенство одбранили „Сузу Његошеву” на Превлаци

Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Михајло Бацковић позвао је полицајце да се повуку, да оду кућама и загрлиле своју дјецу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу

Окупљени грађани штите рушење крстионице на Превлаци код Тивта (Фото: Фејсбук манастир Михољска превлака)

Најављено рушење крстионице „Суза Његошева” на Превлаци Светог Архангела Михаила код Тивта, која је саграђена крајем прошле године у тиватском заливу, данас није обављено.

Полиција се јутрос око седам сати повукла, након што се код крстионице окупило неколико стотина грађана. Они су поручили да се неће разилазити док држава не одустане од рушења, јављају црногорски медији.

Радио Тиват јавио је да рушење крстионице није обављено, јер је велики број верника са свештенством држао молебан и опколио грађевину чије рушење је требало да буде обављено јутрос у девет сати, а на основу решења Дирекције за инспекцијске послове и надзор Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе.

Јаке полицијске снаге опколиле су јутрос рано крстионицу „Суза Његошева” на Превлаци Светог Архангела Михаила, код Тивта. Мада је рушење крстионице било најављено за 9 часова, полиција је дошла у 4 сати и 35 минута и то са угашеним свијетлима са мора, покушавши да тајно и нечујно опколе Крстионицу у којој се мноштво народа молило и учествовало на служби Божијој, јавља „Ин4С”.

Тренутно су три кордона полиције опколила острво са свих страна, са копна и мора.

Свеноћно бдење служили су свештеници Борис Радовић, Михајло Бацковић, Ђорђе Оровић и игуман манастира Превлака о. Бенедикт

Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Михајло Бацковић позвао је полицајце да се повуку, да оду кућама и загрлиле своју дјецу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу.

Бацковић је, у изјави за портал „Ин4С, осудио полицијски десант.

„Као терористи, у току ноћи, покушали су да упадну снаге безбједности, а у том тренутку ми је изгледало као НАТО напад, јер су дошли са два брода, са чамцем и са десантним бродом, пробали су да се искрцају на нашу крстионицу, и да пробају да уђу на капију са интервентном јединицом, казао је Бацковић.

(Политика, 2. 4. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Нема то никакве везе с дивљом градњом, цела обала је у дивљој градњи! Kao што ни Превлака није никакво комунистичко острво цвећа, мада је и као такво пропало и сада потпуно запуштено, већ миленијумска имовина СПЦ која се простирала уз обалу све до Херцег Новог. Цело полуострво Луштица према Заливу исто тако.

    Преко пута ове Крстионице, уз обалу Луштице (в. у позадини на слици) све је пуно викендица – има их руских, украјинских и свих других, противзаконито изграђених у ЗАБРАЊЕНОМ појасу, на неколико метара од мора, многе с ткз. понтама (избетониране површине у води), чиме је запречен слободан приступ мору (што је забрањено свуда у цивилизованом свету) – ништа од тога НЕ МОЖЕ да буде законито, никако!

    Да не спомињемо обалу јужно од Бара према Улцињу, свака увала је начичкана дивљим хотелима који су заградили море без икаквог плана и реда.

    Тако, ово нема везе с дивљом градњом и законима, ово је малтретирање и прогон СПЦ.

    Да се зна.

  2. Све би било много једнодставније да су тражили и добили грађевинску дозволу за крстионицу. У једном јучерашњем чланку читам изјаву да манастир није знао да је за ту крстионицу потребна грађевинска дозвола. То је баш чудно. Ако нису били сигурни да ли је потребна дозвола, могли су да питају, па би знали. Па ако не добију дозволу, да воде управне и судске поступке тим поводом. У праву су, иначе, да држава нема исти критеријум, одн. да неке бесправно изграђене објекте руши, а неке не руши, што није у реду. Волео бих да крстионица не буде срушена, али реално манастир није у праву.
    Осим тога, проглашење Његоша за свеца је самовоља митр. Амфилохија. Свеце у СПЦ може да прогласи само Сабор СПЦ, а не поједине епархије или митрополије (чл. 69, став 1 тачка 8 Устава СПЦ). Испада да митрополит сматрра да је његова митрополија самостална, а не у саставу СПЦ.

  3. Полиција нема право да интервенише између заласка и изласка Сунца, осим ако постоји основана сумња да је лице извршило злочин за који је минимална казна 5 год.затвора.

  4. Драга браћо и сестре,

    Братству нашег манастира је потребна ваша помоћ.
    Док се не реши статус наше Крстионице и Цркве молимо вас да се по могућности свакодневно у што већем броју окупљамо у манастиру и молимо.
    Потребна нам је ваша помоћ и за активности које су сада знатно увећане услед новонастале ситуације јер малобројно братство не може све да постигне.

    Долазак је могућ у свако доба дана и ноћи.

    Молимо вас делите даље ову информацију.

    Свако добро вам од Господа желимо.

    – манастир Михољска превлака

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading